Blogit

Sirkun vanhan mökin tilalle nousi kaunis kakkoskoti – yhden tärkeän ratkaisun ansiosta arki pyörii terassilta käsin

Sirkku Kiuru aloittaa kesäaamunsa pulahtamalla mökkirannalta järven viileään syleilyyn. Luotettavien verkkoyhteyksien ansiosta aamu-uinnilta voi siirtyä suoraan etätöiden äärelle.

– Haaveilen jo niistä kesäaamuista, kun voin pulahtaa heti ensimmäiseksi aamu-uinnille järveen. Sitten kaadan itselleni aamukahvia ja ryhdyn töihin, hyvinkääläinen Sirkku Kiuru maalailee hymy kasvoillaan.

– En ole mikään mökkeilijä, joten päätös ostoksesta syntyi tavallaan sattumalta. Vuonna 2022 sain äidiltäni pienen perinnön, ja pankista kehotettiin ostamaan rahoilla jotain mukavaa, Kiuru muistelee.

– Tuttavamme sattuivat mainitsemaan, että heidän mökkikylällään puolen tunnin päässä kotoamme olisi mökki myytävänä. Se kuulosti meille juuri sopivalta ratkaisulta, koska se ei sido meitä samalla tapaa kuin yksittäinen mökki jossain kauempana. Perintörahaakin oli juuri sopivasti mökin hinnan verran.

Kiuru etsi mökin myynti-ilmoituksen verkosta ja solmi kaupat vielä samana viikonloppuna. Vuonna 1957 valmistunut rakennus oli kuitenkin huonokuntoinen ja vino.

Edessä oli suuri remontti, jota ei tahdottu aloittaa enää myöhään syksyllä. Remonttitarpeet mielessä Kiuru haki mukaan Huvila & Huussi -ohjelmaan, jossa kunnostetaan suomalaisten mökkejä.

– Pääsimme ohjelmaan, ja remonttiryhmälle selvisi pian, että vanha mökki pitäisi joko suoristaa tai purkaa. Päädyimme rakentamaan tilalle kokonaan uuden mökin.

Tarpeeksi kaistaa kahdelle etätyöläiselle

Mökin purkamisessa ja uuden pystyttämisessä vierähti koko seuraava kesä. Vaikka tuotantoyhtiö ja remonttiporukka hoitivat käytännön hommat, Kiurua ja hänen puolisoaan Kimmoa kuultiin suunnitteluvaiheessa.

Yhden elintärkeän toiveen Kiuru teki erityisen selväksi. Ilman hyviä verkkoyhteyksiä unelma hitaista arkiaamuista järven rannalla ei toteutuisi.

– Työskentelen taloushallinnossa ja teen työni täysin etänä. Minulle oli siksi tärkeää, että mökille hankittaisiin hyvä ja toimiva netti.

Myös Kiurun puoliso työskentelee silloin tällöin kotoa käsin, joten toivomuksena oli, että mökkinetin kaista riittäisi kahdelle etätyöntekijälle.

Toimiva netti on Kiuruille tosin tärkeä myös vapaa-ajan vieton kannalta. Iltaisin televisiossa pyörivät pariskunnan lempisarjat ja -elokuvat.

– Olemme myös kovia penkkiurheilijoita, ja odotamme kovasti, että pääsemme seuraamaan tulevan kesän olympialaisia mökiltä käsin. On ihanaa, että kisat käydään päiväsaikaan.

Helppo asennus ja kauniit laitteet

Jos mökin remonttia olisi lähdetty toteuttamaan omin voimin, Kiuru ei olisi tiennyt, mistä aloittaa nettiprojektin suhteen. Huvila & Huussin poppoo tiesi hälyttää apuun DNA:n, joka lähetti asentajan paikalle arvioimaan tilannetta.

– Tuollaiset asiat eivät tunnu minulle ollenkaan omilta. Jos asia olisi jäänyt meidän osaamisestamme kiinni, varmaan jakaisimme mökillä nettiä edelleen puhelimesta, Kiuru naurahtaa.

– Tiesimme kuitenkin, että mökkikylään on mahdollista saada kunnolliset yhteydet, koska monilla mökkinaapureillakin sellaiset on.

Avaimet käteen -henkinen asennus ei suinkaan ole pelkästään TV-ohjelmaan osallistuneille varattu luksuselämys, vaan kaikille DNA:n asiakkaille tarjottava peruspalvelu. Kiuru on ratkaisuun tyytyväinen.

– Meidän ei tarvinnut itse edes olla paikalla asennuksen aikana. Voin suositella palvelua kaikille, jotka arkailevat teknologian kanssa, hän toteaa.

Asennuksen helppouden lisäksi Kiurun yllätti myös se, kuinka miellyttäviä verkkolaitteet ovat esteettisesti. Edes mökin seinään asennettu ulkomokkula ei häiritse idyllistä maisemaa.

– Mötikkä on yllättävän pieni ja siisti mökin seinässä – ei missään nimessä mikään iso ja ruma antenni. Sitä voisi luulla vaikka valaisimeksi, hän kehuu.

– Myös sisäyksikkö saatiin sijoitettua siististi keittiön kaapin päälle, missä se sulautuu saumattomasti sisustukseen.

 

Uudesta mökistä avautuu valoisa näkymä suoraan järvelle.

Koko kesä mökillä

Luotettavien verkkoyhteyksien ansiosta tuleva mökkikesä on täynnä mahdollisuuksia.

– On mukavaa päästä vihdoin ja viimein nauttimaan mökistä. Olemme olleet aiemmin kovia matkustelemaan, mutta tänä vuonna aiomme oleskella mökillä mahdollisimman paljon.

Käytännössä pariskunta voi pitää mökkiään kesäkaudella toisena kotina, jossa voi asua pitkiäkin aikoja kerrallaan. Työt ja muut arjen velvollisuudet kulkevat mukana paikasta toiseen.

Koska mökki sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päästä Kiurun puolison työpaikasta, mökkeily onnistuu silloinkin, kun tämän on mentävä toimistolle töihin. Mökin jääkaappiin on helppo hankkia samalla reissulla täydennystä kaupungista.

– Toivomme lämpimiä säitä jo varhain, jotta mökillä tarkenisi olla heti keväästä kamiinan turvin, Kiuru sanoo toiveikkaasti ja lisää:

– Monet ystävämmekin odottavat jo tupaantuliaisia. Mökillä varmasti vilisee vieraita tänä vuonna!

Artikkeliyhteistyössä Huvila & Huussi – Nelosella joka maanantai klo 20.

Anna DNA Apurin auttaa löytämään sopiva netti mökillesi

Avainsanat:

mokkulat nopea verkko etätyö Tietoturvallisia yhteyksiä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu