Suvaitsevaisuus kuuluu kaikille työpaikoille

Tällä viikolla sateenkaariväki ystävineen ja tukijoineen viettävät Helsinki Pride -tapahtumaa. Luvassa on ainakin kulkuetta, kulttuuria ja karnevaalimeininkiä.

Sateenkaaren takana on silti vakavia asioita. On tärkeä muistaa, että Pride on ennen kaikkea ihmisoikeustapahtuma. Tänäkään päivänä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät voi elää elämäänsä täysin vapaasti kohtaamatta epäasiallista kohtelua.

Usein kuulee kysyttävän, että miksi seksuaalisesta suuntautumisesta pitää tehdä numero, eihän heterotkaan sitä tee. Eivät varmaan tee, koska sille ei ole tarvetta. Niin kauan kuin osa ihmisistä, kuten LHBTIQ+-ryhmiin kuuluvat, kokevat epäasiallista vitsailua, syrjintää, kiusaamista, uhkailua, halveksuntaa ja suoranaista väkivaltaa, numeron tekemiselle on tarvetta.

Yhtä lailla työpaikoilla pohditaan, kuuluvatko seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvät asiat työpaikalle. Nehän ovat yksityisasioita. Varmasti näin on, mutta kun työkavereiden kesken jaetaan niitä yksityisasioitakin: häitä, eroja, hautajaisia, ristiäisiä, arjen kommelluksia iloineen ja suruineen.

On edelleen tilanteita, joissa osa ihmisistä joutuu peittelemään omaa identiteettiään, tekemisiään ja läheisiään asiattoman reaktion pelossa. Tämä on surullista, koska jokaisen tulisi saada olla oma itsensä niin, että ei joudu salailemaan ominaisuuksia itsessään.

Tieto ei lisää tuskaa

Olemme tutkimuksissa havainneet, että DNA:n yksi keskeinen vahvuus työpaikkana on se, että jokainen voi olla meillä oma itsensä. Silti meilläkin on edelleen parannettavaa siinä, että kuinka hyvin työyhteisömme hyväksyy niin kutsutun erilaisuuden. Toisen mielestä harmiton vitsailu voi toisen mielestä olla loukkaavaa. Uskon, että usein syynä on tietämättömyys tai kykenemättömyys asettua toisen ihmisen asemaan. Harvoin motiivina on tahallisesti loukata toista ihmistä, ainakin toivoisin näin.

Tietämättömyys vähenee kenties sitä mukaa, kun on ennakkoluulottomasti tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Hyvä tilaisuus siihen on esimerkiksi osallistua Pride-viikon tapahtumiin ja saada tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen moninaisuudesta.

DNA, Elisa ja Telia ovat yhtenä rintamana viettämässä Pride-viikkoa. Haluamme yhdessä puhua tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden puolesta. Toivotamme mukavaa Prideä kaikille sateenkaareville ihmisille ja avarakatseisuutta meille muillekin!

P.S. Jos haluat tietää aiheesta lisää, tutustu Helsinki Pride -yhteisön nettisivuihin.

Avainsanat:

vastuullisuus Töitä ja oppimista Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

6/2023 Samu Malmelin

Aivotreeni, joka vahvistaa keskittymiskykyä ja aivojen palautumista – näin älylaitteettomuus vaikuttaa aivoihisi

Millaisia vaikutuksia niiden käytöllä on keskittymiskykyymme ja palautumiseemme?
6/2023 Jaakko Happo

Muuttunut työelämä – millaisia työtiloja nyt tarvitaan?

Miten rakennetaan parempaa henkilöstökokemusta toimitilasuunnittelun avulla? Blogikirjoituksessaan Jaakko Happo, DNA:n rahoitus- ja hallintojohtaja kertoo, mitä työntekijät kaipaavat nyt toimitiloilta – ja miksi.
6/2023 Artikkelien toimitus

Lomalle lomps – ja hups? 5 vinkkiä tietoturvalliseen kesään

5/2023 Julia Arko

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Yrityksillä on vaikutusta ja vastuuta yhteiskunnallisesti – ja tärkeän asian puolesta myös kilpailijat voivat tehdä yhteistyötä vaikuttaakseen mahdollisimman paljon positiiviseen muutokseen.