Suvaitsevaisuus kuuluu kaikille työpaikoille

Tällä viikolla sateenkaariväki ystävineen ja tukijoineen viettävät Helsinki Pride -tapahtumaa. Luvassa on ainakin kulkuetta, kulttuuria ja karnevaalimeininkiä.

Sateenkaaren takana on silti vakavia asioita. On tärkeä muistaa, että Pride on ennen kaikkea ihmisoikeustapahtuma. Tänäkään päivänä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät voi elää elämäänsä täysin vapaasti kohtaamatta epäasiallista kohtelua.

Usein kuulee kysyttävän, että miksi seksuaalisesta suuntautumisesta pitää tehdä numero, eihän heterotkaan sitä tee. Eivät varmaan tee, koska sille ei ole tarvetta. Niin kauan kuin osa ihmisistä, kuten LHBTIQ+-ryhmiin kuuluvat, kokevat epäasiallista vitsailua, syrjintää, kiusaamista, uhkailua, halveksuntaa ja suoranaista väkivaltaa, numeron tekemiselle on tarvetta.

Yhtä lailla työpaikoilla pohditaan, kuuluvatko seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvät asiat työpaikalle. Nehän ovat yksityisasioita. Varmasti näin on, mutta kun työkavereiden kesken jaetaan niitä yksityisasioitakin: häitä, eroja, hautajaisia, ristiäisiä, arjen kommelluksia iloineen ja suruineen.

On edelleen tilanteita, joissa osa ihmisistä joutuu peittelemään omaa identiteettiään, tekemisiään ja läheisiään asiattoman reaktion pelossa. Tämä on surullista, koska jokaisen tulisi saada olla oma itsensä niin, että ei joudu salailemaan ominaisuuksia itsessään.

Tieto ei lisää tuskaa

Olemme tutkimuksissa havainneet, että DNA:n yksi keskeinen vahvuus työpaikkana on se, että jokainen voi olla meillä oma itsensä. Silti meilläkin on edelleen parannettavaa siinä, että kuinka hyvin työyhteisömme hyväksyy niin kutsutun erilaisuuden. Toisen mielestä harmiton vitsailu voi toisen mielestä olla loukkaavaa. Uskon, että usein syynä on tietämättömyys tai kykenemättömyys asettua toisen ihmisen asemaan. Harvoin motiivina on tahallisesti loukata toista ihmistä, ainakin toivoisin näin.

Tietämättömyys vähenee kenties sitä mukaa, kun on ennakkoluulottomasti tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Hyvä tilaisuus siihen on esimerkiksi osallistua Pride-viikon tapahtumiin ja saada tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen moninaisuudesta.

DNA, Elisa ja Telia ovat yhtenä rintamana viettämässä Pride-viikkoa. Haluamme yhdessä puhua tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden puolesta. Toivotamme mukavaa Prideä kaikille sateenkaareville ihmisille ja avarakatseisuutta meille muillekin!

P.S. Jos haluat tietää aiheesta lisää, tutustu Helsinki Pride -yhteisön nettisivuihin.

Avainsanat:

vastuullisuus Töitä ja oppimista Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Kommentit (6)

Juhoney
28.06.2019 02:23
Seksuaalisuuteen liittyvää kiusaamista voisi verrata koulukiusaamiseen tai työpaikkakiusaamiseen, eikä sitä tietenkään pidä hyväksyä. Mutta onko tämä asia ihmisoikeusky...
Seksuaalisuuteen liittyvää kiusaamista voisi verrata koulukiusaamiseen tai työpaikkakiusaamiseen, eikä sitä tietenkään pidä hyväksyä. Mutta onko tämä asia ihmisoikeuskysymys. Ei minusta. Eihän kukaan kyseenalaista homojen ihmisarvoa, ja homoilla on aivan samat oikeudet yhteiskunnassamme kuin kaikilla muillakin. Nyt onkin kyse vain taipumuksesta, jota suuri osa ihmisistä ei pidä normaalina. Normatiivisuus on arvokysymys jota ei ratkota tieteen keinoin. Ko. ihmisillä on oikeus tähän näkemykseen, mutta ongelmana on se että sateenkaari-ideologian kannattajat sortuvat nyt itse ihmisoikeuksien kieltämiseen kun he kieltävät sananvapauden ja uskonnonvapauden ihmisiltä jotka ajattelevat toisin. Tapaus Aki Ruotsala on hyvässä muistissa, jota jopa vihreiden (entinen) Eero Paloheimo piti oikeusmurhana. Ruotsala sai potkut Porin Jazz johtajuudesta kun ei halunnut väittää vastaan tytölle joka sanoi eheytyneensä lesbosta heteroksi. Samoin Aito avioliitto yhdistystä ei päästetty Educa-messuille, vaikka ensin se paikka heille luvattiin mutta sateenkaari-ideologian kannattajien painostuksen jälkeen paikka heiltä kiellettiin. Prof. Tapio Puolimatka on jatkuvasti setankaarilaisten hampaissa eikä Hesari antanut Puolimatkalle edes palstatilaa hänen koittaessaan vastata häneen kohdistuneisiin syytöksiin. Samoin Mika Ebeling (KD) haluttiin poistaa keskustelijoista mutta valituksen jälkeen hänet hyväksyttiin yhteiskunnallispoliittiiseen keskusteluun mukaan. Tässä vain pieni osa siitä mitä meidän yhteiskunnassa nyt tapahtuu. Ts. ihmisoikeuksien puolustamisen nimissä me itseasiassa kavennammekin niitä. Arvostettu ajattelija ja kirjailia Leena Krohn totesikin että sananvapauden tilanne on pahempi kuin 70-luvulla. https://yle.fi/uutiset/3-10377777

