Blogit

Rekrytointia ilman CV:tä ja hakemusta – työnhakijat yllättyivät: ”Voiko näin helppo hakutapa olla totta?”

Miten rekrytointi ilman CV:tä ja hakemusta toimii? DNA:n Susanna Raitala kokeili CV:töntä hakutapaa kolmen HR-asiantuntijan rekrytoinnissa ja ilahtui tuloksista. Nyt hän kertoo, mitä kokeilusta jäi käteen.

Duunitorin kehittämässä Dialogi-hakutavassa töitä haetaan ilman ansioluetteloa ja hakemuskirjettä. Niiden sijaan työnhakija vastaa muutamaan tehtävän vaatimusten pohjalta mietittyyn kysymykseen, joiden avulla rekrytoija saa hakijoista tarvittavat tiedot jatkoa varten. 

Talent Attraction & Recruitment Lead Susanna Raitala päätti kokeilla Dialogia DNA:n rekrytoidessa kolmea uutta osaajaa HR-tiimiin. Kaksi avoimista paikoista oli rekrytointitehtäviä, kolmas puolestaan kokeneen HR Partnerin rooli. 

“Ammattitaitoisia rekrytoijia etsitään juuri nyt todella paljon. Siksi halusin tehdä jotakin eri tavalla kuin muut työnantajat, jotka etsivät samoja osaajia. HR Partnerin haku osui meillä samaan ajankohtaan, joten päätimme kokeilla helppoa hakutapaa samalla myös siinä", Raitala kertoo.

Duunitorin tuottamasta työpaikkailmoituksesta apua tehtävän määrittelyyn

Rekrytiimin vetäjä Susanna Raitala.

Rekrytointi ilman CV:tä ja työhakemusta ei ollut DNA:lle kokonaan uusi aluevaltaus, sillä Duunitorin tarjoamaa matalan kynnyksen Dialogi-hakutapaa oli heillä kokeiltu jo kerran aiemminkin. Nyt helppoon hakutapaan yhdistettiin myös Duunitorin tuottamat työpaikkailmoitukset, joilla pyrittiin houkuttelemaan erityisesti passiivisten työnhakijoiden huomio.

“Innostuin tästä kokonaisuudesta, koska se toi meille helppoutta rekrytoinnin aloittamiseen. Tiesimme, että ilmoitusten teossa auttaa ammattilainen", Raitala kertoo.

Ilmoitusten tekeminen sujui Raitalan mukaan hyvin. Duunitorin asiantuntijan kanssa käyty keskustelu tuntui samalla tervetulleelta sparrailuavulta.

“Yksi avoimista rooleista oli ollut haussa myös noin vuotta aikaisemmin. Ilmoitus päivitettiin ja selkeytettiin yhdessä Duunitorin asiantuntijan kanssa. Sen myötä ilmoitus myös tavoitti paremmin oikean kohderyhmän."

→ Lue lisää DNA:n työkulttuurista!

Avoimet vastaukset ja LinkedIn-profiili korostuvat asiantuntijoiden rekrytoinnissa

Toimivien hakukysymysten suunnittelu on keskeinen tekijä CV:ttömän hakutavan onnistumisessa. Siihen saakin apua Duunitorin asiantuntijoilta. 

Myös Raitala tunnistaa huolella tehtyjen hakukysymysten tärkeyden.

“Hakukysymykset ja niiden sanamuodot pitää miettiä tarkasti, ja se tuntuikin vaikeimmalta osuudelta tässä rekrytointitavassa. Monivalintakysymysten muotoiluissa olisimme voineet onnistua paremmin. Nyt pelkkien monivalintavastausten perusteella oli vaikeaa tehdä eroja hakijoiden välille."

DNA:n rekrytoinneissa hyödynnettiin sekä monivalinta- että avokysymyksiä. Avoimiin kysymyksiin saadut vastaukset olivat tärkeitä, jotta hakijoiden väliset erot saatiin esille. Myös LinkedIn-profiiliin tutustuminen auttoi saamaan lisätietoa hakijoiden kokemuksesta ja työhistoriasta. LinkedIn-profiilin merkitys korostuu erityisesti asiantuntijoiden rekrytoinnissa.

CV:tä tai hakemuskirjettä en jäänyt kaipaamaan.

“CV:tä tai hakemuskirjettä en jäänyt kaipaamaan, vaan avokysymyksiin saadut vastaukset yhdistettynä LinkedIn-profiilin antamiin lisätietoihin riittivät. LinkedIn-profiilista hain tietoa erityisesti siitä, millaisissa organisaatioissa hakijat olivat aiemmin työskennelleet", Raitala kertoo.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Ilman CV:tä tehty haku onnistuu nopeasti myös puhelimella.

Hakijoiden palaute yllätti

Raitalan hakijoilta saama palaute uudenlaisesta hakutavasta oli pääosin positiivista. Erityisen tyytyväisiä oltiin nopeaan prosessiin ja rohkeuteen kokeilla uutta. Palautteen perusteella hakijoiksi saatiin houkuteltua myös passiivisia työnhakijoita. 

Pieni osa hakijoista oli Raitalalle kulkeutuneen palautteen perusteella myös hieman hämmentyneitä työpaikan hakemisen nopeudesta ja helppoudesta. Osaa mietitytti, miten näin matalan kynnyksen hakutavassa saa tuotua esille pitkää kokemusta ja syvää asiantuntemusta. 

“Voiko näin helppo hakutapa olla totta?", Raitala kuvaa hakijoiden ihmetystä.

→ Kiinnostuitko DNA:sta? Katso avoimet työpaikat!

Rekrytointi ilman CV:tä vaatii rekrytoijalta enemmän

Raitala huomioi, että hakijalle helppo hakutapa voi tuoda muunlaisiin menetelmiin tottuneelle rekrytoijalle jonkin verran lisätyötä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että hakijoiden taustaa pitää prosessin aikana selvitellä hieman enemmän.

Raitalan kokonaisarvio Dialogi-hakutavalla tehdyistä rekrytoinneista on kuitenkin positiivinen.

“En voisi olla tyytyväisempi, koska saimme tiimiin kolme tosi hyvää tyyppiä! Iloinen olo jäi myös hakijoiden kanssa käydyistä keskusteluista, joissa moni antoi kiittävää palautetta uuden kokeilemisesta. Saimme toteutettua arvojemme mukaisesti nopean ja mutkattoman rekrytointiprosessin."

Alkuperäinen artikkeli: Duunitori

Avainsanat:

Töitä ja oppimista Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

7/2024 Artikkelien toimitus

Mihin kahden gigan kaapelikaistaa tarvitaan? Yli 100 000 kotitaloutta voi jo nauttia DNA:n huippunopeasta netistä

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut