Juuri nyt 5G-taajuuksia huutokaupataan ympäri maailmaa, ja operaattorit testaavat ja rakentavat kiivaasti seuraavan sukupolven 5G-mobiiliverkkoja. Ensimmäiset käyttötapaukset ja kysyntä ovat alueilla, jonne valokuituverkkoa ei ole saatavilla. Pian voin esimerkiksi ruuvata kotitaloni seinään 5G-antennin ja alkaa nauttia huippunopeista yhteyksistä.
Mitä 5G tuo tullessaan yrityksille?
Maailmaan tulee hyvin nopeasti rakentumaan globaali, erittäin nopea, laadukas, rajapinnoiltaan avoin langaton verkkoteknologia, joka mahdollistaa aivan uudet IoT- palveluinnovaatiot.
Tämä on vallankumouksena yhtä suuri asia niin kotitalouksille kuin yrityksillekin kuin älypuhelimien tai internetin tuleminen aikanaan oli.
5G:n huikeasta datanopeudesta ja pienestä siirtoviiveestä hyötyvät virtuaalitodellisuus, TelePresence-palvelut ja näihin sisäänrakennettu tekoäly. Ylipäätään toimet, joissa pieni siirtoviive on elämän ja kuoleman kysymys – kuten vaikkapa etäkirurgia.
Yrityksille 5G mahdollistaa muun muassa:
Viipaloinnin (eng. Slicing) ansiosta yritys voi innovoida ja toteuttaa palveluita 5G-infrastruktuurin varaan. Viipaloinnin avulla verkon ominaisuudet voidaan optimoida ja suojata haluttuun käyttötarkoitukseen sopivaksi. Esimerkiksi omanlaisiaan tarpeita on julkisella turvallisuudella, teollisuuden automaatiolla, terveydenhuollolla ja älyliikenteellä.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurimpaan osaan yritysten perustoimista 4G:n kapasiteetti riittää tällä hetkellä vallan mainiosti.
Tänään kaikkialla läsnä oleva verkkoyhteys on vaikuttanut elämäämme lähes kaikilla osa-alueilla viestintäsovellusten sekä verkkoon kytkettyjen laitteiden (IoT) myötä. Väitän, että harva osasi ennustaa 2000-luvun alussa miten rajusti ihmisten ja koneiden välisen viestinnän maailma muuttuisi. Uskon, että 5G:n kanssa olemme samanlaisen vaiheen kynnyksellä, ja muutos tulee olemaan yhtä raju.
Lue myös tuore artikkeli, jossa lisää muun muassa yritysverkon viipaloinnista.