Hei pomo, tormakoidu ja koutsaa mua enemmän!

Valmentavat johtajat ovat tulleet perinteisten manageeraavien ja liidaavien esimiesten rinnalle. Olen työurani aikana saanut kokea näitä kaikkia johtamistapoja.

Yksi näistä on noussut suosikikseni ja syykin on selvä – työn asettamat tavoitteet ovat kovia. Se asettaa johtamiselle myös uusia vaatimuksia. Kun tavoitteena on rikkoa ennätyksiä, tarvitaan valmentajaa, joka sparraa joukkonsa parhaaseen suoritukseen.

Joskus työlle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen tuntuu lähes mahdottomalta. Silloin ei auta johtajan tarjoama manageeraus ja liidaus, vaan joukot tarvitsevat keskustelun synnyttämää henkistä energiaa. Se lähtee virtaamaan esimiehen tarjoamasta sparraavasta otteesta, josta huokuu arvostus ja luottamus.

Omat oivallukset mahdollisuuksista ja keinoista syntyvät luottamuksesta omaan osaamiseen ja aidosta ymmärryksestä tavoitteista.

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää usein myös muutosta toiminnassa. Menestyvällä yrityksellä on yleensä kyky muuttaa toimintaansa markkinoiden ja toimintaympäristön muuttuessa.

Tarkan askelkartan rakentaminen kohti tavoitteita nopeasti muuttuvassa ympäristössä on haastavaa, mikä vuoksi ylätason korkealentoisten tavoitteiden ja konkreettisen tekemisen välille syntyy helposti syvä kuilu.

Tiimien työssä vastaantulevat arjen ongelmat ja tekemisen pullonkaulat näkyvät esimiehelle monin tavoin. Tavoitteet eivät toteudut, kehitysprojektit etenevät liian hitaasti, odotusaika on kallista ja odottelu syö kannattavuuden.

Tiimin johdolta ja esimieheltä odotetaan välittömiä toimenpiteitä, reagointia ja kannanottoja yksittäisten ongelmien nopeaan ratkaisuun.

Mutta miten sinä pomona ratkot ongelmat?

Onko sinulla valmiit vastaukset takataskussasi odottamassa oikeaa hetkeä? Oletko avoin kuuntelemaan ehdotuksia?

Haluan valaa kuuntelun rohkeutta pomoihin. Lisää valmentavan pomon otetta, lähesty tulevia keskusteluja aloittelijan mielin ilman omia agendojasi ja muita ohjeistuksia.

Olen useasti saanut itse kokea, miten sparraavat keskustelut avaavat eri osapuolien silmiä ja monet ongelmat eivät olekaan sitä, miltä ensituntumalta näyttävät. Ilman oikeaa haastamista, jäämme helposti olettamien varaan ja muutosta pyritään läpiviemään vanhoilla ja tehottomilla keinoilla.

Kuunteluun ja keskusteluun perustuva valmentava johtaminen ei ole pehmoilua.

Uuden tekeminen vaatii jämäkkää ja tavoitteellista johtamista, vastuun jakamista ja seurantaa sekä jatkuvaa palautteenantoa.

Esimies-alaiskeskusteluissa on yhdessä ymmärrettävä niin yksilö- kuin tiimitasolla mitä tehdään jatkossa enemmän, mitä vähemmän ja mitä lopetetaan. Avoimen keskustelun ja laadukkaan ajattelun avulla voimme rakentaa tavoitteiden ja tekemisen välille siltaa, joka energisoi yksilöitä ja tiimejä oikeanlaiseen toimintaan kohti tavoitteita.

Kaikesta aikapaineesta huolimatta, kannustan pomoja kärsivällisyyteen ja kuunteluun, asiantuntijoilta ja asiansa osaajilta saamme lopulta parhaat ratkaisut ja lisäksi motivoituneet toteuttajat.

 

Lue lisää ketterästä kokeilukulttuurista sekä parhaillaan käynnissä olevasta IoT Next Level -innovaatiokilpailusta osoitteesta dna.fi/iotnextlevel.

Avainsanat:

Työkulttuuri Johtaminen Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.