4 vinkkiä ja 5 apuvälinettä puhelimen puhtaanapitoon

Puhelin on kätemme jatke, maailma kämmenellämme, ja se on mukana lähes kaikessa päivittäisessä tekemisessämme. Rakas luurimme on kuitenkin myös pöpömagneetti, joka vetää puoleensa bakteereja ja viruksia, joiden emme halua päätyvän elimistöömme. Erityisesti nyt koronaviruksen takia on tärkeää huolehtia muun hygienian lisäksi myös puhelimen puhtaudesta. Näiden vinkkien avulla pidät luurisi bakteerivapaana.

Älypuhelinten puhtaus huolettaa monia ja aihetta onkin tutkittu paljon. Tutkimukset ovat järjestään osoittaneet puhelinten todella olevan oikeita bakteeripesäkkeitä.

Syynä tähän ovat puutteellinen puhelimen puhdistaminen sekä huonot käyttötottumuksemme; puhelimia käytetään likaisilla käsillä, ne ovat mukana kaikkialla – myös vessassa sekä keittiössä – ja niitä säilytetään taskun tai laukun pohjalla. Puhelimen puhtauteen voi kuitenkin vaikuttaa omia käyttötottumuksia muuttamalla ja puhdistamalla sen riittävän usein muutaman yksinkertaisen niksin avulla.

4 muistisääntöä puhelimen hygieeniseen käyttöön

Koska puhelin kulkee kädessäsi, on myös puhelimen hygieenisyys omissa käsissäsi. Pienillä teoilla voi olla iso vaikutus siihen, kuinka paljon ja minkälaisia bakteereja näytölläsi asustelee.

  1. Ensimmäinen sääntö on muistaa puhdistaa puhelimesi riittävän usein. Pöpöjä kertyy joka käyttökerran yhteydessä, eikä satunnainen kerran kuukaudessa tehty puhelimen puhdistaminen oikeastaan hyödytä. Viikoittain tehty huolellinen puhdistus, sekä päivittäinen mikrokuituliinalla tai puhdistusliinalla pyyhkiminen pitävät luurin hyvässä kunnossa.
  2. On tärkeää rajoittaa puhelimen käyttöä tilanteissa, joissa se on erityisen altis bakteereille, kuten vessassa käydessä. Vessa onkin yksi isoimmista bakteerilähteistä, koska puhelinta käytetään usein vessassa asioinnin aikana ja kädet pestään vasta vessakäynnin jälkeen. Ulosteperäiset norovirukset voivat elää pinnoilla pitkään ja puhelin on ikävä kyllä otollinen kasvualusta näille viruksille.
  3. Kolmantena ohjeena on, että kädet olisi suositeltavaa pestä aina puhelimen lainaamisen jälkeen. Puhelimen pinnoilla elävät pöpöt ovat pääosin käyttäjän omasta suusta tai iholta lähtöisin olevia bakteereja, jolloin laitteen omistajalla on hyvä vastustuskyky niitä kohtaan. Kaverille bakteerikanta voi kuitenkin olla vieras. Jos siis lainaat ystäväsi puhelinta, kannattaa kädet pestä pikaisesti sen jälkeen.
  4. Puhelinta ei kannata myöskään näplätä ruokaa laittaessa, koska silloin bakteerit päätyvät helposti omaan ja muiden ruokailijoiden elimistöön.

