Miksi et tukisi kaveriasi palautteella?

Minusta palautteen antaminen on ehdottomasti merkittävin yksittäinen työyhteisötaito. Palautetta täytyy antaa jokaiselle, niin pomolle kuin omille tiimiläisille sekä kollegoille. Se voi olla kehu tai toimintaa eteenpäin rakentava. Tärkeintä on antaa ja saada palautetta.

Palautteella on suuri vaikutus toimintaamme. Ja mitä kovemmassa paikassa olet, sitä suurempana sen koet.

Sain 40 -vuotislahjaksi kavereiltani haasteen osallistua triathlon -kisoihin. En ole lahjakas tai edes keskinkertainen yhdessäkään siihen kuuluvassa lajissa ja vihaan erityisesti juoksemista. Mutta yllytyshulluna ilmoittauduin kisoihin. Juoksuosuudella olin kovassa paikassa, kirosin kavereitani ja olin jo valmiina luovuttamaan, kun kuulin toiselta kilpailijalta kannustavat sanat: "Hyvältä näyttää, tsemppiä!". Oli uskomatonta, miten paljon nuo pienet toisen kisaajan tsemppaukset nostivat tunnelmaa. Parantunut mieliala tuntui välittömästi joka puolella kehoa ja sain konkreettisesti lisää voimia päästä maaliin.

Jos tehdystä työstä ei saa mitään palautetta, työ koetaan helposti merkityksettömäksi ja arvottomaksi ja se turhauttaa kovankin tekijän. Kaikkien tiedossa on, että motivoitunut henkilöstö voi hyvin ja tekee myös parhaimman tuloksen. Tämän vuoksi minusta ei ole olemassa ns. turhaa palautetta. Kaikesta palautteesta ei tarvitse kyetä repimään konkreettisia kehitysideoita tai muuta vastaavaa hyötyä. Palautteen ei siis aina tarvitse olla loppuun asti pureksittua tai analysoitua.

Työnantajalle avoin, luottamuksellinen ja palautteelle altis työkulttuuri on äärimmäisen tärkeää. Työntekijöiden hyvinvoinnin lisäksi se varmistaa sen, että soudamme kaikki sitä yhteistä valtamerilaivaa samaan suuntaan.

Palautteen antaminen on minusta kuin lahja. Voit olla antamatta sitä, mutta jos tunnistat sen voiman, niin miksi et tukisi työkaveriasi palautteella?

Erityisesti rakentavan palautteen antaminen voi olla vaikeaa. Väärin muotoiltuna tai väärässä paikassa annettuna rakentava palaute voi lannistaa, jopa lamauttaa. Lahjasta tulikin paskapommi. Rakentavan palautteen antaminen edellyttää syvää molemminpuolista luottamusta. Kehumista voit aina tehdä paljon kevyemmin - siinä epäonnistumatta.

Meistä jokainen pyrkii tekemään parhaansa. Joten pyrin itse löytämään myös onnistumisia antamani rakentavan palautteen oheen. Rakentavaa palautetta ei saa pelätä antaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että rakentavaa palautetta ei tulisi antaa joukossa, vaan aina kahden kesken. Itse pidän parhaimpina palautteina sitä, kun saan kehitysideoita toimintani parantamiseksi. Ei tässä valmiita olla kukaan.

Palataan vielä siihen kisaani. Liian kireät kisatrikoot päällä, räkä poskella, lonkankoukistajat jumissa ja palanut pälvikalju auringossa vilkkuen huojuin eteenpäin. Näyttiköhän se oikeasti hyvältä? Epäilen vahvasti. Mutta varmasti hän tunnisti tilanteesta, että siinä on kaveri, joka tarvitsee vähän kannustavaa palautetta ja tsemppiä. Kiitos siitä!

 

Kuva: hurme.kuvat.fi/Pasi Hurme

Avainsanat:

työilmapiiri työpaikat

Kommentit (2)

Epärehellinen asiakaspalvelu.
16.09.2019 17:50
Kävin elokuussa Itäkeskuksen DNA pisteessä. En onnistunut avaamaan minun puhelin. Pin - ja Pukkoodi olen katsonut sivulla "Minun DNA". EN OLE KYSYNYT EI PIN- E...
Kävin elokuussa Itäkeskuksen DNA pisteessä. En onnistunut avaamaan minun puhelin. Pin - ja Pukkoodi olen katsonut sivulla "Minun DNA". EN OLE KYSYNYT EI PIN- EIKÄ PUK-KOODIA. Asiakaspalvelija myös ei onnistunut avaamaan minun puhelinta ja lähettänyt minua korjaamoon joka sijaitse kauppakeskuksessa Eston . Siellä he nollannut puhelimen muisti. Nyt Teiltä tuli lasku, jossa lukea "Puk-koodi kyseily 10€. " Olen soittanut toimistoon ja he luvannut hyvitä 10€ seuraavassa laskussa. Mutta jäänyt tosi pahaa mieli. Se on pärehellistä palvelu!!!!!!
Näytä kokonaan
Palveluako?
16.09.2019 23:00
Hei Soitin asiakaspalveluunne 8 kertaa. Jokaisella kerralla odotin n15-20 min. saadakseni palvelua. Vihdoin sain ”palvelua”. Yritin kysellä laskusta mistä isäni 92v. ol...
Hei Soitin asiakaspalveluunne 8 kertaa. Jokaisella kerralla odotin n15-20 min. saadakseni palvelua. Vihdoin sain ”palvelua”. Yritin kysellä laskusta mistä isäni 92v. oli saanut huomautuksen matkapuhelimeensa. Asiakaspalvelijanne pyysi häntä tai äitiäni puhelimeen. Sanoin että molemmat ovat sairaalassa eivätkä todellakaan ole kykeneväisiä hoitamaan näitä asioita. Minulle ( pojalle) ette voi kuulemma ilmoittaa onko lasku edelleen hoitamatta. Uhkailette kuitenkin luottotietojen menettämisellä 19.50€ laskun takia. Huomautuslaskua en ole vanhemmiltani löytänyt. Nykyisin yritän hoitaa kaikki heidän laskunsa mutta koska teiltä en saanut apua asian hoitoon kysyisinkin miten voin hoitaa kyseisen asian. Spostia, pankkitunnuksia ym. kirjautumiskeinoja vanhemmillani ei ole joten mitään keinoa saada tietoa onko lasku hoidettu en ole keksinyt. Tämän takia en todellakaan mene isältäni joka on sokea ja melkein kuuro,kyselemään valtakirjaa jotta saisin hänen mahdollisesti viimeisinä elinpäivinään hoidettua teidän laskunne. Äitini käyttää tuota puhelinta ja kauhistui kun selitin hänelle että tuo teidän perintäviestinne oli tullut puhelimeen, ikinä ei heillä ole jäänyt yhtään laskua hoitamatta. Lupasin hoitaa asian.... mutta mitenkähän sen hoidan? Huolestuneelle äidilleni olen kuitenkin sanonut että asia on hoidettu jottei hän murehtisi asiaa.
Näytä kokonaan