Marjaanan yllättävä viesti havahdutti – eihän tämä kansanperinne vain ole katoamassa?

Sain yllättäen sähköpostiini huolestuneen viestin Marjaanalta Lahdesta. Hänen luvallaan tässä suora kopio hänen viestistään: "Jo nyt on markkinat, että myös iäkkäämmät ystävänikin ovat puhelimessa puhumisen sijaan alkaneet lähetellä vain WhatsApp-viestejä. Nyt korona-aikaan, jos koskaan olisi tärkeää PUHUA ihmisten kanssa edes puhelimessa, kun ei nokikkain voi."

Hänellä oli myös hieno ajatus, kuinka voisimme puhelinyhtiönä kannustaa ihmisiä osaltamme tähän, ja minä tartun nyt tuumasta toimeen. Mediahan on viime vuosina uutisoinut puhelimessa puhumisen vähentyneen reilusti, kun tavan ovat korvanneet erilaiset teksti- ja ääniviestit sekä kuvat.

Samaan aikaan mobiilidatan käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti ja itse asiassa DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa. Yhteyksiä siis toki edelleen pidetään, mutta eri tavoin. Mutta olisiko entisajan puhelumaratonit jälleen syytä kaivaa esiin naftaliinista?

Muistan lapsuudenystävieni numeroista vielä suurimman osan, niin usein tuli soiteltua esimerkiksi Nooralle numeroon 461322 tai Tuijalle numeroon 461786. Soittelimme myös erilaisiin yleisiin keskustelupalveluihin ja ajan henkeen suuret määrät pilapuheluita puhelinluettelosta hassuja nimiä etsien tai summanmutikassa eri numeroihin kysyen vaikka, että onko Matti kotona.

Moni saattaa ajatella, että nyt on teleoperaattorinaisella ketunhäntä kainalossa. Suurin osa asiakkaidemme liittymistä on kuitenkin pakettiliittymiä.

Moni saattaa heti ajatella, että nyt on teleoperaattorinaisella ketunhäntä kainalossa ja euronkuvat silmissä. Suurin osa asiakkaidemme liittymistä on kuitenkin pakettiliittymiä, eli niihin kuuluu rajaton määrä puhetta ja dataa – eli rahasta tässä ei ole kyse.

Jotenkin tuo Marjaanan viesti minut herätti, kun mietin omaakin käytöstäni. Äitini vielä eläessä meillä oli ihana tapa soitella joka päivä lähtiessäni ajamaan töistä ja kuulen vieläkin päässäni, kuinka hän aina vastasi "hei kulta". Sen sijaan nykyisin tulee aika harvoin soiteltua kenellekään vapaa-ajalla. Ja nyt kun mietin, niin tulin tosi iloiseksi, kun tuo samainen jo yllä mainittu Tuija soitteli minulle pari päivää sitten kuulumisia kysellen.

Näin joulun aikaan olemme DNA:lla tukemassa vanhusten yksinäisyyden ehkäisyä yhteistyössä HelsinkiMission kanssa. Yksi keskeisimpiä keinoja siihen on luonnollisesti se, että olemme yhteydessä läheisiimme. Yksi loistava keino tähän on soittaminen, varsinkin nyt, kun emme voi olla ikääntyvien läheistemme arjessa samalla tavalla fyysisesti läsnä.

Kun mainitsin eräälle työkaverilleni Marjaanan viestistä, hän kertoi, kuinka paljon myös hänen mumminsa puhuu soittamisen puolesta. Jopa niin että hänellä on seinällä vanha sanomalehdestä leikattu mainos, jossa lukee ”Nyt soitetaan mummille!”. Ihan paras viesti, ollaan yhteydessä toisiimme.

Lämmintä joulun aikaa kaikille.

Vilhelmiina

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (3)

Mairuska
04.12.2020 10:07
No niin, minulle on ollut tämän koronan ajan yksi outo asia. Nyt kun on suositeltu välttämään kontakteja muihin ihmisiin, miksi se lopetti myös puhelinsoitot. Eihän se v...
No niin, minulle on ollut tämän koronan ajan yksi outo asia. Nyt kun on suositeltu välttämään kontakteja muihin ihmisiin, miksi se lopetti myös puhelinsoitot. Eihän se voi olla pelkona että puhelinkontakteista saa tartunnan. Meillä ainakin sammui puhelin tyystin. Itse keväällä yritin tutuille soitella mutta ei vastakaikua. Lopetin itsekin, tässä on jotain outoa. Mutta enpä osaa ratkaista. Me vielä oikein erityiryhmään kuuluvia. Poikani hengityskonetta käyttävä ja luulisi jopa uteliaiden olevan liikkeellä, heitä kun on aina kiinnostanut että vieläkö se elää. Mutta nyt, hekin ovat hiljentyneet. Mutta olkoot, hyviä päiviä vaan, sellaisista mekin nautimme. 🤫❤️

Näytä kokonaan

Misu
04.12.2020 11:03
Siskoni sanoi viime puhelussa mulla olevan puheripuli.johtuuko siitä ettei tapaa muita kuin kaupan kassan kotiväen lisäksi.eivät jouda puhumaan puhelimessa.ennen äitini ...
Siskoni sanoi viime puhelussa mulla olevan puheripuli.johtuuko siitä ettei tapaa muita kuin kaupan kassan kotiväen lisäksi.eivät jouda puhumaan puhelimessa.ennen äitini kanssa puhuin 1000min /kuukaudessa.nyt ei voi muistisairauden takia.

Näytä kokonaan

Puhu
09.12.2020 08:09
Whatsappillakin voi soittaa, eikä tarvi maksaa puheluista erikseen.

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.