Isän ja lasten korvaamattomat yhteiset päivät – isyysvapaa ei jää kaduttamaan

Kare Nieminen on pitänyt töistään DNA:lla kahdesti tavanomaista selkeästi pidemmän isyysvapaan, koska hän on halunnut keskittyä hetkeksi kokonaan pieniin lapsiinsa. Kun hän oli edellisen kerran, eli syksyllä 2019, ilmoittamassa vapaan pitämisestä esimiehelleen, hän huomasi yllätyksekseen hivenen jännittävänsä.

"Löysin itseni vakuuttelemasta, että nyt ilmoittamassani vapaassa on kaikki mitä enää tulee, enempää en aio pitää", Kare kertoo.

Henkilöstön suhtautuminen isyysvapaaseen on DNA:lla jatkuvasti parantunut, mutta Kare on kahdella pitkällä vapaallaan tästä huolimatta yhä harvinaista etujoukkoa. Jännittäminen oli kuitenkin tarpeetonta, sillä päätöksen kertominen ei aiheuttanut minkäänlaista kyseenalaistamista esimiehen, työkavereiden tai muiden DNA:laisten taholla. Esimies suhtautui asiaan mutkattomasti ja huomautti, että Kare voi pitää isyysvapaata juuri niin paljon kuin sitä on pidettäväksi.

Työn ja arjen sujuminen on tärkeää

"En ole havainnut minkäänlaista kritiikkiä tai kummastelua. Tiedän, että isät pitävät edelleen aika harvoin pitkiä isyysvapaita, ja että siihen vaikuttavat monet sellaiset syyt, jotka eivät muutu nopeasti, kuten tietämättömyys isyysvapaan mahdollisuudesta, työskentelyilmapiiri ja työpaikalle muodostuneet käytännöt."

Karen mukaan DNA:lla isyysvapaan pitämiseen suhtauduttiin arvostaen.

"Henkilöstöhallinnon ihmiset neuvoivat minua vapaalle jäämiseen liittyvässä Kela-asioinnissa, ja muutenkin päätökseeni suhtauduttiin luontevasti ja kannustavasti. Tunsin, että työnantajani osaa antaa arvoa myös yksityiselämälleni."

Kun Kare oli viimeisen töissäolopäivänsä jälkeen tehnyt lähtöä vapaalleen, esimies oli käytännöllisenä naisena antanut hänelle lapsiarjessa aina kätevän krokotiilirepun. Se pääsi kovaan käyttöön, sillä Kare ja lapset tekivät yhdessä paljon retkiä lähiympäristöönsä.

Korvaamaton aika lasten kanssa

Kare sai kurottua poissaolonsa aikana vastuualueellaan tapahtuneen muutoksen ja kehityksen helposti kiinni. Nyt meneillään on jälleen lukuisia kiinnostavia projekteja ja kehityshankkeita. Työ on mielenkiintoista, nopeasti kehittyvää ja antoisaa, mutta väliaikaiset poissaolot pari vuotta sitten eivät kaduta yhtään, päinvastoin.

"Halusin olla lasteni kanssa ja keskittyä hetkeksi kokonaan heihin. Viihdyn työssäni aivan erinomaisesti, mutta aika lasten kanssa oli silti ainutlaatuista ja tuntuu koko ajan tärkeämmältä."

Valmistautuminen auttaa hallittuun vapaalle jääntiin

Oma suuri työmäärä ja töiden jääminen väliaikaisesti kesken esitetään usein vanhempainvapaalle jäännin ongelmaksi. Karekin oli ennen vapaitaan ajoittain havahtunut miettimään, miten eri tehtävät poissaolon aikana hoituisivat. Asia järjestyi suunnittelemalla poissaolon aikaiset työt yhdessä esimiehen ja tiimin kanssa.

"Noin 1600 henkilöä työllistävällä DNA:lla on monia yrityksiä parempia valmiuksia paikata yksittäisen henkilön väliaikaista poissaoloa, ja monessa tehtävässä valmistautuminen pitäisi aloittaa vielä aikaisemmin kuin piti minun tapauksessani. Uskon kuitenkin, että valmistautumalla ja etukäteen yhdessä suunnittelemalla hallittu vapaalle siirtyminen on useimmissa tilanteissa mahdollista."

Avainsanat:

Töitä ja oppimista Lapsiperheen arkea

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.