Blogit

Livevideo kuluttaa eniten mobiilidataa

Suomessa on mobiilidatan käytön kannalta hyvät oltavat, sillä lähes jokaisella on täällä  mahdollisuus käyttää nopeaa 3G- tai 4G-yhteyttä rajattomasti. Dataa käytetäänkin Suomessa huimia määriä: hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa - keskimäärin 9,9 gigatavun verran kuukaudessa.

Tässä artikkelissa asiantuntijuuttaan datan käytöstä ja sen tulevaisuuden tuulista jakaa DNA:n tuotekehitystiimin vetäjä, Ville Partanen.

(Live)Videot suurimpia datasyöppöjä

“Video kuluttaa huomattavasti enemmän dataa kuin kuva, joka taas kuluttaa merkittävästi enemmän kuin pelkkä teksti”, Partanen kertoo. Selkeästi eniten dataa taas kuluttaa live-video: huippulaadukas 4K-tasoinen livekuva saattaa kuluttaa dataa jopa 20 megatavun verran sekunnissa, eli usean lyhyen WhatsApp-videon verran vaivaisen sekunnin aikana. 4K- tai HD-tasoisen live-kuvan tarkasteluun tai lähettämiseen onkin hyvä käyttää nopeaa 4G-yhteyttä, jotta kuva pelittää ilman sen suurempia ongelmia.

Useat viestimet, kuten Snapchat ja WhatsApp pakkaavat videoita ja kuvia jottei niiden lähettäminen olisi niin raskasta verkolle. Hauska yksityiskohta kuitenkin on, että esimerkiksi yksi WhatsApp:ssa lähetetty video on kooltaan noin 80 samassa palvelussa lähetetyn kuvan veroinen.

Datankäyttö tulevaisuudessa

Ville Partanen osaa kertoa, että viimeisen vuoden aikana datan käyttö DNA:n verkossa on kasvanut jopa 76% ja tämän kasvun oletetaan pysyvän vähintäänkin samana myös tulevina vuosina. Tulevaisuudessa videoiden osuus mobiiliviestimisessä tulee mitä luultavimmin kasvamaan entisestään. Partasen mukaan globaalin tiedonsiirron ennustetaan vuonna 2019 koostuvan jopa 80 prosenttisesti videosta. Taustalla on varmasti videon laadun paraneminen, mutta myös videolla viestittelyn suosion huima kasvu.

Luonnollisesti yhä laadukkaampien videoiden katselu dataa käyttäen tulee myös vaatimaan verkolta paljon. Esimerkiksi hyvälaatuinen virtuaalitodellisuuskuva tulee vaatimaan verkolta huimia nopeuksia pyöriäkseen pätkimättä. Virtuaalitodellisuudesta odotetaan videoalan seuraavaa suurinta trendiä, joten voi hyvin odottaa, että tulevaisuuden datansiirrosta suuri lovi tulee kuulumaan juuri vr-kuvan katseluun.

Yksi asia tulevaisuudesta ainakin on varma: mobiiliyhteydet varmasti nopeutuvat entisestään eli dataa tulee liikkumaan kaistoilla yhä enemmän. Nopeammat yhteydet mahdollistavat myös uudenlaista käyttöä, ja tulevaisuudessa tullaan varmasti näkemään myös täysin uudenlaisia palveluita.

DNA Liikkuva lava laittaa verkon testiin

DNA:n nopea 4G-verkko on erittäin kattava ja tavoittaa yli 99 prosenttia kaikista suomalaisista. Verkko laitetaan lähiviikkoina todelliseen testiin: tulemme lähettämään Facebook Live -lähetystä eri stand up -koomikkojen keikoista muun muassa Suomen eteläisimmästä ja pohjoisimmasta kohdasta, Utöstä ja Nuorgamista. Ensimmäinen lähetys nähdään torstaina 19.1. ja se lähetetään Kaakkois-Suomen Hytistä. Jokainen keikka laitetaan ilmoille käyttäen DNA:n 4G-verkkoa.

Keikkojen lähetyspaikat ajankohtineen:

Hytti to 19.1. klo 15

Nuorgam 25.1. klo 13

Utö 30.1. klo 15

Avainsanat:

puhelimet kuvaaminen Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa