Menetkö sinäkin älypuhelimesi kanssa nukkumaan?

Oletko koskaan laskenut, kuinka monta kertaa päivässä käytät älypuhelintasi? Kuulutko siihen 30 prosenttiin meistä, joka käyttää puhelintaan viiden minuutin sisällä heräämisestä - tai jopa siihen 10 prosenttiin, joka tarkistaa viestinsä myös öisin, herätessään kesken unien?

Luvut älypuhelinten käytöstä Pohjoismaissa selviävät Deloitten Global Mobile Consumer 2017 -tutkimuksesta. Kun puhelin piippaa jatkuvasti, riippuvuuden syntyminen on aito vaara. Taustalla vaikuttaa myös käyttötapojen jatkuva monipuolistuminen: sosiaalisen median ja netin selailun ohella käytän itsekin puhelintani yhä enemmän esimerkiksi ostosten tekemiseen suoraan mobiilisti.

Deloitten tutkimuksessa otetaan kantaa myös työelämään. Tietotulvan varoitetaan lisäävän henkilöstön kuormitusta ja mahdollisesti laskevan tuottavuutta. Työnantajia kehotetaan varmistamaan henkilöstön mahdollisuus keskittymiseen tarjoamalla esimerkiksi hiljaisia työtiloja ja etäpäiviä.

Mielestäni henkilöstön jaksaminen on todella tärkeä näkökulma. Harva varmaankaan on näinä päivinä eri mieltä siitä, että hyvinvoinnin kautta saavutetaan myös paras tuottavuus ja työviihtyvyys.

Lopulta vastuu älypuhelinten käytöstä on kuitenkin jokaisella meillä itsellämme: osaammeko ottaa puhelinvapaata aikaa?

Todellinen läsnäolo ystävien, työtovereiden ja perheen kanssa ei nykyään ole mikään itsestäänselvyys. Kännykkä on jokaisella taskussa, laukussa ja hyvin usein kädessä - silloinkin, kun ympärillä on läheisiä ihmisiä.

Kartoitimme vuoden vaihtuessa merkittävimpiä pinnalla olevia teknologiatrendejä, ja yksi niistä pysäytti, kuten epäilemättä tarkoitus olikin. Digital Detox eli tietoinen irrottautuminen mobiililaitteiden tuomasta ärsyketulvasta on tapa vastustaa koukuttavuutta, jota laitteisiin ja sovelluksiin tarkoituksella kehitetään.

Tiukimmillaan Digital Detox tarkoittaa täydellistä retriittiä kaikista digiärsykkeistä. Jo pienikin muutos voi kuitenkin tuottaa suuren vaikutuksen.

Aloita tästä: käy läpi kännykkäsi ja tietokoneesi asetukset ja pistä pois päältä kaikki piippaukset ja ilmoitukset, joita et todella tarvitse.

Varovaisen kokeilun myötä voit kokeilla hurjempaa heittäytymistä. Mitä jos sammuttaisit kaikki notifikaatiot, ainakin silloin, kun olet läheistesi seurassa? Tämän muutoksen myötä aloite kännykkään tarttumisesta siirtyy kokonaan sinulle, pois sovellusten kehittäjiltä. Muutoksen vaikutuksia voit seurata kännykän käyttöä analysoivilla sovelluksilla, joita ovat esimerkiksi Moment ja Quality Time.

Itse menen hyvin harvoin älypuhelimen kanssa nukkumaan. Jätän laitteen yleensä eri huoneeseen lataukseen yöksi, mutta myönnän kyllä, että usein se tulee yöllä haettua yöpöydälle. Paha tapani onkin sitten lukea aamulla heti ensimmäiseksi viestejä, sähköposteja ja sosiaalisen median ilmoituksia.

Omat digitapani eivät välttämättä ole se optimaalisin ratkaisu, mutta jokainenhan taaplaa tyylillään - ja ehkäpä minäkin vielä joskus sitä detoxia kokeilen!

Lue lisää Digital Detoxista ja muista teknologiavuoden 2018 trendeistä tai lataa itsellesi koko trendikatsaus asiantuntijahaastatteluineen!

Avainsanat:

Digitalisaatio Mobiili Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.