Inka Mero: Älykkäiden esineiden internet ravistelee perinteistä teollisuutta

Vuonna 2018 isot teollisuusyritykset alkavat julkistaa erilaisia tekoälypilotteja ja ensimmäiset ottavat käyttöön aivan uusia tekoälyyn pohjautuvia toimintamalleja. Näin sanoo startup-sijoittaja ja hallitusammattilainen Inka Mero.

Teknologia-alan startupien parissa toimiva sijoittaja, hallitusammattilainen Inka Mero uskoo, että tänä vuonna tekoälyä aletaan käyttää etenkin perinteisemmissä teollisuusyrityksissä.
 

"2018 tulee olemaan vuosi, kun näemme valtavan määrän pilotteja."

Etenkin valmistavan teollisuuden ja meriteollisuuden perinteiset yritykset kehittävät nyt vauhdilla tekoälyratkaisuja. Meron mukaan tähän yhdistyy vahva robotisaatio ja älykkäiden esineiden internet, internet of intelligent things.

”IoT muuttaa yritysten verkkorakennetta hajautettuun ja pilvenreuna venyy, kun prosessin pitää tapahtua esimerkiksi merellä”, Mero sanoo.

Mero povaa vanhan arkkitehtuurin ja uuden, älykkään arkkitehtuurin rinnakkaiseloa. Älyn pitää ulottua pilven reunamille ja esineisiin.

”Tässä yksi iso tekijä on kommunikaation hinta. Esineiden internetin on omalla tavallaan ennustettu räjähtävän, mutta älykkäiden esineiden internetissä yhteyksien hinta ja nopeudet vaikuttavat siihen, tuleeko älykkyys esineisiin paikallisesti vai ei. Nämä ovat arkkitehtuurivalintoja, joissa myös tietoturva ja kyberturvallisuus ovat äärimmäisen olennaisia”, Mero sanoo.

Mero uskoo, että ensi vuonna myös kuluttajat näkevät uusia palveluita, joissa tekoälyllä on merkittävä rooli. Yhä useampi suomalainen alkaa jutella esimerkiksi Applen Sirin tai Amazonin Alexan kanssa.

”Etenkin puhekäyttöliittymät (conversational UI) tulevat yhä vahvemmin kuluttajien arkeen. Uskon, että nämä palvelut vapauttavat meidät kännykän näpelöinnistä”, Mero sanoo.

Botti toimii vuorokauden ympäri, muistaa kaiken ja tuntee asiakkaan, mikä mahdollistaa täysin personoidut asiakaspolut. Inhimillisen virheen riski pienenee.

”Pienempien verkkokauppojen kannattaa hyödyntää oman verkkokauppa-alustan mahdollisuuksia. Esimerkiksi Magentossa on valtavasti erilaisia elementtejä jo tänä päivänä. Hyviä chatbottejakin löytyy myös suomeksi, esimerkiksi GetJenny”, Mero vinkkaa.

Miltä näyttää teknologiavuosi 2018?

Lue 15-kohtainen trendikatsaus tai lataa itsellesi koko raportti asiantuntijahaastatteluineen!

Lue katsaus Lataa koko raportti

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.