7 vinkkiä liittymän käyttöön ulkomailla

 

Mobiiliiittymien EU -alueen roaming- eli verkkovierailuveloitukset muuttuivat 15.6.2017. Euroopan unionin alueella noudatetaan ulkomaan hinnoittelun osalta viranomaisten määrittelemiä enimmäishintoja, ja siellä matkustaminen onnistuu datan käytön osalta entistä huolettomammin. EU:n ulkopuolelle matkustaessa verkkovierailuhinnat ovat kalliimpia. Yhden kuvan lataaminen Facebook-tilille tai sähköpostin lukeminen voi maksaa useita kymmeniä euroja, jos sen tekee kaukokohteissa liittymän omalla mobiilidatalla.

Kokosin tähän muutamia matkailijalle hyödyllisiä vinkkejä, joilla voi minimoida mobiilidatan käytön ulkomailla ja varmistaa samalla, ettei laskulle tule yllätyksiä. Datasäästövinkeissä käytetyt esimerkkipuhelimet ovat Huawei Nexus 6P ja iPhone 7.

1. Käytä mobiilidataa harkiten

Pidä mobiilidata päällä ainoastaan silloin, kun tarvitset internet-yhteyttä. Tällöin vältyt turhilta tiedonsiirron veloituksilta. DNA:n liittymissä on ulkomailla 60 euron datasaldorajoitus, jota voi tarvittaessa nostaa. Jos tiedät, että haluat käyttää dataa ulkomailla, tarkista ennen matkaa, että liittymälläsi ei ole operaattorin kautta tilattua roaming-estoa. 

Samalla kannattaa myös tarkistaa, että mobiilidatan ja roamingin käyttö on sallittu päätelaitteesta. Uusimmissa laitteissa tulee ulkomailla ollessa valita verkon asetuksista aktiiviseksi verkkoyhteys myös Roaming -tilassa. 

 

 

 

Iphone: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Mobiilidatavalinnat
Huawei: Asetukset -> Langaton verkko ja verkot -> Matkapuhelinverkon asetukset

 

2. Hyödynnä ilmaisia WLAN- eli WiFi-verkkoja

Yleisesti langattomien WLAN-verkojen käyttö ulkomailla ei maksa mitään, mutta osa verkoista saattaa olla suojattu salasanalla. Esimerkiksi hotellit, kahvilat ja pikaruokalat antavat yleensä asiakkaillensa käyttäjätunnuksen ja salasanan veloituksetta, jolloin pääset käyttämään heidän WLAN-verkkoaan.

 

 

Iphone: Asetukset -> Wi-Fi -> aktivoi käyttöön
Huawei: Asetukset -> Wi-Fi -> aktivoi käyttöön

Julkisissa WLAN-verkoissa kannattaa kuitenkin pitää tietoturva mielessä, sillä niiden kautta puhelimen henkilökohtaisiin tietoihin on helppo tunkeutua. Luotettava VPN-ohjelma suojaa kutsumattomilta vierailta.

 

3. Kytke automaattinen synkronointi pois päältä

Kytke sähköpostien ja sovellusten synkronointi ja automaattiset päivitykset pois päältä ennen reissuun lähtöä. Tällöin ulkomailla ollessasi ne eivät kuluta tiedonsiirtoa turhaan, mutta voit silti käyttää sovelluksia normaalisti.

 

 

Iphone: Asetukset -> Yleiset -> Appien päivitys taustalla
Huawei: Asetukset -> Tilit -> oikeasta yläkulmasta kolmen pisteen kautta valinta ”tietojen autom. synkronointi” pois päältä

 

4. Selaa nettiä säästeliäästi

Tarpeetonta netin selailua ja sovellusten käyttöä kannattaa välttää silloin, kun käyttää mobiilidataa. Valokuvien latautuminen ja videoiden toisto selaimessa lisäävät mobiilidatan kulutusta, joten nämä kannattaa estää matkan ajaksi. Data Saver -tila antaa sinun valita esimerkiksi mitkä kuvat näytetään. Mikäli mahdollista, ota käyttöön myös selaimen datasäästötila.

 

 

Selaile nettiä, päivitä somea ja lataa tiedostaja mielellään Wifi-verkoissa ja pidä mobiilidata pois päältä. Mikäli mobiilidatan käyttäminen on välttämätöntä, käytä mobiilioptimoituja nettisivuja. Näissä matkapuhelimille ja tableteille tarkoitetuissa sivustoissa tiedonsiirron määrä on pienempi.

Laitteesta voi usein valita tiedonsiirrolle rajan. Voit joko tarkastella kuluvaa jaksoa tai asettaa käyttövaroituksen tai tiedonsiirtorajan. Laite ilmoittaa, kun merkitty raja on täynnä. Käyttövaroitus ei estä laitteen tiedonsiirtoa, vaan on pikemminkin tietona käyttäjälle. Tiedonsiirtoraja taas estää tiedonsiirron valittuun rajaan.

 

 

 

Iphone: Asetukset -> Mobiiliverkko-> Mobiilidatan käyttö
Huawei: Asetukset -> Datan käyttö -> Mobiilidatan käyttö -> Aseta datankäyttövaroitus
Huawei: Asetukset -> Datan käyttö -> Mobiilidatan käyttö -> Aseta datankäyttörajoitus

 

5. Lataa isot tiedostot etukäteen

Jos tiedät tarvitsevasi matkan aikana esimerkiksi karttoja, videoita, musiikkia tai muita tiedostoja, joiden lataus vie paljon kaistaa, suosittelen lataamaan ne laitteeseen etukäteen. Näin ne ovat käytettävissäsi myös offline-tilassa, eivätkä syö mobiilidataa.

 

 

 

6. Tarkista puhelinnumerot

Tarkista ennen ulkomaille lähtöä, että puhelinnumerot ovat kansainvälisessä muodossa ja tallenna aina jatkossakin uudet puhelinnumerot +358 muodossa osoitekirjaasi. Ulkomailla ollessa puhelut Suomeen tehdään käyttämällä Suomen maatunnusta +358. Muista, että puhelujen soittaminen ja vastaanottaminen ulkomailla näkyy myös puhelinlaskulla.

 

7. Muista tietoturva

Laitteessa on hyvä olla tietoturvasovellus verkossa olevia uhkia ja puhelimen mahdollista varkautta varten. Tietoturvasovellus suojaa yksityisyyttä käytön aikana, ja useimmat sovellukset tarjoavat mahdollisuuden etälukita laite, mikäli se joutuu vääriin käsiin.

Pääsykoodi kannattaa ilman muuta pitää käytössä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin – ja pääsykoodiksi olisi hyvä valita joku muu, kuin 1234 tai 0000.

 

Avainsanat:

Mobiili Vinkit

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.