5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

DNA:n 5G-peitto laajenee nyt kovaa vauhtia. Tämän vuoden lopussa DNA:n 5G-verkko tavoittaa 60–70 prosenttia suomalaisista, kun vielä tammikuussa luku oli 32 prosenttia. Tästä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet.

Tällä hetkellä 5G-verkko laajenee tiheämmin asutuille alueille sekä sinne, missä mobiilidataa käytetään eniten. Mobiilidatalla on tärkeä rooli taajamien reuna- ja haja-asutusalueilla verkkoyhteyksissä.

”Verkon suurimmat mobiilidatavolyymit siirretään taajamien reunoilla. Usein tämä liikenne tulee yritysten toimitiloista tai kotitalouksista, joihin ei ole tarjolla edullista kuituyhteyttä. Näille alueille rakennamme jo tänä päivänä paljon 5G-verkkoa”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari kertoo.

Kiinteä 5G on ratkaissut monen yrityksen ja kotitalouden verkko-ongelmat. Kyseessä on modeemi, jonka DNA:n ammattilainen asentaa rakennuksen ulkoseinään. Laarin mukaan seinämodeemien kysyntä kasvaa nyt kovaa vauhtia.

”Seinämodeemilla saamme lähes kuituyhteyttä vastaavan verkkoyhteyden, mutta huomattavasti nopeammin ja kustannustehokkaammin. Myös yrityspuolella tälle on selkeä tilaus”, Laari kertoo.

5G on muutakin kuin nopea verkko

Yrityksille 5G tuo tulevaisuudessa muutakin kuin entistä nopeamman verkon. DNA pilotoi tällä hetkellä monien yritysten kanssa ratkaisuja, jossa yrityksen ydintoimintaa viedään 5G-verkon päälle. Osa näistä rakentuu virtuaalisten yksityisverkkojen päälle, ja osa puolestaan on kokonaan eriytetty muista televerkoista.

”Moni yritys on nyt erittäin kiinnostunut pienen viiveen palveluista. Yritykset haluavat tehdä laajamittaista tiedon prosessointia omilla kampusalueillaan tai toimipisteillään. 5G-tekniikan avulla voimme lyhentää tiedon kulkemaa matkaa asiakkaan prosessointipisteeseen ja tarjota pilvipohjaisen alustan prosessointipisteelle verkon reunalla”, Laari kertoo.

”Kaikki toimijat eivät halua laittaa dataa operaattorin runkoverkkoon, vaan käsitellä datan vain paikallisesti. Kaikki tämä onnistuu uudella 5G-verkkoarkkitehtuurilla”, Laari jatkaa.

4G kehittyy 5G:n rinnalla

5G-verkon rakennus on jo nyt nopeuttanut myös 4G-verkkoa. 4G-yhteyden nopeutumisen on huomannut myös moni mökeiltään työskennellyt etätyöläinen.

”5G:n rakentamisen rinnalla olemme päivittäneet 4G-verkon kapasiteettia. Tämä näkyy etenkin kaupunkien ja isojen taajamien ulkopuolella, jossa 5G-tekniikka toimii 4G:n taajuusalueella”, sanoo Laari.

DNA kertoi huhtikuussa, että se on aloittanut uuden 5G-verkon rakentamisen Itä- ja Pohjois-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Verkon rakennus tapahtuu DNA:n ja Telia Finlandin yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n kautta.

DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa

5G-yhteydet ovat totisesti kaivattuja, sillä DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa. Koko maailmassakin DNA:n asiakkaat käyttivät toiseksi ahkerimmin mobiilidataa, kun eniten mobiilidataa käyttävät kuwaitilaisen Zainin asiakkaat.

”DNA:n asiakkaat hyödyntävät liittymiään datansiirtoon laajasti. Dataa käytetään esimerkiksi TV-sisältöjen ja videoiden katseluun. Moni suomalainen on tehnyt koko pandemian ajan etätöitä DNA:n mobiiliyhteyksillä”, sanoo Laari.

DNA:n verkko on tutkitusti nopea. Tällä on iso merkitys käyttäjille.

”Kun työ tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä. Käytännössä jokainen yritys ja työntekijä tarvitsee tänä päivänä työssään sujuvan mobiiliyhteyden”, Laari sanoo.

 

Ovatko kaikki 5G:hen liittyvät termit tuttuja? Listasimme yleisimmät!

Avainsanat:

5G
 

Lue lisää uudesta työstä

10/2021 Johan Flykt

Onko asiakas edelleen jonossa? Näin palvelet tehokkaasti

Monikanavaisuus on selvästi parantanut asiakaspalvelun saavutettavuutta.
10/2021 Mikko Kannisto

Pakko uskaltaa rikkoa vanha ja rakentaa turvallisempi perusta

Maailma ympärillämme muuttui ja muuttuu.
Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille
10/2021 DNA Business

Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille

Privaattiverkko on helppo skaalata yrityksen tarpeiden mukaan.
Kuva: Kasvu Open / Matias Ulfves
9/2021 DNA Business

Etsitkö inspiraatiota kasvuun? Hae vinkit kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaalista lokakuussa!

Myynti ja markkinointi ovat kasvuyrityksen tärkein kehittämisen kohde.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.