Ekoteko, josta saa rahallista korvausta ­­­– tuo vaihtolaite DNA Kauppaan

Monen lipaston laatikosta saattaa löytyä ylimääräinen puhelin, joka pölyttyy käyttämättömänä. Ostaessa uuden puhelimen, vanhasta mallista pitää usein jollakin tavalla päästä eroon. Samaan aikaan puhelin on sisältänyt paljon henkilökohtaista sisältöä – tyhjentämisestä huolimatta tämän myyminen saattaa tuntua epämiellyttävältä. 

Asiakkaamme voivat tuoda vanhat puhelimensa tai tablettilaitteensa mihin tahansa DNA Kauppaan kierrätettäväksi. DNA:n hankinta- ja logistiikkapäällikkö Janne Paldanius kertoo idean lähteneen halusta tarjota asiakkaillemme helppo, tietoturvallinen ja ympäristöystävällinen tapa kierrättää käytetyt puhelimet ja tabletit. 

Vanhasta puhelimesta vaihtohyvitys

Vaihtolaitteiden palautuksesta maksetaan myös hyvityksiä asiakkaille. Tuodessaan puhelimen DNA Kauppaan, laitteet kirjataan järjestelmään, minkä jälkeen asiakas saa laitteen mallin ja kunnon mukaisen hyvityksen. Summat vaihtelevat yhdestä eurosta jopa useisiin satoihin asti. Mallikohtaiset hyvitykset voi tarkistaa tästä 

”Asiakkaamme saavat tuotteesta reilun vaihtohyvityksen ja lisäksi hyvän mielen”, Paldanius toteaa. 

Mitä puhelimelleni sitten tapahtuu? 

Vaihtolaitteiden tietoturvallisuudesta pidetään tarkasti huolta. Palautuneiden laitteiden muistit ylikirjoitetaan ja tyhjennetään siten, ettei niiden tietoja voida enää palauttaa. Tämän jälkeen suurin osa toimivista vaihtolaitteista päätyy uudelleen käyttöön. Mikäli laite ei käynnisty, muistikomponentit hävitetään kokonaan murskaamalla. Tämän jälkeen hyödynnettävissä olevat osat päätyvät kierrätettäviksi.  

”Kierrätyskumppanimme huoltavat ja myyvät käyttökelpoiset laitteet eteenpäin. Rikkinäisistä laitteista puretaan osat ja raaka-ainemateriaalit kierrätykseen. Käsittelykeskuksessa niistä poistetaan akut kierrätykseen ja varaosat otetaan talteen. Tyypillinen uudelleen hyödynnettävä varaosa on esimerkiksi puhelimen takakansi”, Paldanius kertoo. 

Vaihtolaitteen palauttaminen on ekoteko

Laitteiden kierrätys on ympäristöystävällistä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kierrätykseen päätyvien laitteiden osat ja metallit saadaan uudelleen käyttöön, jolloin uutta raaka-ainetta ei tarvitse enää kaivaa maaperästä. Yhden puhelimen kierrätys säästää arviolta 40 kg CO2 päästöjä, mikä vastaa noin 220 kilometrin ajoa henkilöautolla.

”Puhelimen osista saadaan suoraan hyödynnettävien osien lisäksi talteen paljon eri metalleja, esimerkiksi kultaa, hopeaa, tinaa, kuparia ja monia muita”, Paldanius luettelee.

Seuraavalla kerralla hankkiessa uutta puhelinta tai tablettia, kannattaa vanha laite antaa samalla vaihdossa. Tyhjänpanttina pölyyntyvästä laitteesta voi saada reilun rahallisen korvauksen samalla, kun laite saadaan tietoturvallisesti ja ympäristöystävällisesti uudelleen käyttöön. 

Avainsanat:

laitteet vastuullisuus kestävä kehitys Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit