Uusi puhelin? 4+1 vinkkiä tietojen siirtämiseen

Uusi puhelin hallussa ja enää pitäisi vain saada se mahdollisimman nopeasti käyttöön? Tiedossa on siis vanhan puhelimen tietojen ja sovellusten siirto uuteen luuriin. Periaatteessa ensimmäinen ajatus saattaa olla, että iisi homma. Tarkemmin ajateltuna, mistähän pitäisi aloittaa ja miten tiedot saisi mahdollisimman helposti ja nopeasti siirrettyä?

Kaikkein kattavimmat laitekohtaiset ohjeemme tietojen siirtämiseen löydät täältä. Tässä artikkelissa on kuitenkin kerätty yhteen koonti yleisimmistä asioista, jotka tulee ottaa asiassa huomioon.

Tee tämä aivan ensimmäiseksi: Tarkista, että vanhan puhelimen sisältö on varmuuskopioitu pilveen.

Tee tämä vasta aivan viimeiseksi: Vaikka arkijärki saattaa sanoa, että tietojen siirto aloitetaan siirtämällä SIM-kortti uuteen puhelimeen, älä tee niin! Siis: Pidä SIM-kortti vanhassa puhelimessa koko siirtoprosessin ajan, ja siirrä se uuteen vasta kun kaikki tiedot ovat varmasti siirtyneet.

1. Pilvi tekee siirtymästä helppoa

Siirryttäessä iOS- tai Android-laitteesta toiseen saman käyttöjärjestelmän laitteeseen on tietojen kopioiminen yksinkertaista. Kaikilta käyttöjärjestelmiltä löytyy omat verkkopalvelunsa (esim. iCloud, OneDrive ja Googlen pilvipalvelut), jossa tiedot pysyvät turvallisesti pilvessä. Saat siis kaikki tietosi ja kuvasi näppärästi siirrettyä uuteen puhelimeesi kirjautumalla tilillesi sillä sähköpostiosoitteella, jolla olet alun perin kirjautunut palveluun. Jos vanhalla puhelimellasi on ladattuna yksikin sovellus (esimerkiksi Gmail), silloin on olemassa myös pilvipalvelun käyttäjätili.

Varmista, että olet asettanut haluamasi tietojen synkronoinnin päälle puhelimen asetuksista, jotta pilveen siirtyy varmasti kaikki oleellinen. Tällä tavalla toimimalla uuteen puhelimeesi siirtyvät myös kaikki lataamasi sovellukset eikä jokaista tarvitse ladata uudelleen. Kiität itseäsi tietojen lataamisesta pilveen myös silloin, jos puhelimesi häviää.

Vinkki: Jos säilytät kuvia ja videoita pelkästään pilvipalvelussa, olethan huomioinut, että pilvipalvelut pakkaavat tiedostot tiiviimmiksi ja kuvan laatu heikkenee. Esimerkiksi valokuvia ja muita tiedostoja voi puhelimesta siirtää myös USB-johdolla tai bluetoothin kautta toiseen laitteeseen.

2. Tarkkana WhatsAppin kanssa

Tarkista ennen SIM-kortin irrottamista, että vanhassa puhelimessasi olevassa WhatsApp-sovelluksessa on varmuuskopiointi päällä. Ellei näin ole, menetät kaikki viestisi. Varmuuskopioinnin voit tarkistaa sovelluksen asetuksissa (Asetukset > Keskustelut > Varmuuskopiointi).

3. Siirtosovellukset apunasi

Mikäli et saa pilvipalvelun kautta tietojasi, puhelinvalmistajien siirtosovellukset toimivat erittäin hyvin. Kun laitat uudessa puhelimessa ensimmäisen kerran virran päälle, laite kysyy, mistä käyttöjärjestelmästä olet siirtämässä tietoja, ohjaa asentamaan oikean sovelluksen, neuvoo ja kysyy, mitä haluat siirtää. Siirtosovelluksen avulla siirtyvät myös käyttäjätilit, etkä joudu kirjautumaan sovelluksiin uudessa puhelimessa enää erikseen. Myös esimerkiksi WiFi-verkot siirtyvät uuteen puhelimeen salasanoineen.

Jos siirrossa tapahtuu jokin odottamaton virhe tai unohdus, voit paikata puutteen niin kauan kuin vanhaa puhelinta ei ole tyhjennetty (tehdasasetukset).

4. Tietojen siirto SIM-kortilta?

Uudemmissa puhelimissa tiedot eivät oletusasetuksena tallennu SIM-kortille, joten alkaa olla melko harvinaista, että tiedot olisivat enää SIMillä. Jos näin kuitenkin on, helpoin tapa on käydä kopioituttamassa tiedot uudelle SIM-kortille vaikkapa DNA Kaupassa. Yhteystiedot ovat nykyisin yleensä tallennettuna SIM-kortin sijaan puhelimen muistiin ja käyttäjätilille.

