Alustatalous tarvitsee Super Mariota, internetin mutkatonta putkimiestä 

Liiketoiminta lähes alalla kuin alalla jäsentyy kiihtyvällä tahdilla älykkäiden alustojen ympärille. Täysin uudet toimintamallit vaativat uusia pelisääntöjä, ja toiveissa onkin, että sääntelyä selkiytetään ennätysajassa. Alustatalouden palveluiden tuoma lisäarvo on niin merkittävä, ettei yhteiskuntamme yksinkertaisesti kannata jarruttaa kehitystä. Suunta on selvä, vauhti on kova. Internetin putkissa kohisee lisäarvo.

Professorit Tero Ojanperä ja Timo Vuori tiivistävät kehityskulun mainiolla tavalla tuoreessa kirjassaan Platform Strategy. Siinä avataan käytännönläheisesti älykkäiden alustojen toimintaa ja tarjoillaan päälle seitsemän konkreettista askelta voittavan alustastrategian luomiseen. On todella inspiroivaa, millaista arvoa älykkäät alustat voivat onnistuessaan tuottaa: kilpailuetu kasvaa jopa eksponentiaalisesti käyttäjämäärän mukana.

Alustastrategioita kuvaava kirja on todellinen must read kaikille Suomen tuottavuuskehityksestä huolestuneille – ja samalla muillekin liiketoiminnan digitalisaatiosta kiinnostuneille!

Meiltä internetin putkimiehiltä eli operaattoreilta kysytään usein, että eikö teitä harmita, kun internetin jätit ja älykkäät alustat nyt tulivat ja söivät teiltä bisneksen ja miljardit. Kysymyksenasettelu on mielestäni aivan outo: eihän sellaista bisnestä ollut olemassa pois vietäväksi. Tätä aivan uutta alustabisnestä rakennetaan nyt, ja internetin putkimiehillä on siinä kriittisen tärkeä tehtävä.

Älykkäiden alustojen liiketoiminta, lopulta siis lähes kaikki liiketoiminta, voi toimia vain luotettavien ja nopeiden verkkojen varassa. Jos yhteys tahmaa, tekoäly saa ruohoa potkuriin: tuotantolinjat pysähtyvät tai ulos tulee sutta ja sekundaa.

Operaattorien kasvustrategiat ja fokusalueet kuitenkin eroavat merkittävästi. Osa keskittyy sisältöpalveluihin tai datakeskuksiin, toinen pyrkii nousemaan arvoketjussa globaaliksi ohjelmistokehittäjäksi, kolmas panostaa IT-ulkoistus- ja laitepalveluihin.

Olemmekohan ihan hakoteillä, kun yritämme erottautua sillä, että tuotamme operaattorin peruspalveluita paremmin, nopeammin, helpommin ja kustannustehokkaammin kuin muut?

Esimerkkinä toimii hyvin suhtautuminen 5G-infrastruktuuriin. Älykkäiden alustojen toiminta vaatii joustavaa ja modernia 5G-palvelualustaa, joten päätimme investoida verkkoomme sen verran enemmän per asiakas, että olisimme peittoalueellamme lähtökohtaisesti aina nopein.

Markkinoiden kannalta on olennaista, että peittokartoissa ei hämätä kapeakaistaisella näennäis-5G:llä, joka pahimmillaan jättää alustatalouden toimijat pahaan pulaan. Vain täysi vauhti kelpaa. Paljon puhutut uudet mahdollisuudet toteutuvat käytännössä ainoastaan, mikäli local breakout- ja reunalaskentaratkaisut pystytään toteuttamaan helposti ja kustannustehokkaasti, ja kriittinen data saadaan tarvittaessa pidettyä paikallisena.

Mobiilin ohella internetin putkimieheltä on luonnollisesti saatava erittäin laadukasta kuitua. Siksi olemme nyt investoineet myös valtakunnallisiin kuituverkkoihimme enemmän kuin koskaan ennen. Lisäksi ohjelmistopohjaiset SD-WAN-verkot ovat ainutlaatuisen hallittavuutensa, joustavuutensa ja tietoturvallisuutensa ansiosta putkistojen aatelia. Niiden ehdottomiin etuihin ja avainpalveluihin kuuluu tehokas ja yhtenä kokonaisuutena hallittava tietoturva.

Me DNA:lla haluamme olla markkinoiden Super Mario: Nopein, rohkein ja mutkattomin internetin putkimies, jonka palvelut tarjoavat vakaan pohjan uudelle älykkäälle alustataloudelle. Meille tärkein asia ovat yhteydet ja mutkaton palvelu. Niiden varaan rakentuu sekä nykyinen että varsinkin tuleva liiketoiminta.

Platform Strategy -kirjan mukaan ensimmäinen askel kohti menestyvää alustastrategiaa on kääntää väistämättömän muutoksen pelko positiiviseksi energiaksi. Todelliset onnistumiset rakennetaan kaikessa rauhassa, harkituin askelin, lähes aina oppimisen ja orgaanisen kasvun kautta. Tähän mennessä nähdyt alustatalouden menestystarinat eivät jälkeenpäin katsoen ole syntyneet yhtäkkiä ja yllättäen, vaikka siltä saattaa joskus vaikuttaakin.

Lukekaa kirja, ja vaihdetaan ajatuksia!

 

Yhteyksiltä vaaditaan nykypäivänä etenkin luotettavuutta, nopeutta ja kustannustehokkuutta. DNA:n tietoliikennepalvelut mukautuvat yrityksen tarpeisiin, toimialasta riippumatta: Huippunopeat yhteydet ja laadukas tietoturva kerralla kuntoon

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili Digitalisaatio 5G Tietoturva
 

Lue lisää uudesta työstä

12/2021 DNA Business

TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas: Ihmistuntemus ja tunnetaidot ovat tämän päivän valmentajan työssä tärkeimpiä työvälineitä

Haluatko oppia lisää johtamiskulttuurista Pohjoismaissa? Ota kuunteluun Kuuleeko Pohjola? -podcast!
11/2021 DNA Business

Tuplavarmistettu merikaapeli takaa varmat yhteydet ulkomaille – lisäetuna tulee helppous 

Kysy lisätietoja yrityksenne DNA-yhteyshenkilöltä! 
Vain vastuulliset elävät
11/2021 DNA Business

Vain vastuulliset elävät

Yritystoiminnan seurausten huomioiminen on olemassaolon edellytys – joka tuo jopa kilpailuetua.
11/2021 Jaana-Liisa Malin

Fiksumpi tapa tehdä työtä ei synny itsestään 

Pitkät työpäivät monta rautaa tulessa eivät ole pelkästään vuoden lopulle ominaista aikaa, vaan monesti jatkuva olotila vuoden ympäri.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.