Näillä vinkeillä teet verkko-ostoksesi turvallisesti

Näin joulun aikaan verkkokauppojen ostoskorit täyttyvät pukinkonttiin lahjoja hommaavien kuluttajien ostoksista. Joulu on kulta-aikaa verkkokaupoille, mutta myös erinäisille verkkohuijareille, jotka käyttävät ihmisten ostoshuumaa hyväkseen huijatakseen esimerkiksi luottokorttitietoja. Marras-joulukuussa onkin syytä olla erityisen tarkkana verkko-ostoksia tehdessä. Keräsimme tähän muutaman vinkin, joita noudattamalla nettishoppailu hoituu ilman sen kummempia huolia.

Käytä maalaisjärkeä.

Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se usein myös on sitä. Harva nettisivu oikeasti tarjoaa tuhannennelle kävijälleen ilmaisen iPhonen. Ole siis tarkkana, mitä linkkejä tai tarjouksia klikkaat ostoksia tehdessäsi.

Tarkista, että verkkokaupalla on tarvittava suojaus.

Pätevällä nettisivulla lukee URL:n edessä https perinteisen http:n sijaan. Lisäksi internet-selaimen osoitepalkista pitäisi suojatulla sivulla löytyä lukon kuva. Jos et löydä näitä merkkejä netissä shoppaillessasi, kannattaa vaihtaa verkkokauppaa nopeasti. Esimerkin turvallisen sivuston merkeistä näet alta.

Käytä eri selainta raha-asioiden hoitoon.

Älä käytä samaa selainta esimerkiksi somettamiseen ja nettiostosten maksamiseen. Selainvalinnalla ei ole väliä, kunhan hoidat raha-asiasi eri selaimella kuin muun surffaamisen. Huomiona myös, että raha-asioden ja varsinkin verkkopankin käyttö saattaa olla turvallisempaa mobiililaitteella kuin tietokoneella.

Laita automaattiset päivitykset päälle esimerkiksi Adobe Flashiin.

Jotkut nettihuijarit naamioivat huijausyrityksensä ohjelmapäivitykseksi. Automaattisen päivityksen ollessa päällä ei erillisiä latausilmoituksia tarvitse klikata päivitysten rullatessa automaattisesti taustalla. Tällöin myös mahdolliset huijauspäivitykset jäävät klikkaamatta.

Suojaa tietokoneesi.

Pidä huoli, että virustorjuntasi on ajan tasalla ja siihen on asennettu kaikki viimeisimmät päivitykset.

Yhdistämällä edellä mainitut vinkit yleiseen valppauteen nettihuijareiden huijausyritykset jäävät vain yrityksiksi. Eipä siis muuta kuin mukavaa ja turvallista jouluostosten tekoa kaikille! Jos pukinkonttiin on hakusessa esimerkiksi uusi älyluuri, kannattaa vaihtoehtoja tarkistaa täältä.

Lähde: F-Secure

Avainsanat:

vinkit mobiilimaksaminen nettikauppa tietoturva

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!