Menetkö sinäkin älypuhelimesi kanssa nukkumaan?

Oletko koskaan laskenut, kuinka monta kertaa päivässä käytät älypuhelintasi? Kuulutko siihen 30 prosenttiin meistä, joka käyttää puhelintaan viiden minuutin sisällä heräämisestä - tai jopa siihen 10 prosenttiin, joka tarkistaa viestinsä myös öisin, herätessään kesken unien?

Luvut älypuhelinten käytöstä Pohjoismaissa selviävät Deloitten Global Mobile Consumer 2017 -tutkimuksesta. Kun puhelin piippaa jatkuvasti, riippuvuuden syntyminen on aito vaara. Taustalla vaikuttaa myös käyttötapojen jatkuva monipuolistuminen: sosiaalisen median ja netin selailun ohella käytän itsekin puhelintani yhä enemmän esimerkiksi ostosten tekemiseen suoraan mobiilisti.

Deloitten tutkimuksessa otetaan kantaa myös työelämään. Tietotulvan varoitetaan lisäävän henkilöstön kuormitusta ja mahdollisesti laskevan tuottavuutta. Työnantajia kehotetaan varmistamaan henkilöstön mahdollisuus keskittymiseen tarjoamalla esimerkiksi hiljaisia työtiloja ja etäpäiviä.

Mielestäni henkilöstön jaksaminen on todella tärkeä näkökulma. Harva varmaankaan on näinä päivinä eri mieltä siitä, että hyvinvoinnin kautta saavutetaan myös paras tuottavuus ja työviihtyvyys.

Lopulta vastuu älypuhelinten käytöstä on kuitenkin jokaisella meillä itsellämme: osaammeko ottaa puhelinvapaata aikaa?

Todellinen läsnäolo ystävien, työtovereiden ja perheen kanssa ei nykyään ole mikään itsestäänselvyys. Kännykkä on jokaisella taskussa, laukussa ja hyvin usein kädessä - silloinkin, kun ympärillä on läheisiä ihmisiä.

Kartoitimme vuoden vaihtuessa merkittävimpiä pinnalla olevia teknologiatrendejä, ja yksi niistä pysäytti, kuten epäilemättä tarkoitus olikin. Digital Detox eli tietoinen irrottautuminen mobiililaitteiden tuomasta ärsyketulvasta on tapa vastustaa koukuttavuutta, jota laitteisiin ja sovelluksiin tarkoituksella kehitetään.

Tiukimmillaan Digital Detox tarkoittaa täydellistä retriittiä kaikista digiärsykkeistä. Jo pienikin muutos voi kuitenkin tuottaa suuren vaikutuksen.

Aloita tästä: käy läpi kännykkäsi ja tietokoneesi asetukset ja pistä pois päältä kaikki piippaukset ja ilmoitukset, joita et todella tarvitse.

Varovaisen kokeilun myötä voit kokeilla hurjempaa heittäytymistä. Mitä jos sammuttaisit kaikki notifikaatiot, ainakin silloin, kun olet läheistesi seurassa? Tämän muutoksen myötä aloite kännykkään tarttumisesta siirtyy kokonaan sinulle, pois sovellusten kehittäjiltä. Muutoksen vaikutuksia voit seurata kännykän käyttöä analysoivilla sovelluksilla, joita ovat esimerkiksi Moment ja Quality Time.

Itse menen hyvin harvoin älypuhelimen kanssa nukkumaan. Jätän laitteen yleensä eri huoneeseen lataukseen yöksi, mutta myönnän kyllä, että usein se tulee yöllä haettua yöpöydälle. Paha tapani onkin sitten lukea aamulla heti ensimmäiseksi viestejä, sähköposteja ja sosiaalisen median ilmoituksia.

Omat digitapani eivät välttämättä ole se optimaalisin ratkaisu, mutta jokainenhan taaplaa tyylillään - ja ehkäpä minäkin vielä joskus sitä detoxia kokeilen!

Lue lisää Digital Detoxista ja muista teknologiavuoden 2018 trendeistä tai lataa itsellesi koko trendikatsaus asiantuntijahaastatteluineen!

Avainsanat:

Digitalisaatio Mobiili Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.