Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti. 

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Uusi standardi lisää koti-IoT:n helppokäyttöisyyttä, yhteensopivuutta ja tietoturvaa valmistajariippumattomasti.

Kotien älylaitteiden ensimmäinen aalto nojasi pitkälti valmistajakohtaisiin, suljettuihin ratkaisuihin. Eri valmistajien laitteet eivät tulleet kovinkaan hyvin toimeen keskenään. Tietoturvakaan ei ole ollut nuoren teknologian alkumetreillä välttämättä vahvassa roolissa.

Laitevalmistajat ovat heränneet tilanteeseen nopeasti. Ne haluavat, että älykodin laitteet toimisivat yhteen luotettavasti, ja että niiden käyttöönotto olisi mahdollisimman yksinkertaista sekä käyttö tietoturvallista.

Valmistajat kehittävät näihin vaatimuksiin vastaavaa Matter-standardia CSA-yhteenliittymässään (Connectivity Standards Alliance, entinen Zigbee Alliance). Liittoumassa on mukana Applen, Googlen ja Amazonin kaltaisia raskaan sarjan toimijoita ja yhteensä jo noin 500 valmistajaa. Standardi siis jää tuskin puolivillaiseksi yritelmäksi. Esimerkiksi suomalaisille tuttu lukkovalmistaja Assa Abloy on aktiivinen toimija CSA:ssa. 

Avoin standardi pohjautuu koeteltuihin verkkoteknologioihin

Matter on ip-protokollan sovelluskerroksen yhteysstandardi, joka toimii Ethernet-, WiFi- ja Thread-verkoissa. Se siis rakentuu olemassa olevien, käytössä koeteltujen verkkoteknologioiden varaan. CSA on näin pyrkinyt varmistamaan, että älykotien laitteet toimivat keskenään sujuvasti ja saumattomasti, ilman lastentauteja.

Matter-standardin ensimmäinen versio 1.0 näki päivänvalon lokakuussa 2022. Se tukee muun muassa älykkäitä valaisimia, turvasensoreita, medialaitteita, lukkoja ja lvi-laitteita. Liittouma puuhaa jo standardin seuraaviin versioihin tukea muun muassa kameroille, robottipölynimureille, sähköautojen lataukselle ja energianhallintajärjestelmillle.  

Matter on avoin standardi. Kuka tahansa valmistaja voi ottaa sen käyttöön tai liittyä kehittäjäjoukkoon. Ohjelmistokehityspaketti on avointa lähdekoodia, ja standardin ykkösversion julkaisun myötä kehittäjien ja valmistajien saataville tuli myös testaustyökaluja.  

Lisenssimaksuja ei ole. Kaupalliset Matter-tuotteet on kuitenkin sertifioitava, mistä CSA perii korvauksen.  

Kevyt käyttöönotto onnistuu vaikka ohjelmistopäivityksenä 

Matter ei tuo älylaitteiden ohjaamiseen mitään ylimääräistä sovellusta tai muutakaan komponenttia. Se nivoutuu olemassa oleviin laitteisiin, sovelluksiin ja ekosysteemeihin. Kaikkia Matter-verkkoon liitettyjä IoT-laitteita voi hallita jokaisen laitteen omalla ohjaussovelluksella valmistajariippumattomasti. 

Varmistaakseen sen, että älykodin verkkoon liitetään vain siihen kuuluvia sertifioituja ja ajantasaisia laitteita, Matterin tietoturvaominaisuudet hyödyntävät hajautettua lohkoketjuteknologiaa ja julkisen avaimen infrastruktuuria (PKI).  

Matter-kyvykkyys on mahdollista tuoda koteihin jo myytyihin IoT-laitteisiin ohjelmistopäivityksenä. Esimerkiksi Google on jo tehnyt näin Nest-laitteilleen.  

Standardi pyrkii helpottamaan käyttäjän elämää myös yhtenäistämällä käyttöönottoprosessin niin, että kun sen on tehnyt yhdellä Matter-laitteella, osaa tehdä sen toisellakin. Standardi mahdollistaa laitteiden liittämisen omaan käyttäjätiliin jopa jo ostotapahtuman yhteydessä. Tämä vähentää konfiguroinnin tarvetta, kun laitetta otetaan kotona käyttöön.  

Yhteiset markkinat hyödyttävät niin käyttäjiä kuin valmistajiakin 

Matterin kaltainen standardi yksinkertaistaa kotien älylaitteiden kehitystä, kun valmistajan ei tarvitse aloittaa suunnittelutyötä puhtaalta pöydältä. Tuotteiden markkinoillepääsy nopeutuu. Myös kehityskustannukset alenevat, kun valmistaja voi hyödyntää standardissa määriteltyjä rajapintoja ja yhteyskäytäntöjä. 

Standardin olemassaolo on toki myös kuluttajan etu. Ostaja varmasti arvostaa tietoa siitä, että laite on tietoturvalliseksi suunniteltu ja yhdistettävissä muihin Matter-laitteisiin. Kuluttajien ostopäätösten kääntyessä standardoitujen laitteiden hyväksi Matter-ekosysteemi vahvistuu ja on entistä houkuttelevampi vaihtoehto myös laitevalmistajille.  

Maailmanlaajuisen standardin olemassaolo helpottaa myös valmistajien laajenemista uusille markkinoille. Kun tuotevaatimukset eri puolella maailmaa ovat yhteneviä, kynnys kasvaa globaaliksi laitevalmistajaksi on matalampi.  

Myös ympäristö kiittää standardien olemassaolosta. Moni muistanee esimerkiksi ajan, kun matkapuhelimien laturit olivat valmistaja- tai jopa laitekohtaisia. USB-latauksen standardointi helpotti paitsi valmistajien ja käyttäjien elämää, myös vähensi ympäristökuormitusta, kun jokainen laite ei enää tarvinnut omanlaistaan laturia. Matter-standardin myötä kuluttajien ei tarvitse enää päivittää koko kotinsa laitearsenaalia kerralla, vaan jo omistamiaan älylaitteita voi käyttää yhdessä uusien hankintojen kanssa.

 

Pohditko oikeaa valintaa 2G:n ja 5G:n välillä? Tutustu, mitä eroa eri verkkoteknologioilla on IoT-ratkaisujen perustana.

Avainsanat:

IoT Digitalisaatio Teknologia Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

5/2023 DNA Yrityksille

Sata liittymää, sata laskua? Etätyön yhteysviritykset ovat talouspäällikön murheenkryyni

Pandemiapölyn laskeutuessa yritysten yhteyksissä saattaa paljastua kyseenalaisia viritelmiä.
5/2023 DNA Yrityksille

Lean on filosofia, joka ei nuku – kehity, optimoi ja menesty

Lean-filosofia auttaa yrityksiä kehittymään ja pysymään kilpailukykyisinä.
5/2023 DNA Yrityksille

Onko 5G vastuullinen valinta? Vihreä sähkö ja energiatehokkaat ratkaisut hillitsevät 5G-verkon ympäristövaikutuksia

Onko 5G vastuullinen valinta? Vihreä sähkö ja energiatehokkaat ratkaisut hillitsevät ympäristövaikutuksia.
5/2023 Tommi Hirvi

Investoinko verkkoihin liikaa vai liian vähän? Näillä ohjeilla haarukoit järkevimmän tason

Verkkoyhteydestä ei saa muodostua pullonkaulaa käsillä olevaan tekemiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.