Blogit

Identiteettivaras iskee yllättäen – ovatko tietosi turvassa? 

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet huimaa vauhtia, eikä vahinko katso kelloa tai ihmistä. Suojaamattomat henkilötiedot ovat käypää valuuttaa, joista verkkorikollinen saa joko välitöntä taloudellista hyötyä tai uutta kauppatavaraa. Lue, mistä identiteettivarkauksissa on kysymys ja ota selvää, miten omat tiedot kannattaa suojata. 

Vorot voivat iskeä monin tavoin, esimerkiksi kaappaamalla sometilejä, murtautumalla käyttämiesi palvelujen tietoihin tai kalastelemalla henkilö- tai maksukorttien tietoja huijausviestien kautta.

”Huijausviestien kielioppi on viime vuosina kehittynyt, joten huijauksen tunnistaminen on entistä hankalampaa. Erilaiset huijaukset ovat myös lisääntyneet vauhdilla. Kyberturvallisuuskeskus tiedotti toukokuussa suomalaisten sometilien kaappausten kasvaneen jopa 300 %”, toteaa Jussi Koskinen F-Securelta.

Heikko salasana on syynä lähes puolessa käyttäjätilien kaappaustapauksista. Mitä heikompi (lyhyempi) salasana, sitä nopeammin se murretaan.

”Syitä identiteettivarkauksiin on hyvin monia, joten kattava tietoturva ja terve epäluulo ovat hyviä apuja turvallisessa netinkäytössä.”, Koskinen jatkaa.

Identiteettivarkauden monet muodot 

Hyökkäykset voivat kohdistua suureen ihmisjoukkoon tai vain tiettyyn henkilöön. Molemmissa tapauksissa mielipaha ja mahdolliset vahingot voivat olla isoja. 

Isommalle joukolle suunnattuja identiteettivarkauksia ovat esimerkiksi sosiaalisen median tilien kaappaaminen, henkilötietojen varastaminen tietomurron yhteydessä, tietojenkalastelu esimerkiksi huijausviestien kautta, ja suojaamattomien laitteiden tietomurrot julkisessa WiFi-verkossa. 

Kohdistetut hyökkäykset sen sijaan valikoivat kohteensa, joko sattumanvaraisesti tai tietoisesti. Tällaiset hyökkäykset kohdistuivat aiemmin lähinnä tunnettuihin henkilöihin, mutta viime aikoina yhä useammin myös tavalliset ihmiset ovat joutuneet verkkorikollisen kynsiin. 

Motiivina kaikissa verkkorikollisuuden muodoissa on yleensä raha – tavoitteena esimerkiksi saada asiakas tekemään tilisiirto rikollisen tilille, tilaamaan huijaussivustolta tuotteita, tai sitten hänen tietojaan käytetään kiristyksen välineenä. Tästä on julkisuudessa paljon käsitelty Vastaamon tietovuototapaus yksi esimerkki. 

Verkossa on meistä jokaisesta paljon tietoja 

Melkein jokainen ihminen käyttää ainakin joitakin verkkopalveluita, joihin luodaan käyttäjätili tai kirjaudutaan tunnuksilla. Näitä ovat esimerkiksi sähköpostiohjelmat, viihteen suoratoistopalvelut, hotellinvarauspalvelut, sosiaalisen median palvelut ja kaikki ne muut sivustot, joihin ei pääse sisään luomatta tunnuksia. Tahtomattaan jokainen meistä asettuu samalla alttiiksi monenlaisille identiteettivarkauksille. 

Eri palveluihin syötetyt tiedot eivät enää ole kuluttajan itsensä käsissä, vaan sen yrityksen, jolle tiedot on annettu.

”Moni huijaus perustuu pankkitunnusten kalasteluun. Siksi on syytä olla erityisen varovainen tilanteissa, joissa pyydetään vahvistamaan henkilöllisyys verkkopankkitunnuksilla. Jos puhelinliittymään on mahdollista liittää Mobiilivarmenne, sen käyttö tunnistautumisessa on huomattavasti riskittömämpää,” Koskinen sanoo.

Älä anna verkkorikollisille etumatkaa 

Verkossa tietoisuus ja varovaisuus on valttia. Vaikka uhka on todellinen, identiteettivarkauksilta voi suojautua. Vahvojen ja uniikkien salasanojen käyttäminen on turvallisen verkkoasioinnin lähtökohta. Kattavalla tietoturvapalvelulla suojaat laitteet haittaohjelmilta ja estät pääsyn netin haitallisille sivustoille. Käyttämällä suojattua VPN-yhteyttä, varmistat yksityisyytesi julkisissa WiFi-verkoissa, ja samalla suojaat myös maksukorttisi tiedot, tunnukset ja muut tietosi. Silloin, jos suojaus pettää jossain muualla, tietovuotohälytin hälyttää heti, jos tietojasi on nähty tietomurron yhteydessä.  

Suojaa tietosi yhdellä palvelulla 

Identiteettivarkauksia on monenlaisia, mutta suojautumiskeinoja tarvitset vain yhden. DNA Digiturva -palvelulla saat kattavan turvan ja suojan yhdelle tai useammalle laitteelle, yhdellä tilauksella. Samalla tietoturvapalvelulla suojaat laitteesi haittaohjelmia vastaan, saat suojatun VPN-yhteyden käyttöösi, helpotat salasanojen luontia ja tallentamista sekä voit olla huoletta tietovuotojen suhteen – saat hälytyksen heti, jos tietojasi on nähty tietovuodossa ja selkeät ohjeet identiteettivarkauden välttämiseksi. 

Kun pidät huolta omasta digitaalisesta turvallisuudestasi, noudatat parhaita käytäntöjä ja varmistat, että tietosi ovat hyvin suojattuja, et anna verkkorikollisille etumatkaa – nyt tai tulevaisuudessa. Pidä siitä kiinni! 

DNA:n ja F-Securen yhteistyössä toteuttama DNA Digiturva on kaikenkattava palvelu, joka pitää koko perheen tietoturvasta huolta. Sen avulla torjut kattavasti tietoturvauhkat ja suojaat laitteet, henkilötiedot ja netinkäytön, helposti yhdellä palvelulla. 

Avainsanat:

Kohokohtien kuvaamista Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa

5/2024 Artikkelien toimitus

Sirkun vanhan mökin tilalle nousi kaunis kakkoskoti – yhden tärkeän ratkaisun ansiosta arki pyörii terassilta käsin

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!