Muistathan, että jos vanhan ja uuden puhelimen SIM-kortti on saman kokoinen, korttia ei tarvitse uusia. Uuden kortin DNA-liittymälleen saa nopeimmin hakemalla sen lähimmästä DNA Kaupasta. Kortti voidaan aktivoida käyttöön saman tien liikkeessä. Jos kortti halutaan ottaa käyttöön vasta myöhemmin, sen aktivointi onnistuu Minun palveluni -itsepalvelun kautta, kunhan kortin sarjanumero on liikkeessä lisätty liittymän tietoihin. Muussa tapauksessa uuden kortin saa aktivoitua asiakaspalvelun kautta.

+1. Vanhan puhelimen kierrätys on ekoteko!   

Kun olet saanut tietosi siirrettyä eikä vanhaa laitetta enää tarvita, se on hyvä viedä kierrätykseen. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin uuden raaka-aineen kaivaminen maaperästä. Puhelimen voi tuoda DNA Kauppaan kierrätettäväksi.

Kaikki DNA:lle kierrätettäväksi tai vaihdossa tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti. Laitteista poistetaan niissä mahdollisesti vielä olevat asiakkaan tiedot niin, että tietoja ei voida enää palauttaa.

Avainsanat:

puhelimet laitteet teknologia vinkit Teknologiaa ja yhteyksiä

Kommentit (8)

Hermot menee
08.07.2019 18:57
Ei kyllä ollut ihan noin helppoa...Vieläkin kuvat jossain missä lienee... dna-kaupasta käskettiin mennä huoltoliikkeeseen ja eivät sitten sielläkään kuvia saaneet siirre...
Ei kyllä ollut ihan noin helppoa...Vieläkin kuvat jossain missä lienee... dna-kaupasta käskettiin mennä huoltoliikkeeseen ja eivät sitten sielläkään kuvia saaneet siirrettyä. Neuvoja en juurikaan saanut mitä voisin kotona yrittää ja mistä saisin apua. Hyvin tylyä ja ylimielistä kohtelua. Ajattelivat varmaan, että ei tuon mummon kuvilla niin väliä voi olla.
Näytä kokonaan
mummo2
27.09.2019 08:53
Samantyyppistä kohtelua olen DNA:lta saanut (Porissa). Nuoret kaverit katsovat ...
Samantyyppistä kohtelua olen DNA:lta saanut (Porissa). Nuoret kaverit katsovat pitkin nenänvartta ylimielisesti ja asiallisia neuvoja ei tule. Tuttavani (myös 70 v. nainen) vaihtoi operaattoria DNA:n myyjän tylyn käytöksen takia. Vähän asiakaspalvelukoulutusta näille "kaikkitietäville" klopeille!
Näytä kokonaan
Hermot menee 2
19.07.2019 18:21
Juu.Kyllä on puhelinhommat menneet aivan pimeiksi.Puhelimestani Samsung A3 hajosi latauspistoke ja puhelinta ei voi ladata!!!Kuorta ei saa auki jotta voisi tutkia onko ...
Juu.Kyllä on puhelinhommat menneet aivan pimeiksi.Puhelimestani Samsung A3 hajosi latauspistoke ja puhelinta ei voi ladata!!!Kuorta ei saa auki jotta voisi tutkia onko korjausmahdollisuutta!(Liimattu).SIM-kortilla ei ole tietoja vaan ne olisi pitänyt siirtää aina johonkin "PILVEEN".Nyt ei ole numeroita eikä viestejä eikä kuvia!!! Nyt on akku tyhjä ja tiedot vanhassa puhelimessa!
Näytä kokonaan
Harvoin puhelinta vaihtava
22.07.2019 12:48
Kiitos artikkelista! Ensimmäinen pitkän etsinnän jälkeen, josta löytyi vastaus siihen, missä vaiheessa SIM siirretään uutta puhelinta käyttöön otettaessa.
Tee
25.09.2019 09:13
Aina, kun puhelinta ostaa, myyjän pitäisi osata varmistaa tietojen varmuuskopioiden olemassa olo. Ja ellei niitä ole, näyttää miten varmuuskopio otetaan. Ainakin yhteys...
Aina, kun puhelinta ostaa, myyjän pitäisi osata varmistaa tietojen varmuuskopioiden olemassa olo. Ja ellei niitä ole, näyttää miten varmuuskopio otetaan. Ainakin yhteystiedot.
Näytä kokonaan
öööööööööööööööööööööööööööööö
22.12.2019 20:31
tossa ruudulla on nyt lukenu 2 tuntia että tarkistetaan päivityksiä että mitähän tää ny meinaa.
Doro vaihtui Nokiaan
17.05.2020 11:22
Myyjä tarjosi vaihdetuista Dorosta 1 €:n. En suostunut. Tuhoan Doron ihan its...
Myyjä tarjosi vaihdetuista Dorosta 1 €:n. En suostunut. Tuhoan Doron ihan itse nautinnolla.
Näytä kokonaan
80v opiskelija
26.03.2021 09:05
Sim kortin siirtoajankohtaa varmistelin, täällä se kerrottiin kiitos