Näytä kokonaan

Hande
28.06.2019 07:58
Hyvä kommentti siksi, että tuokin kulma nousi esille. Suomessa vastakkaisista a...
Hyvä kommentti siksi, että tuokin kulma nousi esille. Suomessa vastakkaisista asioista keskustelu tuntuu olevan kovin vaikeata, sillä me hyvin herkästi kaivaudumme poteroihin ja sieltä käsin sitten heittelemme "granaatteja". Kun kuulemme omaan ajatusmaailmaamme nähden vasta-argumentin, helposti alamme puolustella kantaamme. Kun hetken malttaa odottaa tunnekuohun menevän ohi, on mahdollista varovaisesti kurkistaa maailmaa argumentoijan kannalta. Se ei satu, vaikka voi pelottaa. Se voi avartaa omaa maailmaa. Juhoneyn kommentissa ei varmaankaan koeteta estää homojen oikeuksia, vaikkakin todetaan heillä olevan jo samat oikeudet (mielestäni ei ole, mm. kirkollinen vihkiminen, vapaus näyttää rakkautensa puuttuvat). En tunne mainittuja esimerkkitapauksia muuta kuin median kautta, joten turha koettaa ottaa niihin kantaa. Haluan vain todeta, että toivottavasti kaikki osapuolet osaavat ja uskaltavat antaa toisille tilaa ja mahdollisuuden omien näkemysten esille tuomiseen, kunhan se tapahtuu kaikkia kunnioittaen.

Näytä kokonaan

Juhoney
28.06.2019 14:32
Kiitän vastauksesta. Kirkollinen vihkiminen kuuluu uskonnonvapauden piiriin. Kun sukupuolineutraali (spn) avioliittolaki hyväksyttiin, silloin luvattiin että kirkko saa...
Kiitän vastauksesta. Kirkollinen vihkiminen kuuluu uskonnonvapauden piiriin. Kun sukupuolineutraali (spn) avioliittolaki hyväksyttiin, silloin luvattiin että kirkko saa pitää oman käsityksensä vihkimisestä. Vapaus näyttää rakkauttaan on olemassa, mutta on selvää että kun noin 95 % ihmisistä on heteroja, niin esim. kahden karvanaaman suutelut yleisillä paikoilla saa vastaan tunnepitoisia vastareaktioita. Tämä vastenmielisyyden tunne on Luojan tai luonnon (saa valita) sisäänrakentama ihmiseen. Ilman sitä emme olisi heteroja. Perusongelma on käsittääkseni siinä että tämä Pride-ilmiö on mennyt jo liiallisuuksiin, eikä se vastaa koko kansan näkemystä. Tämä yhteiskunnan pakkosyöttö vain ärsyttää suurta osaa kansaa. Spn-avioliitto hyväksyttiin hyvin pienen enemmistön turvin. Väitän että jos siitä olisi tehty todellinen kansanäänestys, jolloin myös tietokonettoman kansan syvien rivien näkemykset olisivat tulleet huomioiduksi, niin spn-avioliittoa ei olisi hyväksytty. Monet arvostetut poliitikotkin vastustivat spn-avioliittoa. Jopa presidentti Niinistö ehdotti spn-avioliitolle omaa nimitystä. Kysymys kuuluukin: Miksi nyt kuvitellaan että tämä toinen puoli kansasta on muuttanut käsitystään. Ei ihmisten mielipidettä voi muuttaa lailla. Itse kuvittelin että kun näitä Pride-marsseja järjestettiiin ennen avioliittolakimuutosta , että niitä ei enää tarvita sen jälkeen kun homot ja lesbot voivat mennä avioon. Nyt tuntuu kuin levy olisi jäänyt päälle, ja tästä marssimisesta olisikin tullut itsetarkoitus. Protesti protestoimisen vuoksi. Ts. monet ovatkin kyselleet ja ihmetelleet mitä todellisia oikeuksia sateenkaari-ihmisiltä oikein puuttuu.

