Blogit

Mobiilia kuvankäsittelyä osa 1: Perusteet

Kamerat tämän hetken älyluureissa kehittyvät huimaa vauhtia. Nykyään usean puhelimen kamera on jopa niin korkeatasoinen, että se tyydyttää jopa ammattikuvaajan tarpeita jossain määrin. Vaikka puhelimella otetut kuvat ovat usein jo heti kertalaakista laadukkaita, voi niistä luoda muokkaamalla entistä komeampia. Puhelimelle onkin saatavilla useita sovelluksia, joilla kuvanmuokkaus onnistuu vaivattomasti.

Jaamme nyt jokaiselle älypuhelimella kuvaavalle sopivia vinkkejä, joiden avulla otettuihin kuviin saa tuotua sen viimeisen silauksen kohti ammattimaisempaa otosta. Ensimmäisessä osassa keskitytään kuvanmuokkauksen perustyökaluihin, joiden avulla saa tehtyä kuvistaan vaivattomasti paremman näköisiä ilman sen suurempaa kokemusta editoinnista.

Nämä työkalut ovat käytettävissä useiden puhelimien omien kamerasovellusten lisäksi esimerkiksi Google Kuvissa ja Instagramissa.

Rajaaminen eli croppaus

Puhelimella napattu kuva ei aina heti sen nappaamisen jälkeen ole täydellinen ja omaa silmää miellyttävä. Jos jokin esimerkiksi kuvan sommittelussa mättää, pystyt korjaamaan sitä croppaamalla eli rajaamalla kuvaa. Rajaaminen saattaa aluksi tuntua yksinkertaiselta toimenpiteeltä, mutta siinä on kuitenkin hyvä pitää muutama vinkki mielessä. Tarkempia vinkkejä kuvan onnistuneeseen croppaamiseen jaamme tulevissa kuvanmuokkausopeissamme.

Värit ja valo

Useimmiten kuvasta muokataan sen värejä ja valotusta, ja näiden säätämiseen löytyykin useita työkaluja myös mobiiliin tarkoitetuista kuvanmuokkausohjelmista.

Kontrasti kuvassa tarkoittaa sen tummimpien ja vaaleimpien kohtien välisiä sävyeroja. Sen säätömahdollisuus löytyykin erillisenä asetuksina useissa puhelimelle tarkoitetuissa kuvanmuokkausohjelmissa. Mitään nyrkkisääntöä kontrastin säätämiselle ei varsinaisesti ole, mutta hyvä kontrastin taso kuvassa on usein sellainen, joka korostaa kuvauksen kohteen värejä sopivissa määrin. Kuvan valotuksen säätäminen onnistuu myös helposti useimmilla kuvanmuokkausohjelmilla. Tällä ominaisuudella on helppo korjata esimerkiksi yli- tai alivalottunut kuva julkaisukelpoiseksi.

Valkotasapainoa säätämällä taas kuvan mahdollisesti vääristyneet värit saa korjattua luonnollisemman näköiseksi. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, kun kuvan värit eivät näytä realistisilta. Värikylläisyyttä eli saturaatiota säätämällä taas saa korostettua kuvan värejä äärimmillään epätodellisen kirkkaiksi tai toisessa ääripäässä muutettua sen kokonaan mustavalkoiseksi.

Alta näet hyvän esimerkin siitä, mitä onnistunut kuvankäsittely mahdollistaa älyluurilla otetulle kuvalle. Kyseinen kuva on napattu käyttäen uutta Huawei P10:ä ja alemman, alkuperäisestä muokatun kuvan hienosäädöt on tehty Google Kuvat -sovelluksella. Edellä mainituista kuvankäsittelyn keinoista kyseiseen muokkaukseen on käytetty rajaamisen lisäksi kontrastin ja värikylläisyyden säätämistä.

Lue älypuhelimella kuvaamisesta täältä.

Avainsanat:

vinkit kuvaaminen Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

7/2024 Artikkelien toimitus

Mihin kahden gigan kaapelikaistaa tarvitaan? Yli 100 000 kotitaloutta voi jo nauttia DNA:n huippunopeasta netistä

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut