Esimies, tiedätkö vaikutusvaltasi ulottuvuudet?

Jokainen meistä muistaa ensimmäisen koulupäivän. Vastaanottavan opettajan, luokkatoverit ja yleisen ilmapiirin, minkä jännitykseltään juuri huomasi.  Ensimmäisellä kouluvuoden tunnejälki kantaa aina aikuisuuteen saakka. Eka kerta on aina eka kerta, ja se ei ole korvattavissa tai muutettavissa, vaikka aika toki kultaa muistoja. Ensimmäinen opettaja myös sanoittaa koulutaivalta ja tapa, millä hän oppilaitansa huomioi, eli ruokkii nähdyksi ja kuulluksi tulemisen perustarvetta, on merkityksellinen. Huomion osoittamisella on vaikutuksia oppilaan lähipiiriin, sillä hyvin alkanut koulutaival heijastuu kotiin ja harrastuksiin.

Samanlaisen efektin saa aikaan myös esimies. Esimiehellä on suuri rooli ja vaikutusvalta, joka ei kalpene opettajakokemuksen rinnalla, sillä ensimmäisen esimiehen muistaa kuten ensimmäisen opettajankin.    

Esimiehen vaikutusvalta ei ulotu pelkästään ensimmäiseen työpaikkaan tai ensimmäiseen työpäivään, vaan on läsnä jokaisessa arkisessa työpäivässä.  Miten sinä suoriudut? Maltatko kuunnella ja avautuuko johtamispalvelusi heti aamusta, kun saavut työpaikalle, vasta iltapäivällä vai ei ollenkaan? Mitä palvelusi sisältävät? Oletko helposti saatavilla ja luot onnistumisen mahdollisuuksia?  Vai käytätkö aikasi olettamiseen luottaen vain itseesi sekä korkeintaan muutamaan tiimiläiseen, joiden kanssa operoit mielelläsi saaden samalla aikaiseksi epämotivoituneita henkilöitä ja jännitteitä työyhteisöön.

Oletko ajatellut mihin vaikutusvaltasi ylettyy ja miten kauaskantoiset vaikutukset tavallasi toimia on? Parhaimpina päivinä saatat olla useamman kymmenen henkilön puheenaihe ja tekosi ylettyvät pitkälle. Tekosi näkyvät hyvinä tai pahoina johdettaviesi arjessa. Voit olla varma, että he jakavat antamasi johtamispalveluiden tason lähipiirissä, harrastuksissa ja lopulta puolituttujen keskuudessa ja siinä kohtaa korvasi saattavat punoittaa. Vaikutusvaltasi on suuri ja kauaskantoinen, joten mieti miten valtaasi käytät.

Kokemus on osoittanut, että aito läsnäolo ja kiinnostus auttavat johtamispalveluiden tuottamisessa. Säännölliset palaverit sekä rehellinen ja aito palautteenantokulttuuri auttavat sinua ja johdettaviasi onnistumaan. Viisain ja aikaa kestävin neuvo, minkä olen saanut on, että yön ja joskus kahden yön yli nukkuminen vaikean hetken äärellä, auttaa tekemään parempia päätöksiä. Toinen esimiesvalmennuksessa kuulemani lausahdus "luota niin paljon, että pelottaa", on myös hyvä tapa vahvistaa hyviä vaikutusvallan ulottuvuuksia.

Omaa johtamistarjontaa on syytä kehittää ja pysähtyä miettimään vaikutusvallan merkitystä, sillä näillä asioilla on kauaskantoiset merkitykset ja rakennat niillä tiimiläistesi työpäiväkokemuksen.  

Avainsanat:

hyvinvointi työilmapiiri DNAlaiset työpaikat uusi työ Töitä ja oppimista

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.