Lukiovuosi alkaa ja yo-kokeet lähestyvät – näin löydät yhteensopivan kannettavan!

Ylioppilaskokeet ovat olleet sähköisiä jo muutaman vuoden ajan. Se tarkoittaa, että kokeiden suorittamisessa on käytettävä kannettavaa tietokonetta. Moni uusi lukiolainen vanhempineen pohtiikin nyt uuden tietokoneen hankintaa ylioppilaskokeita silmällä pitäen. Toisaalta ylioppilaskokeensa aloittavat abiturientit saattavat vasta havahtua siihen, ettei yhteensopivaa läppäriä vielä ole.

Ylioppilaskokeissa käytetään Abitti-kurssikoejärjestelmää, joka on monissa lukioissa käytössä myös jaksokokeita pidettäessä. Järjestelmä pitää sisällään kaikille opiskelijoille samat ohjelmistot, joten erityisiä vaatimuksia koneen olemassa olevia ohjelmia tai tiedostoja kohtaan ei ole.

Tietokoneen tulee kuitenkin olla yhteensopiva Abitti-järjestelmän kanssa. Moni tietokonevalmistaja onkin jo etukäteen testannut, että heidän koneensa soveltuu yo-kirjoituksissa käytettäväksi. Koska Abitti kuitenkin kehittyy jatkuvasti, ei täydellistä toimivuustakuuta voi tietenkään antaa koko laitteen elinkaaren ajaksi.

Yhteensopivuuden voi varmistaa

Nyrkkisääntönä voidaan linjata, että normaalisti toimiva alle 7 vuotta vanha kone, jossa on 64-bittinen x86-prosessori ja mahdollisuus käynnistää käyttöjärjestelmä USB-muistilta, on hyvin todennäköisesti yhteensopiva. Tavallisesti tällaisissa koneissa käytetään Windows-, Linux- tai OS X -käyttöjärjestelmää. Kokeessa saa käyttää USB-adapteria. Kaikki tietokoneita koskevat yleiset määräykset ja ohjeet ovat katsottavissa Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) sivuilta.

Lautakunta kuitenkin muistuttaa, että viime kädessä vastuu järjestelmän käynnistymisestä on kokelaalla itsellään. Jos siis haluaa täyden varmuuden oman tietokoneensa yhteensopivuudesta, kannattaa se varmistaa omatoimisesti hyvissä ajoin ennen koetta. Ohjeet testin tekemiseksi löytyvät Abitti-järjestelmän sivuilta.

Sopiva läppäri kätevästi korottomalla maksuajalla

Valmistajan yhteensopivaksi testaamia kannettavia tietokoneita ovat esimerkiksi 15,6-tuumainen Lenovo IdeaPad 330S ja 14-tuumainen Asus VivoBook E403NA, jotka saat DNA:n nettikaupasta kuluttomalla ja korottomalla 36 kuukauden maksuajalla. Ne ovat molemmat erinomaisia tietokoneita yo-koetta silmällä pitäen – ja totta kai hyviä valintoja myös mahdollisiin jatko-opintoihin. Kaikki myymämme läppärit löydät täältä.

15,6-tuumainen Lenovo IdeaPad 330S 14-tuumainen Asus VivoBook E403NA

Lukiotaivaltaan aloittelevien kannattaa myös kysellä omasta koulustaan, minkälainen kone parhaiten sopii kyseiseen oppimisympäristöön. Toisinaan lukioilla saattaa nimittäin olla omia ohjeistuksia asiasta. Pääsääntöisesti kurssikokeisiin ja kirjoituksiin voi tarvittaessa osallistua myös lukion tai perheen vanhemmalla lainakoneella.

Tsemppiä syksyn opintoihin ja ylioppilaskirjoituksiin!

Avainsanat:

ekaluokkalaiset lapset 4G koululaiset laitteet Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2022 Artikkelien toimitus

Älyvapaapäivä haastaa tekemään älyttömän hyviä juttuja

9/2022 Artikkelien toimitus

Taloyhtiöiden lisäpalvelut helpottavat isännöitsijöiden ja taloyhtiöiden työtaakkaa

8/2022 Artikkelien toimitus

5 vinkkiä - miten säästät energiaa, rahaa ja ympäristöä asumisessa

8/2022 Artikkelien toimitus

Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älykkään ratkaisun avulla