Kymmenisen vuotta sitten työasemien hallinnalle oli löydettävä AD:ta tehokkaampia ratkaisuja. Sovellusjakelut, policyt ja laiteinventoinnit lisätietoineen tulivat osaksi IT:n arkea. Seuraavassa vaiheessa organisaatioiden IT-väki ryhtyi urakoimaan mobiililaitteita ja -liittymiä samojen toimenpiteiden piiriin. Hallinta ja valvonta oli ulotettava lähes jokaiselta työntekijältä löytyvään älypuhelimeen tai tablettiin. Molempiin tarkoituksiin löytyy hyviä ja vakiintuneita työkaluja, Microsoftin SCCM ja Citrixin XenMobile yksinä esimerkkeinä.
Olemme taas uuden äärellä. Jo muutamia vuosia olemme saaneet kuulla IoT:n olevan yksi seuraavista megatrendeistä alallamme. Monet yritykset ovat lähteneet pilotoimaan erilaisia IoT-ratkaisuja, ja osa on jo päässyt aidosti hyödyntämään uutta teknologiaa liiketoiminnassaan.
Syöksy mukaan mutta hallitusti.
Teollisen internetin käyttömahdollisuudet ovat niin monipuolisia ja kustannustehokkaita, että mukaan kannattaa ehdottomasti lähteä. Hallitsemattoman sensoreiden ja IoT-liittymien viljelyn sijasta kannattaa käyttöönotto kuitenkin tehdä suunnitellusti. Tehokkaan hallintatyökalun avulla IoT-ympäristöä voidaan valvoa ja hallita liittymä- sekä laitetasolla.
IoT-ympäristö on kuin yksi laiteympäristö muiden joukossa yrityksen infrassa. Työasema- ja mobiililaiteympäristöistä poiketen hallittavien IoT-laitteiden ja liittymien määrä saattaa helposti olla jopa satakertainen. Jo tästä syystä valvonta ja hallinta ovat välttämättömiä, jotta kustannukset pysyvät kurissa ja ympäristöä pystyy kehittämään.
Mikä erottaa työkalun työkalusta?
Mistä sitten löytää riittävän monipuolinen, varmatoiminen ja erityisesti käytettävyydellään vakuuttava IoT-hallintatyökalu? Selvitä vastaukset ainakin näihin kysymyksiin ratkaisua valitessasi:
- Liikkuuko tieto luotettavasti kaksisuuntaisesti?
- Onko tarjolla reaaliaikainen näkyvyys IoT-laitteisiin ja liittymiin?
- Onko hallinnoitavuus viety loppuun asti ja muutokset mahdollisia ilman fyysistä kontaktia?
- Tarjoaako ratkaisu rajoittamattomat API-rajapinnat?
- Ovatko tietoliikennekustannusten seuranta ja automaattiset säännöt esimerkiksi liittymän vaihdolle mahdollisia?
- Löytyykö palvelusta reaaliaikainen etädiagnostiikka ja automaattinen IoT-laitteen poikkeavan käytöksen havainnointi?
- Onko sinun varmasti mahdollista luoda riittävä määrä erilaisia sääntöjä, joilla kontrolloit IoT-ympäristöäsi ilman manuaalisia toimenpiteitä?
- Löytyykö alustasta valmiit integroinnit globaaleihin IoT-kehitysalustoihin kuten Azure IoT Suiteen ja IBM IoT Watsoniin?
IoT on tulossa osaksi yritysten kokonaisarkkitehtuuria ja siihen on varautua. Työasemien ja mobiililaitteiden kanssa kehityspolku kulki hallitsemattomista ympäristöistä hallittuihin, kivun ja kyynelten kautta. Esineiden internetin kanssa ympäristöön saattaa tulla kuitenkin niin järisyttävä määrä laitteita ja liittymiä että hallitsemattomuus kuivattaa isommatkin kyynelkanavat.
Lue myös DNA Connectivity IoT –alustasta, joka on toteutettu yhteistyössä Cisco Jasperin kanssa.