Someilmiön synty: legot, leivinjauhe ja Star Wars

Kauan sitten kaukaisena vuonna 2009 Flickr-kuvapalveluun alkoi ilmestyä taidokkaita valokuvia Star Wars -leluista, jotka poseerasivat luonnollisissa ympäristöissä. Otokset saivat ihastuneen vastaanoton faneilta ympäri maailman, ja levisivät pian muihinkin sosiaalisen median kanaviin. Kuvat allekirjoitti nimimerkki Avanaut, jolta saimme haastattelun sopivasti juuri ennen uuden Tähtien sodan ensi-iltaa.

Nimimerkin takaa paljastuu helsinkiläinen kuvittaja Vesa Lehtimäki, joka määrittelee itsensä vapaa-ajan valokuvaajaksi ja elokuvafriikiksi. Rakkaus kaukaiseen galaksiin syttyi jo nuorella iällä ensimmäisen Star Warsin iskeytyessä valkokankaille ja verkkokalvoille. Vuosien vieriessä palo laimeni hieman, mutta vain hetkeksi: “Oikeastaan löysin koko jutun uudestaan muutama vuosi sitten valokuvatessani lapsen Star Wars leluja, yhtäkkiä näistä jutuista olikin internetin kautta saatavilla tietoa, jota oli mahdoton löytää 1970- ja 1980-luvulla”, Lehtimäki kertoo. 

 

A post shared by Vesa Lehtimäki (@avanaut) on

Legoja ja lumimaisemia

Hahmojen sijaan Lehtimäki hehkuttaa erityisesti tekijöitä leffojen takana: “Itselleni tärkein asia elokuvissa on niiden design. Lavasteet, pienoismallit, asut jne. Näiden tekijät ovat Tähtien sodan todellisia sankareita, ainakin minulle.” Ei siis mikään ihme, että visualistin halu kokeilla oman osaamisen rajoja oli suuri.

Ensimmäiset Avanaut-kuvat olivat talvimaisemia, joissa lumen virkaa toimitti leivinjauhe. “Lumi elementtinä on kiehtonut aina, tai no, viimeistään Imperiumin vastaiskun nähtyäni. Olen valokuvannut pienoismalleja oikeassa lumessa ja erilaisissa jauhoissa jo teini-ikäisenä, mutta jälki oli aika vaatimatonta. Legopalikoiden kanssa halusin kokeilla onnistuisiko se nyt digitaalikameran ja tietokoneen aikakaudella paremmin – ja onnistuihan se”, Lehtimäki kuvailee projektin alkutaivalta. Lisäpontta tekemiseen tuli ainutlaatuisuudesta: kukaan ei ollut aikaisemmin luonut lumisadetta pienoismallikuvauksessa.

“Olen yrittänyt tehdä tosi simppelisti, mahdollisimman vähällä rekvisiitalla. Liika rakentaminen vie huomion pois kuvan tarinasta. Alunperin käytin vain kaikkea mitä kotoamme löytyi jo valmiiksi. Jossain vaiheessa kuitenkin totesin, että leivinjauhetta pitää ostaa enemmän kuin kodin kaapissa normaalisti olisi”, Lehtimäki kertoo. Matka ideasta otokseksi ei ole koskaan samanlainen. Joskus kuva syntyy tunneissa, joskus päivissä ja välillä ideaa joutuu hauduttelemaan vuosiakin ennen kuin kokonaisuus kirkastuu. “Omissa kuvissani pitää olla tarina. Usein kirjoitan sen mukaan niiden saatteeksi. Pidän ajatuksesta että yksi kuva on oma pikkuruinen Star Wars -elokuvani, yhden ruudu mittainen”, Lehtimäki tiivistää. 
 

 

A post shared by Vesa Lehtimäki (@avanaut) on

Kuvat tekevät kanavan, seuraajat yhteisön

Avanaut-kuvia ilmestyy aina kun niille löytyy aikaa. “Olen yrittänyt olla ilman tekemisen painetta, tämän on tarkoitus olla hauskaa eikä mitään suorittamista”, Lehtimäki kertoo. “Aloittaessani jouduin pohtimaan, että mikä merkitys on kuvien verkkoon lataamisella. Niiden julkiseksi asettaminen johtaa tietenkin siihen, että jos materiaali on vähääkään kiinnostavaa, ne pääsevät eri alustoille toisten postaamana sisältönä. Liian mustasukkainen ei omasta työstä voi olla, muuten potuttaa koko ajan, mutta käytän varmuuden vuoksi kuvissani vesileimaa, jotta nimi kulkisi kuvien mukana.”

Avanautilla onkin jo kymmeniä tuhansia seuraajia eri somekanavissa, joilla kaikilla on omat erityispiirteensä. “Instagram on aika rento,Twitter voi olla muutakin kuin valokuvia, Facebookissa tuntuu olevan oma yleisönsä, mutta Flickr on kaiken alku ja juuri. Sieltä tämä lähti alunperin liikkeelle ja siellä valokuvat myös näyttävät parhailta, muut alustat kun runtelevat ne kompressoitaessa pilalle”, Lehtimäki määrittelee.

Avanaut-kuvat ovat herättäneet maailmanlaajuista huomiota internetissä ja somessa, julkaistiinpa niistä jo kirjakin. Star Wars -faniyhteisö on ottanut kuvat varauksetta omakseen ja miljoonista osumista huolimatta yhtään negatiivista palautetta ei ole tullut. “Pääasiassa keskusteluja käyvät nimimerkit ovat tulleet osittain jo tutuiksi ja heidän kanssaan on varsin viihdyttävää jutustella”, Lehtimäki kuvailee suhdetta seuraajiinsa. “Outoja palautteita on ollut muutama, mutta nekin ovat olleet varsin hauskoja. ”Marry me, I’ll be your Leia!” oli yksi jolle repesin tyystin.“

 

A post shared by Vesa Lehtimäki (@avanaut) on

Omassa luovuudessa on Voimaa

Uutta Star Wars elokuvaa Lehtimäki odottaa, ja liput ensi-iltaankin on hankittuna. Fanihysteriaan hän ei kuitenkaan ole taipuvainen “Minusta on ollut kiinnostavampaa seurata tätä odotusaikaa, sen loppuminen itseasiassa surettaa hieman. Kun elokuva kaiken tämän jälkeen lopulta nähdään, mielikuvitusta villisti ruokkiva odotusaika on ohi ja jäljellä on enää vain itse elokuva. Jotain taiasta katoaa, olkoon elokuva vaikka kuinka hyvä.”

Lehtimäki kehottaa muitakin löytämään oman tapansa hyödyntää sosiaalisen median ja internetin tarjoamia mahdollisuuksia. Suoria neuvoja tuleville sometähdille kuvaaja kursailee antaa, mutta vinkkaa kuitenkin viimein: “Älkää tehkö samanlaista, tehkää omanlaistanne!”Lataa Instagram: iOS:lleAndroidilleWindows Phonelle

Avainsanat:

viihde some

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!