Näytä kokonaan

Timsa
28.06.2019 19:39
DNA:n asiakkaana olen erittäin pettynyt, että DNA lähti mukaan pride-hypetykseen. Pride ei ole tasa-arvo, ihmisoikeus tms. liike vaikka niin väitetään, vaan poliittinen,...
DNA:n asiakkaana olen erittäin pettynyt, että DNA lähti mukaan pride-hypetykseen. Pride ei ole tasa-arvo, ihmisoikeus tms. liike vaikka niin väitetään, vaan poliittinen, kulttuurimarksilaisuudesta kumpuava ideologia (tälle on vahvat perusteet, vaikka toki tiedän, että ajattelette toisella tavalla). Yhtenä erityisenä piirteenä on pyrkimys vaientaa toisella tavalla ajattelevat. Tiedän, että esimerkiksi perinteistä avioliittoa julkisesti kannattaneita on savustettu pois työpaikoilta. Kuten aiemmassa kommentissa tuodaan esiin, vaiennuspyrkimys on mittavaa. Se, että haluaa vaientaa toisenlaisia mielipiteitä, on selkeä indikaatio siitä, että itse on väärässä. Mielestäni yrityksen ei pitäisi lähteä tukemaan tiettyä poliittista agendaa, kun sekä asiakkaissa että henkilökunnassa on toisella tavalla ajattelevia. Kannattaa muistaa, että Seta ei suinkaan edusta kaikkia seksuaalivähemmistöön kuuluvia. Monet homot ovat eronneet Setasta/ eivät kuulu Setaan.

Näytä kokonaan

Ilkka Repo
28.06.2019 21:27
Pitkäaikainen asiakassuhde DNA:han päättyy heti ensi viikolla, kun vain saan operaattorin vaihdettua. Sairaaksi on mennyt maailma ja isänmaamme. Epänormaalista tehdään n...
Pitkäaikainen asiakassuhde DNA:han päättyy heti ensi viikolla, kun vain saan operaattorin vaihdettua. Sairaaksi on mennyt maailma ja isänmaamme. Epänormaalista tehdään normaalia ja normaalista epänormaalia. On olemassa vain 2 sukupuolta: uros ja naaras. Kaikki muu on seksuaalisuutta tai luonnottomuutta ja ihmismielen häiriöitä. Kun katsoo, millaista väkeä Pride-kulkueissa liikkuu, ei voi kuin surra maailman menoa. Koirapannoissa konttaavia nahkapukuisia miehiä ja naisia, vaikka mitä epänormaalia seksuaalisuutta edustavia hörhöjä. Ja lapset viedään mukaan noihin irstaisiin kulkueisiin. Tehkööt jokainen omassa elämässään mitä tykkäävät, mutta se, että tätä sairauteen asti mennyttä saastaa tuputetaan ja pakotetaan koko kansalle ei ole järjellistä toimintaa. Useinmiten on kyse seksuaalisista mielihaluista ja perversioista ja niiden toteuttamisesta, milläei ole mitään tekemistä luonnonmukaisuudesta. Haudataan DNA ja muut tätä sairautta ja hulluutta tukevat yhdistykset ja yritykset. Päivi Räsänen ansaitsee valtavan kunnioituksen tässä asiassa. Hän uskaltaa tehdä sen, mitä luterilainen kirkko ei pysty tekemään kirkon maallistuessa. Hyvästi DNA loppuiäksi.

Näytä kokonaan

Hande
01.07.2019 07:08
Blokissa lukee: "DNA, Elisa ja Telia ovat yhtenä rintamana viettämässä Prid...
Blokissa lukee: "DNA, Elisa ja Telia ovat yhtenä rintamana viettämässä Pride-viikkoa." Eli kaikki verkko-operaattorit olivat tässä mukana, joten vaihtoehdoksi jää ulkomainen operaattori. Vaikeaksi elämä menee, jos alkaa valintojaan lokeroimaan liiaksi, mutta kukin tavallaan.

Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.