Alustatalous tarvitsee Super Mariota, internetin mutkatonta putkimiestä 

Liiketoiminta lähes alalla kuin alalla jäsentyy kiihtyvällä tahdilla älykkäiden alustojen ympärille. Täysin uudet toimintamallit vaativat uusia pelisääntöjä, ja toiveissa onkin, että sääntelyä selkiytetään ennätysajassa. Alustatalouden palveluiden tuoma lisäarvo on niin merkittävä, ettei yhteiskuntamme yksinkertaisesti kannata jarruttaa kehitystä. Suunta on selvä, vauhti on kova. Internetin putkissa kohisee lisäarvo.

Professorit Tero Ojanperä ja Timo Vuori tiivistävät kehityskulun mainiolla tavalla tuoreessa kirjassaan Platform Strategy. Siinä avataan käytännönläheisesti älykkäiden alustojen toimintaa ja tarjoillaan päälle seitsemän konkreettista askelta voittavan alustastrategian luomiseen. On todella inspiroivaa, millaista arvoa älykkäät alustat voivat onnistuessaan tuottaa: kilpailuetu kasvaa jopa eksponentiaalisesti käyttäjämäärän mukana.

Alustastrategioita kuvaava kirja on todellinen must read kaikille Suomen tuottavuuskehityksestä huolestuneille – ja samalla muillekin liiketoiminnan digitalisaatiosta kiinnostuneille!

Meiltä internetin putkimiehiltä eli operaattoreilta kysytään usein, että eikö teitä harmita, kun internetin jätit ja älykkäät alustat nyt tulivat ja söivät teiltä bisneksen ja miljardit. Kysymyksenasettelu on mielestäni aivan outo: eihän sellaista bisnestä ollut olemassa pois vietäväksi. Tätä aivan uutta alustabisnestä rakennetaan nyt, ja internetin putkimiehillä on siinä kriittisen tärkeä tehtävä.

Älykkäiden alustojen liiketoiminta, lopulta siis lähes kaikki liiketoiminta, voi toimia vain luotettavien ja nopeiden verkkojen varassa. Jos yhteys tahmaa, tekoäly saa ruohoa potkuriin: tuotantolinjat pysähtyvät tai ulos tulee sutta ja sekundaa.

Operaattorien kasvustrategiat ja fokusalueet kuitenkin eroavat merkittävästi. Osa keskittyy sisältöpalveluihin tai datakeskuksiin, toinen pyrkii nousemaan arvoketjussa globaaliksi ohjelmistokehittäjäksi, kolmas panostaa IT-ulkoistus- ja laitepalveluihin.

Olemmekohan ihan hakoteillä, kun yritämme erottautua sillä, että tuotamme operaattorin peruspalveluita paremmin, nopeammin, helpommin ja kustannustehokkaammin kuin muut?

Esimerkkinä toimii hyvin suhtautuminen 5G-infrastruktuuriin. Älykkäiden alustojen toiminta vaatii joustavaa ja modernia 5G-palvelualustaa, joten päätimme investoida verkkoomme sen verran enemmän per asiakas, että olisimme peittoalueellamme lähtökohtaisesti aina nopein.

Markkinoiden kannalta on olennaista, että peittokartoissa ei hämätä kapeakaistaisella näennäis-5G:llä, joka pahimmillaan jättää alustatalouden toimijat pahaan pulaan. Vain täysi vauhti kelpaa. Paljon puhutut uudet mahdollisuudet toteutuvat käytännössä ainoastaan, mikäli local breakout- ja reunalaskentaratkaisut pystytään toteuttamaan helposti ja kustannustehokkaasti, ja kriittinen data saadaan tarvittaessa pidettyä paikallisena.

Mobiilin ohella internetin putkimieheltä on luonnollisesti saatava erittäin laadukasta kuitua. Siksi olemme nyt investoineet myös valtakunnallisiin kuituverkkoihimme enemmän kuin koskaan ennen. Lisäksi ohjelmistopohjaiset SD-WAN-verkot ovat ainutlaatuisen hallittavuutensa, joustavuutensa ja tietoturvallisuutensa ansiosta putkistojen aatelia. Niiden ehdottomiin etuihin ja avainpalveluihin kuuluu tehokas ja yhtenä kokonaisuutena hallittava tietoturva.

Me DNA:lla haluamme olla markkinoiden Super Mario: Nopein, rohkein ja mutkattomin internetin putkimies, jonka palvelut tarjoavat vakaan pohjan uudelle älykkäälle alustataloudelle. Meille tärkein asia ovat yhteydet ja mutkaton palvelu. Niiden varaan rakentuu sekä nykyinen että varsinkin tuleva liiketoiminta.

Platform Strategy -kirjan mukaan ensimmäinen askel kohti menestyvää alustastrategiaa on kääntää väistämättömän muutoksen pelko positiiviseksi energiaksi. Todelliset onnistumiset rakennetaan kaikessa rauhassa, harkituin askelin, lähes aina oppimisen ja orgaanisen kasvun kautta. Tähän mennessä nähdyt alustatalouden menestystarinat eivät jälkeenpäin katsoen ole syntyneet yhtäkkiä ja yllättäen, vaikka siltä saattaa joskus vaikuttaakin.

Lukekaa kirja, ja vaihdetaan ajatuksia!

 

Yhteyksiltä vaaditaan nykypäivänä etenkin luotettavuutta, nopeutta ja kustannustehokkuutta. DNA:n tietoliikennepalvelut mukautuvat yrityksen tarpeisiin, toimialasta riippumatta: Huippunopeat yhteydet ja laadukas tietoturva kerralla kuntoon

Lue lisää uudesta työstä

5/2023 Kati Korhonen

Älykkään rentoa lomailua – voiko piippaavan älylaitteen kanssa lomailla rauhassa?

Älykkään rentoa lomailua – voiko piippaavan älylaitteen kanssa lomailla rauhassa?
5/2023 DNA Yrityksille

Digitalisaatio teollisuuden leanin toteuttajana

DNA ja Noccela tarjoavat digitaalisia ratkaisuja, jotka vähentävät hukkaa Leanin tavoitteen mukaisesti.
5/2023 DNA Yrityksille

Sata liittymää, sata laskua? Etätyön yhteysviritykset ovat talouspäällikön murheenkryyni

Pandemiapölyn laskeutuessa yritysten yhteyksissä saattaa paljastua kyseenalaisia viritelmiä.
5/2023 DNA Yrityksille

Lean on filosofia, joka ei nuku – kehity, optimoi ja menesty

Lean-filosofia auttaa yrityksiä kehittymään ja pysymään kilpailukykyisinä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.