Painonnostaja ja agility-harrastaja Sanna Väisänen: ”Älykellon ansiosta treenaan tehokkaammin”
Älykello laskee mäntsäläläisen Sanna Väisäsen, 36, toistomäärät painonnostotreeneissä ja juoksuaskeleet agility-harjoituksissa. Kello muistuttaa myös lepopäivistä.
”Seitsemän vuotta sitten minulla oli välilevynpullistuma selässä ja lääkärin mukaan selkä olisi pitänyt leikata. Aloitin treenaamaan painonnostoa Anni Vuohijoen painonnostokoulussa ja selkäongelmat jäivät, kun keskivartalon lihakset vahvistuivat.
Hankin puolitoista vuotta sitten Garminin Venu-älykellon, joka laskee puolestani sarjojen toistomäärät.
Tein pari vuotta sitten painonnostosalin omaan autotalliin. Kun olen saanut 3-vuotiaan poikani nukkumaan, menen autotalliin ja laitan heviä soimaan nappikuulokkeista. Hankin puolitoista vuotta sitten Garminin Venu-älykellon, joka laskee puolestani sarjojen toistomäärät.
Kuvaan puhelimellani videokuvaa suorituksistani ja lähetän ne valmentajalleni, joka antaa palautetta tekniikasta. Treenin jälkeen katson kellosta treenin keston, kulutettujen kaloreiden määrän ja kokonaisvoimavarani. Tekniikasta on ollut iso apu treeneissäni.
Painonnosto on tosi kuluttavaa hermostolle, ja väsyneenä voi helposti pudottaa levypainon varpaille. Jos energiavarastot ovat vähissä huonosti nukutun yön tai stressaavan päivän takia, kello muistuttaa, että nyt kannattaa lähteä mieluummin metsään puita halaamaan. Kello näyttää faktaa siitä, että energiavarastoni ovat oikeasti vähissä eikä sohva vedä muuten vain puoleensa.
Treeneistä on tullut tehokkaampia, koska kellon ansiosta pystyn keskittämään harjoitukset niihin päiviin, kun kehoni on palautunut ja minulla on tarpeeksi energiaa. Tapaturmiakaan ei tule yhtä helposti, kun treenaa pirteänä.
Myönnän, että minulla on vielä haastetta siinä, että ottaisin aina kellon vinkeistä vaarin. Treenit on kuitenkin tehtävä treeniohjelman mukaan neljästi viikossa, sillä tavoitteeni on osallistua Masters SM -kisoihin.”
Kello muistuttaa levosta
”Älykellosta on ollut hyötyä myös hektisessä työssäni DNA:n valikoimapäällikkönä. Kun stressitasot alkavat nousta, älykello muistuttaa rauhoittumaan ja lähtemään ulos kävelylle.
Kotona työskennellessä tulee liikuttua vain vähän, ja kello muistuttaa lähtemään jaloittelemaan 35 minuutin istumisen jälkeen. Näen yhdellä vilkaisulla kellon näytöltä, olenko saanut päivän aktiivisuusmäärän täyteen.
Minulla on kolme koiraa ja myös niiden ansiosta kelloon karttuu askeleita. Käyn kerran viikossa agility-treeneissä Boerboe-rotuisen Irmelin kanssa. Esteratoja rakentaessa ja purkaessa ja koiran vierellä spurttaillessa kelloon kertyy helposti 3000 askelta. Koiran kanssa treenattaessa itsellä on oltava hyvä fiilis, koska koira lukee tunteita. Jos olen nukkunut huonosti, katson älykellosta, kannattaako jäädä ennemmin kotiin.
Kiinnitän älykellon ansiosta enemmän huomiota palautumiseen. Jos on nukkunut huonosti, kuluttavasta treenistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.”
DNA Vinkki: Videoi treenisi!
Treenin kuvaaminen auttaa seuraamaan omaa kehitystä sekä huomaamaan, mikäli suorituksessa on teknisesti parantamisen varaa. Kuvatessa kannattaa käyttää kuvanvakaajaa, jolloin puhelin pysyy jämäkästi paikoillaan. Videon laatu ei kärsi turhasta tärinästä ja kameran voi zoomata treeniliikkeisiin. Vauhdikkaissa lajeissa on hyötyä siitä, että gimbaali seuraa kohdetta automaattisesti, eivätkä tärkeät hetket jää taltioimatta.
Satsaa mukaviin kuulokkeisiin, joiden istuvuus on säädettävissä.
Älykellosta on helppo seurata animoituja kardio-, voima-, jooga- sekä pilatesharjoituksia ja kuunnella treenimusaa ilman puhelinta.