Miksi huippupoliitikko somettaa ruokareseptejä? Tässä syy – ja 6 vinkkiä hyvän henkilöbrändin rakentamiseksi

Mikä yhdistää huippupoliitikkoja ja lyhyttä tarinaa aamupuurosta? DNA:n viestintäpäällikkö Julia Arko jakaa blogissaan vinkkinsä hyvän henkilöbrändin luomiseksi.

Olen aamupuurohifistelijä, joka latoo puuron päälle hedelmien, kookosmaidon, chia-siemenien ja maapähkinävoin lisäksi lähes kilon kardemummaa – olenhan kaikki tai ei mitään -tyyppi ja makeanystävä. Tämä rutiini on tehnyt minusta myös aamuihmisen. Miksikö? Laitan illalla lähes kaiken valmiiksi, joten herättyäni en malta odottaa pääseväni aloittamaan päivää rennosti aamu-lehden, kahvin ja överipuuroni kanssa.

No nyt sinulle herää kysymys, miten tämä liittyy huippupoliitikkoihin tai henkilöbrändiin. Paljonkin.

Jokainen meistä kertoo tarinaa

Kerroin äsken tarinaa aamuistani. Opit minusta, puurontekotavastani ja helpottavista aamurutiineista yhtä sun toista – ehkä samaistuit lukemaasi tai opit uudenlaisia toimintatapoja. Se rakensi samalla henkilöbrändiä minusta. 

Ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita. Aikoinaan kerroimme niitä esimerkiksi metsäneläimistä, taruolennoista tai vihollisista. Nykyäänkin tarinat rakentavat kuvaa niin toisista ihmisistä kuin ympäröivästä maailmastamme. Tarinoiden avulla ymmärrämme paremmin esimerkiksi kokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita. Näin ollen asioista voi tulla ymmärryksen kautta merkityksellisempiä. 

Tarinoiden avulla voidaan välittää arvoa, viihdyttää, opettaa, jakaa tietoa, säilyttää kulttuuriperintöä tai esimerkiksi johtaa. 

Miten hyvää (henkilö)brändiä rakennetaan tarinoiden avulla

Ihmiset ovat pohjimmiltaan uteliaita ja meillä on tarve ymmärtää maailmaa. Me siis janoamme tarinoita ja tietoa. Ihmisten tuulee ensin ymmärtää, jonka kautta asian voi kokea merkitykselliseksi. Tämä taas johtaa vahvempaan tunnesiteeseen, ja tunteet vievät ihmisiä eteenpäin. Tarinoiden avulla voi siis rakentaa suhteita ja saada ihmiset välittämään.

Tämän takia myös huippupoliitikon – vaikkapa pääministerin – ja brändien kannattaa kertoa tarinaa. Hyvä ja ymmärrettävä bränditarina jää mieleen muun muassa merkityksellisyyden, samaistuttavuuden ja pitkäjänteisyyden vuoksi. On mahdollista vaikuttaa, mitä ihmiset ajattelevat brändistäsi.

Huippupoliitikon jakaessa kuulumisiaan, tunnelmiaan tai reseptejään sosiaalisessa mediassa hän siis rakentaa valittua henkilöbrändiä. Tavoitteena on luultavasti olla samaistuttavampi ja lämpimämpi, mikä voi muodostaa vastaanottajalle vahvemman tunnesiteen. On hyvä muistaa, että sisältö määrittelee mahdolliset mielikuvat, mutta vastaanottaja luo ne aina itse omista lähtökohdistaan.

Lopuksi vielä muutama niksi (henkilö)bränditarinan rakennukseen:

  • Ole aito
  • Herätä tunteita
  • Älä kopioi muita
  • Ole pitkäjänteinen
  • Opeta ja kerro jotakin uutta
  • Ole samaistuttava

Jos tarinoiden avulla voi esimerkiksi saada ihmiset välittämään asiastasi, niin millainen on sinun (brändi)tarinasi?

Avainsanat:

Töitä ja oppimista Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2023 Julia Arko

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Yrityksillä on vaikutusta ja vastuuta yhteiskunnallisesti – ja tärkeän asian puolesta myös kilpailijat voivat tehdä yhteistyötä vaikuttaakseen mahdollisimman paljon positiiviseen muutokseen.
5/2023 Samu Malmelin

Asiantuntijoiden vinkit vanhempien yleisimpiin huolenaiheisiin koskien lasten puhelimen käyttöä

Asiantuntijat antavat vinkkejä, miten rajoittaa ruutuaikaa ja varmistaa puhelimen turvallinen käyttö.
5/2023 Samu Malmelin

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle – huomiota tulee kiinnittää lapsen oikeanlaiseen digilaitteiden käyttöön

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa.
5/2023 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä