Blogit

Kuvauskoulu osa 2: Maisemakuvaus

Suomalainen järvimaisema tai kaunis auringonlasku rannalla etelänmatkalla ovat täydellisiä kuvauskohteita, eikös? Vaikka maisemista saakin otettua puhelimella kohtuullisen kuvan ilman sen suurempia säätöjä, on niitä ikuistaessaan hyvä pitää muutama vinkki mielessä. Kuvauskoulumme toinen osa antaakin siis neuvoja piirun verran paremman maisemakuvan nappaamiseen. Vinkkien takana on jälleen taannoisessa lippulaivapuhelinten kameravertailussammekin esiintynyt huippuvalokuvaaja Sam Jamsen.

Maisemakuvatessa on hyvä muistaa horisontin asettelu. Horisontin on tärkeää olla kuvassa suorassa eikä sitä mielellään kannata sommitella kuvan keskelle. Hyvä asettelu horisontille onkin noin 1/3 kuvan ylä- tai alareunasta. Valotuksen kannalta taas parhaat hetket maisemakuvaamiseen ovat auringonnousun ja -laskun aikoihin. Oivan esimerkin edellisistä vinkeistä käytännössä näet alapuolella. Kamerana toimi muuten Samsung Galaxy S6 edge+ ja kuvaa on jälkikäsitelty käyttäen Adobe Photoshop Expressiä. Huomioi myös, että jonkinlainen objekti kuvan etualalla tekee maisemakuvasta huomattavasti kiinnostavamman.


Älyluureissa maisemakuvaamisen varmana apuna toimii kameran HDR-asetus. HDR-kuvaus tasoittaa kuvan kirkkainta kohtaa ja korostaa tummempia kohtia. Näin estetään valoisempien kohtien, kuten taivaan ylivalottuminen kuvassa. Ylivalottumisen eli kuvan “puhki palamisen” voi myös välttää tarkentamalla kameran maiseman neutraaleimpaan kohteeseen.

Useasta puhelinkamerasta löytyy nykyään panoraamakuvat mahdollistava asetus ja sen avulla saakin tuotua mukavan lisämausteen maisemakuvaukseen. Panoraamakuvien ei kuitenkaan tarvitse aina olla täyden ympyrän eli 360 asteen kuvia tai muutenkaan kovin pitkiä, vaan asetusta voi käyttää maisemakuviin ottamalla hieman lyhyemmän panoraaman. Alla oleva kuva on napattu Huawei P9:llä.


Muista nämä vinkit seuraavan kerran vaikka talvista metsämaisemaa ikuistaessasi ja olet otoksellasi varmasti lähempänä jopa ammattilaisen silmää tyydyttävää otosta! Pidäthän mielessä myös edellisen kuvauskoulumme vinkit, jotka käsittelivät sommittelua. Jäikö meiltä jotain huomioimatta? Jaa omat vinkkisi maisemakuvaukseen kommenteissa.

Avainsanat:

Samsung kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan