Muistatko aikaa ennen laajakaistaa?

Nettipelaaminen, leffojen striimaus ja videopuhelut ovat jo kiinteä osa suomalaisten arkea. Aina ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että toimiakseen palvelut vaativat paljon kaistaa. Nopeasta netistä on tullut meille itsestäänselvyys: laajakaista ja valokuitu kuuluvat jokapäiväiseen elämään. Jotta osaisimme taas arvostaa sulavaa selailua, tässä joukko netti-ilmiöitä, jotka vetivät varhaisten verkkokäyttäjien kaapelit solmuun.

1. Modeemin yhdistysääni

Muistatko piippauksesta ja raksutuksesta muodostuvan äänisarjan, joka kertoi siitä, että portti tiedon valtateille oli avautumassa? Modeemi “soitti” jokaisella yhdistyskerralla verkkoon, eli ahkeralle netinkäyttäjälle tästä suloisesta sinfoniasta tuli nopeasti tuttuakin tutumpi.

2. Sama linja puheluille ja netille

Toinen himosurfaajia harmittava tosiasia oli, että modeemiyhteys tukki myös puhelinkaistan. Jos netti oli päällä, lankapuhelimeen ei voinut soittaa ja päinvastoin. Jos varatun luurin erehtyi vahingossa poimimaan käteen, puhelimen kaiuttimesta ryöpsähti ulos kammottava kakofonia. Tämän takia täytyi olla nopea liikkeissään, koskaan ei voinut tietää milloin vaikkapa äiti kaipaisi puheyhteyttä.

3. Internetin puhelinluettelo

Varhaisen internetin koon pystyi vielä käsittämään. Alkuaikoina KAIKKI olemassa olevat nettiosoitteet oli mahdollista printata kirjamuotoon, jolloin syntyi nettiosoitteiden puhelinluettelo. Osoitemäärien kasvaessa siirryttiin sähköiseen versioon, eli verkkosivut löytyivät CD-levyltä ja myöhemmin myös verkon uumenista. Hieno esimerkki ilmiöstä oli Lisko eli LIsta Suomalaisista KOtisivuista, jonka sivuilta löytyivät jossain vaiheessa kaikki suomalaiset verkkosivut. Nykyistä yli miljardin sivun kantaa ei kukaan ole enää aikoihin yrittänyt listata, sitä vartenhan meillä on hakukoneet.

4. Hakukoneiden altavistaajat

Kun jotain ei tiedä, se googletetaan. Mutta ennen Googlea, moni muukin sivusto on kantanut sen ainoan oikean hakukoneen titteliä: Yahoo, Lycos ja legendaarinen AltaVista auttoivat muinaisia nettiselaajia löytämään sen mitä olivat etsimässä. Massasta poikkesi Ask Jeeves, jossa haut suoritettiin suuntaamalla kokonaisia lauseita virtuaaliselle hovimestarille. Aika näyttää, onnistuuko joku innovatiivinen hakupalvelu jossain vaiheessa tiputtamaan Googlen valtaistuimeltaan.

5. Käyttöperusteiset nettilaskut

Varhainen verkonkäyttö oli tarkoituksenmukaisempaa kuin nykyään: yhdistä, etsi ja katkaise. Ei mitään turhia surffailuja. Syynä oli tietenkin se, että verkonkäytöstä laskutettiin minuuttitaksalla. Kodin ensimmäinen nettiliittymä (ja ensimmäinen nettilasku) olikin yleinen syy perheriitojen syntymiseen. Miten niin chattaily tuntemattomien kanssa on turhaa ajanhukkaa?

6. Yhteisöpalveluiden muinaishistoria

Varhainen internet näytti aika erilaiselta. Ei Facebookia, Pinterestiä tai Twitteriä. Niiden sijaan taistelua nuorten ajasta kävivät Kiss FM Chat, IRC-Galleria ja Hotelli Kultakala (myöhemmin Habbo Hotel). Palveluissa hengailtiin tuttujen ja tuntemattomien kanssa, joko kodissa sovitun nettiajan puitteissa tai koulun ATK-tuntien taukohetkinä. Visuaalisuudet ja käyttöliittymät vaihtelivat, mutta ytimessä oli sama yhteisöllisyys kuin sosiaalisessa mediassa nykyään.  Palveluista ainakin IRC-Galleria puuhaa parhailleen paluuta. Nähtäväksi jää, riittävätkö kuvasivun virtuaalimuskelit haastamaan esimerkiksi Instagramia.

7. Liian Isot Tiedostot

Hitaan ja minuttitaksaisen yhteyden päässä istuvalle Isot Tiedostot olivat ainainen uhka. Harva muistelee kaiholla aikoja, jolloin 2 megatavun tiedosto oli aivan liian iso ladattavaksi. Hauskalta kuulostanut peli jäi lataamatta, kun latauspalkki ennakoi odotusajaksi kolmea päivää. Nykyään megat vilistävät sekunneissa, parhailla yhteyksillä gigat minuuteissa. 

8. Noutajat.net

Netti luikerteli suuren yleisön tietoisuuteen vähin erin. Yle kantoi kortensa kekoon ja esitti 2000-luvun alussa Noutajat.net -nimistä televisio-ohjelmaa, jossa neljä kilpailijaa suoritti tehtäviä ja vastasi kysymyksiin nettiä käyttämällä. Visailun palkintona oli tietenkin ISDN-liittymiä ja pääpalkintoja upouusi kotitietokone. Nykyvinkkelistä koko ohjelma-ajatus tuntuu hupaisalta, mutta Noutajat.net tutustutti osaltaan kokonaisen sukupolven netin ihmemaailmaan.

Moni listatuista ilmiöistä tuntuu nyt nostalgiselta, mutta katkeilevaa ja hitaasti jurnuttavaa internetiä ei tule ikävä. Onneksi nykyaikainen laajakaista riittää käytännössä kaikkeen verkon käyttöön. Hyvä esimerkki tästä on DNA Valokuitu Plus, jonka siirtonopeus hipoo parhaillaan gigabittiä sekunnissa. Verrattuna esimerkiksi ISDN:n 128 kilobittiin, nopeusero on liki 8000 kertainen.

Avainsanat:

teknologia

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!