Blogit

Paperilta käytäntöön – näin DNA Koti 5G -yhteyttä pilotoitiin Vantaalla  

DNA Koti 5G -yhteys on alusta alkaen suunniteltu  pientaloasukkaiden nettiyhteydeksi. Ratkaisua pilotoitiin Vantaan Nikinmäessä. Yhdessä omakotitalossa pilottiprojekti alkoi jo vuonna 2018. 

Vantaalaisella pientaloalueella 4G-verkko oli kovassa käytössä ja käyttöhuipun hetkinä se saattoi hidastella. Vaikka alueelle oltiin rakentamassa myös valokuituverkkoa ja nimi kuidun tilauspaperiin oli jo laitettu, Jari Tienhaara kiinnostui DNA:n tarjoamasta mahdollisuudesta lähteä mukaan testaamaan uutta mobiiliteknologiaa hyödyntävää ratkaisua kodin netiksi.  

”Ajattelin, että saan hyvän netin käyttööni jo ennen valokuidun tuloa, sillä sen asentaminen vaati kaivuutöitä sekä pihalla että kaduilla”, Jari kertoo. Tämä osoittautuikin myöhemmin hänen kannaltaan erittäin hyväksi päätökseksi.  

4G-laitteilla ennakoitiin tulevaa  

4G-ulkoyksikköä asennetaan paikalleen syksyllä 2018

Yhteistyö alkoi syksyllä 2018 ulkoyksikön asennuksella talon katolle. Tässä vaiheessa testattiin vielä 4G-verkossa toimivia laitteita, jotka kuitenkin jo tukivat uutta 3,5 GHz taajuusaluetta, jolla 5G-verkkokin tulisi toimimaan. Kaksikerroksiseen taloon luotiin sisäverkko kolmella WiFi mesh -laitteella

”Alussa kokeiltiin erilaisia laiteyhdistelmiä, jotta löytyisi sellainen kombo, jolla netti toimisi kaikista parhaiten. Talon betoninen välipohja toi omat haasteensa hyvän WiFi-verkon saamiseksi koko kotiin” Jari kertoo. ”Laitteiden huima kehitys on näkynyt jo muutamassa vuodessa, kun parempi teknologia mahtuu pienempikokoisiin laitteisiin ja ne sopivat sisustukseenkin paremmin.”  

Luotettavasti toimiva netti on erityisen tärkeää silloin, kun sitä käyttävät myös kodin älykkäät seurantajärjestelmät, kuten Jarin kotona. Älykäs vesijärjestelmä seuraa veden kulutusta ja sen avulla voisi esimerkiksi putkirikon yhteydessä katkaista veden nopeasti ja automaattisesti, ja näin välttyä vesivahingoilta.  

5G toi selkeän muutoksen  

Pilotin 5G-osuus päästiin aloittamaan syksyllä 2019. Jarin kotiin vaihdettiin ne laitteet, joilla DNA Koti 5G -yhteys edelleenkin toteutetaan. Ulkoyksikön koko oli selkeästi pienempi ja sisällekin riitti kaksi WiFi mesh -laitetta. Ero netin toimintavarmuudessa ja nopeudessa näkyivät heti. Parhaimmillaan netin nopeus pyöri 1 Gbit/s kieppeillä, kun 4G-testausvaiheen aikana nopeudet pysyttelivät 150 Mbit/s lukemissa.  

”4K-televisiokin on nyt yhdistetty langattomasti verkkoon ja laadukas kuva vaatii paljon kaistaa”, huomauttaa Jari.  

Yhteistyö DNA:n kanssa oli helppoa ja vaivatonta  

Yhteistyö DNA:n kanssa saa Jarilta positiivista palautetta: kaikki sujui helposti, tulevista muutoksista kerrottiin etukäteen ja vaikutuksista raportoitiin puhelimitse tai sähköpostitse. DNA:lta yhteyshenkilönä toimi kehityspäällikkö Mikko Noranta.  Mikko myös kävi paikan päällä tekemässä mittauksia ja säätöjä. Kokemus oli Mikolle positiivinen ja toi mukanaan ihan uuttakin:  

”Oli ilo tehdä yhteistä testausta Jarin ja myös muiden pilottiin osallistuneiden asiakkaiden kanssa. Ensimmäistä kertaa omalla työurallani pääsin vierailemaan asiakkaiden kotona ja kokemus oli todella palkitseva” Mikko kertoo kokemuksistaan.  

Pilotti päättyi vuoden 2020 lopussa ja sopivasti samoihin aikoihin kuituyhteyskin saatiin asennettua käyttöön. 

”Jos tulevaisuudessa vaihtoehtoina on uuden kuituyhteyden asentaminen tai DNA Koti 5G, kallistuisin todennäköisesti 5G-yhteyden puoleen. Käytännön kokemus 5G-yhteyden toimivuudesta on hyvä ja ilman kaivuutöitä tehtävä asennus on houkutteleva vaihtoehto”, Jari tiivistää. 

Avainsanat:

asiakkaat teknologia kattava verkko nopea verkko Teknologiaa ja tekoälyä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen