Haluatko kitaravirtuoosiksi, mutta aika ei riitä soittotunneille?

Yousician on suomalainen sovellus, jonka avulla voi helposti harjoitella niin kitaran, pianon kuin ukulelenkin soittamista. Se toimii niin älylaitteella kuin tietokoneellakin ja harjoittelemiseen tarvitset vain toimivan soittimen, joka voi olla myös akustinen. Yousician nimittäin toimii myös laitteen mikrofonin välityksellä.

Perusidea on yksinkertainen. Sovelluksessa valitaan oma soitin ja tämän jälkeen vaikeustaso, jolla sitä haluaa soittaa. Esimerkiksi kitaraa harjoitellessa treenit voi aloittaa helpoimmillaan tyhjien kielin oikeassa rytmissä soittamisesta. Toisaalta kitaransoiton perusteet hallitseva voi aloittaa harjoituksensa soittamalla esimerkiksi oikeiden kappaleiden sointuja. Oli valittu vaikeustaso mikä tahansa, edetään Yousicianin oppitunneissa osa-alueittain eteenpäin. Malli onkin tuttu esimerkiksi kielten oppimiseen tarkoitetusta Duolingo-sovelluksesta, jossa pääsee samalla tavalla eteenpäin edelliset tasot läpäistyään.

Yousicianilla harjoittelu on hauskaa, ja sovellus tunnistaa esimerkiksi juuri kitaran oikeat äänet hyvin. Harjoituksista voi valita juuri oman tasoisensa vaihtoehdon ja sovellus antaa myös palautetta soittajan kehittymisestä. Ilmaisessa versiossa oppitunteja on saatavilla rajattu määrä päivässä, mutta päivän oppituntien loppuessa voi soitella läpi Yousicianin kappalekirjastoa, josta löytyy useita biisejä soiteltavaksi. Kirjaston kappaleet koostuvat vielä pitkälti sovelluksen omista kappaleista, joista saattaa kuitenkin löytää samankaltaisuuksia moniin kuuluisiin kappaleisiin. Palveluun on mahdollista luoda myös omia kappaleitaan.

Aivan täyttä musisoinnin riemuloistoa Yousician ei kuitenkaan ole. Aiemminkin mainittu sovelluksen premium-version maksullisuus tuottaa harmaita hiuksia henkilölle, joka haluaa nauttia soitannasta päivittäin enemmän kuin muutaman oppitunnin verran. Muutaman päivän jälkeen ilmaisen version rajat tulevat nopeasti vastaan, eikä ihan jokainen maksa mielellään 10-20 euroa kuussa virtuaalisista soittotunneistaan. Perinteisiin soittotunteihin verrattaessa maksu ei toki ole suuri.

Kokeeneemmalle kitararistille soittaminen sovelluksen kanssa saattaa myös tuottaa hieman päänvaivaa, sillä näytön tarkkailu samalla soittaessa voi olla kinkkistä. Tähän meni hetken aikaa tottua, minkä jälkeen Yousicianin parissa sai kuitenkin kulumaan helposti tovin jos toisenkin. Kitarakonkarille on muutakin hyötyä sovelluksen lataamisesta, sillä siitä löytyy tarkka viritin, jolla soittopelin saa helposti soimaan oikein äänin.

Yousician on oiva apu soitintaivaltaan aloittavalle ja motivoi palaamaan musisointiin uudestaan ja uudestaan. Saat ladattua Yousicianin sekä iOS:ille että Androidille ja se on saatavissa myös tietokoneelle.

Avainsanat:

viihde sovellukset

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!