Pelaaminen on mielikuvia monipuolisempaa

Nettipelaaminen on yhteisöllistä tekemistä, joka kuitenkin sisältää riskejä. Monet niistä voi kuitenkin välttää puhumalla turvallisesta pelaamisesta lapsen ja nuoren kanssa etukäteen.

 

Virtuaalipelien pelaaminen erilaisilla laitteilla, kuten konsolilla tai älypuhelimella, on suositumpaa kuin koskaan. Pelaamisesta on tullut luonnollinen osa nykypäivän monipuolista viihdetarjontaa, vaikka osa saattaa edelleen mieltää pelaamisen negatiivisena harrastuksena.

– Vanhan kansan käsitys on, että pelaaminen on istumista pimeässä huoneessa sekä mikropitsan syömistä. Todellisuudessa tilanne on päinvastoin, sillä pelaaminen on nykyisin hyvin yhteisöllistä, Pelaajat.comin osakas ja selostaja Arttu Hämäläinen sanoo.

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana pelaaminen on tullut makuuhuoneista päivänvaloon. Kun laitteet monipuolistuvat, monet pelikonsolit voi kätevästi pakata vaikkapa reppuun mukaan, jolloin pelaaminen onnistuu myös tien päällä.

Kotona pelaamisesta on puolestaan tullut perheen yhteistä tekemistä. Nykyisin pelaaminen voikin olla vaihtoehto esimerkiksi perheen elokuvaillalle tai lautapelihetkelle.

Sukupolvet ovat menneet eteenpäin. Monet vanhemmat ovat itse aloittaneet pelaamisen jo nuoruudessaan, ja pelaamisesta tulee nyt helpommin perheen yhteinen juttu, Hämäläinen kertoo.

Pelaamisen yhteisöllisyys näkyy tietenkin myös verkossa, sillä monet pelaavat reaaliaikaisesti muiden pelaajien kanssa. Hämäläinen kertoo, että omannäköistä peliseuraa sekä samoista asioista kiinnostuneita henkilöitä löytää verkosta helposti.

– Lapset ja nuoret pelaavat koulukavereiden kanssa, mutta löytävät uusia tuttuja myös netin pelimaailman kautta. Itsekin olen saanut vuosien varrella uusia pelikavereita verkosta, hän lisää.

Muista rajat ja turvallisuusPelaamiseen liittyy toki myös riskejä. Verkon pelimaailma voi viedä lapset ja nuoret nopeasti mennessään, ja silloin aikuisten rooli pelaamisen valvonnassa korostuu.

– Pelaaminen voi monien muiden asioiden tavoin aiheuttaa riippuvuutta. Se on harrastus siinä missä muutkin silloin, jos homma pysyy hanskassa, hän sanoo.

Hämäläisen mukaan perheissä olisikin tärkeää sopia pelaamiseen käytettävästä ajasta sekä muista pelisäännöistä. Hän kehottaa vanhempia uteliaisuuteen sen suhteen, millaisia pelejä lapset verkossa pelaavat. Uteliaisuuden tulisi koskea myös vanhempia, jotka eivät itse pelaa.

Verkon anonyymeissä pelipaikoissa voi piillä vaara. Siksi on ensiarvoisen tärkeää opettaa lapsille pienestä pitäen, että kaikki ei ole netissä sitä, miltä näyttää.

– Ongelma on se, ettei vahvaa tunnistautumista käytännössä tarvita pelaamiseen. Siksi lapsi pitää kouluttaa pienestä lähtien varovaisuuteen, hän sanoo.

Hämäläinen kehottaa puhumaan netin käyttöön liittyvistä ohjeista jo silloin, kun lapsi saa käyttöönsä ensimmäisen älypuhelimen. Sääntöjen sekä turvallisuuden kertaus on paikallaan myös silloin, kun lapsi alkaa pelata.

Verkossa voi tulla vastaan ihmisiä, jotka purkavat pahaa oloaan muihin. Lapsen tulee ymmärtää se, että nimimerkin takana voi olla kuka vain, eikä verkossa myöskään saa jakaa nimeä tai muita henkilötietoja, Hämäläinen sanoo.

Varo huijauslinkkejä

Verkkopelaaminen sisältää tietoturvariskejä, sillä verkkorikolliset pyrkivät kalastelemaan esimerkiksi pelaajien henkilötietoja, käyttäjätunnuksia sekä maksukorttitietoja. Suosittu tapa kalasteluun ovat erilaiset viruslinkit, joihin lankeavat usein pelaajista nuorimmat.

– Meidän lapsille on tullut esimerkiksi Robloxissa vastaan linkkejä, joita klikkaamalla tai jakamalla luvataan ilmaisia kolikoita. Lapset tulee opettaa ymmärtämään, että se on käytännössä aina selkeää huijausta, Hämäläinen sanoo.

Kun pelisäännöt ja terveen maalaisjärjen käyttö ovat hallussa koko perheellä, kannustaa Hämäläinen kaikkia pelaamaan yhdessä positiivisin mielin. Riskit pienenevät silloin, kun asioista puhutaan selkeästi, yhdessä sekä usein.

– Kannustan kaikkia pelaamaan lasten kanssa, sitä voi tehdä samoin kuin uimista tai lehtien haravointiakin. Suosittelen kaikkia laittamaan vaikkapa Fortniten lataukseen, hän päättää.

DNA Vinkki – pelaaminen netissä

  1. Älä klikkaa erikoisia linkkejä. Selitä lapselle tai nuorelle, että houkuttelevalta kuulostavat linkit ovat todennäköisesti liian hyviä ollakseen totta. Linkin klikkaus voi johtaa vaikkapa tietojen tai pelin käyttäjätunnuksen menetykseen.
  2. Seuraa, mitä lapset pelaavat. Osoita uteliaisuutta jälkikasvun verkkopelaamista kohtaan sekä pyri halutessasi osallistumaan pelaamiseen. Yhdessä pelaaminen on turvallisempaa.
  3. Opeta varovaisuutta. Kerro lapselle tai nuorelle, ettei verkossa saa vastata henkilökohtaisiin, vaikkapa nimeä tai asuinpaikkaa koskeviin kysymyksiin. Verkossa ei myöskään pidä tehdä sellaisia asioita, joita tuntematon kanssapelaaja pyytää.
  4. Sovi rajat. Lapsi tai nuori voi huomaamattaan viettää pelin parissa vaikka koko päivän. Älä lipsu sovituista rajoista.