5 apuvälinettä puhelimen puhdistamiseen

  1. Mikrokuituliina on kätevä keino puhelimen päivittäisessä puhdistamisessa. Vaikka liina ei itsessään sisältäisikään desinfioivia aineita, se poistaa melko tehokkaasti näkyvät liat ja rasvat näytöstä ja auttaa pitämään luurin hygieenisenä jonkin aikaa. Mikrokuituliinaa on hyvä kantaa mukana ja sitä kannattaa käyttää päivittäin.
  2. Älypuhelimille tarkoitetut puhdistusliinat ovat toinen päivittäiseen käyttöön sopiva apuväline. Puhdistusliinat ovat mikrokuituliinoja tehokkaampia tappamaan pöpöjä, koska ne sisältävät desinfioivia aineita. Ne ovat kertakäyttöisiä, joten niitä ei halua välttämättä käyttää ihan joka päivä; suositeltavaa on kuitenkin pyyhkäistä kännykkä sellaisella ainakin pari kertaa viikossa.
  3. Mieto alkoholiliuosspray on hieman järeämpi ase epätoivottuja bakteereja vastaan. Kaupoista löytyy älypuhelimille tarkoitettuja tuotteita, mutta liuoksen voi valmistaa myös itse sekoittamalla vettä ja apteekeista saatavaa isopropyylialkoholia pieneen spraypulloon. Liuosta suihkutetaan pehmeälle nukkaamattomalle liinalle, jolla puhelin pyyhitään huolellisesti. Puhelin voi jäädä puhdistuksen jälkeen kosteaksi, joten se on syytä pyyhkiä lopuksi vielä kuivalla pyyhkeellä. Näin perusteellista puhdistamista ei tarvitse tietenkään tehdä joka päivä, mutta viikoittain tehtynä se auttaa pitämään puhelimen jo huomattavasti puhtaampana.
  4. Hammastikku tai vanupuikko on kätevä apuväline latausportin ja muiden puhelimen aukkojen putsaamiseen. Latausportti ja kaiuttimen reiät ovatkin ehkä helpoiten likaa kerääviä osia puhelimessa ja siksi ne tulisi aika-ajoin siivota nukasta ja muusta liasta. Olethan kuitenkin varovainen hammastikkua tai vanupuikkoa käyttäessäsi, sillä liian voimakas latausportin tai kaiuttimien tonkiminen voi aiheuttaa vahinkoa.
  5. Jos et halua tunkea latausporttiin mitään ylimääräistä, voit myös käyttää paineilmaspraytä, jonka avulla saat puhallettua liat pois luurin onkaloista. Paineilmaspraytä saa ostettua esimerkiksi rautakaupoista ja hyvin varustelluista marketeista.

Näitä kahta listaa noudattamalla sinun ei tarvitse huolehtia puhelimesi pinnalla kuhisevista pöpöistä, vaan voit käyttää luuriasi huoletta.

Toki on syytä myös muistaa, että vaikka puhelimen puhtaana pitäminen on hyvä tapa estää bakteerien leviäminen, on sitäkin tärkeämpää pitää käsihygienia kunnossa. Bakteerit ja virukset päätyvät puhelimen pinnalle yleensä käsien kautta, joten käsissä piileksivät pöpöt kannattaa hävittää jo ennen puhelimeen koskemista pesemällä tai desinfioimalla kädet huolellisesti.

Mukavia ja ennen kaikkea pöpövapaita hetkiä älypuhelimen parissa!

Avainsanat:

puhelimet hyvinvointi laitteet vinkit Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Kommentit (9)

Paineetta
21.08.2019 21:16
Paineilmalla käy pikemminkin niin, että lika painuu syvemmälle "onkaloihin".
amisviiksi
13.03.2020 17:43
Jos ilmaa työnnetään paineella onkaloon, tulee se ilma sieltä myös poiskin, ja ...
Jos ilmaa työnnetään paineella onkaloon, tulee se ilma sieltä myös poiskin, ja vauhdilla. Tämä poisvirtaava ilma (vrt. kasakka) pyrkii ottamaan mukaansa kaiken minkä mukaansa saa, esim. lian.

Näytä kokonaan

Esa.
17.03.2020 10:48
Kiitoksia vinkeistä.
Omistaja
14.05.2020 12:28
Ole vain hyvä
Omistaja 2
14.05.2020 12:29
Ole hyvä vain
Patrick
14.05.2020 12:24
Olen Patrick en tykkää pestä puhelintani kiitos.
vijaya
24.05.2020 20:48
very great! thanks for sharing this post. Check our blog how to sanitize your phone at home.
OTK
13.03.2021 14:48
Käytän Asept jota saa apteekista puuilosta , talouspaperiin suihkauksia tarpeeksi ja puhdistuu näyttökin hyvin . Koskaan en osta enää nyttöjen puhdistukseen muuta ja tie...
Käytän Asept jota saa apteekista puuilosta , talouspaperiin suihkauksia tarpeeksi ja puhdistuu näyttökin hyvin . Koskaan en osta enää nyttöjen puhdistukseen muuta ja tiettsikan näppäimistön ja kuoren . Kaikki näyttöjen puhdistusaineet on huuhaa kusetusta !

Näytä kokonaan

Anskuliini
26.04.2021 07:05
On myös olemassa magneettisia latauspäitä jolloin lika ei pääse latausporttiin ollenkaan-itselläni on käytössä ja on tod.hyvä!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.