Edes yksi viikko täysin urputtamatta – pystytkö siihen?

Urpottoman viikon ideana on tuoda arkisiin hetkiin oivalluksia siitä, miten saamme omilla valinnoillamme elämästämme huomattavasti miellyttävämpää – myös töissä.

Yksi DNA:lainen erikoisuus on vuosittainen koko henkilöstön kesken pidettävä Urpoton viikko. "Kaikki sai alkunsa työhyvinvointiin kohdistuneen Paras duuni -hankkeemme kautta. Sen yhteydessä syntyi henkilöstömme palautteiden kautta ajatus Urpottomasta viikosta, jonka aikana ei valitettaisi mistään. Tarkoitus on herätellä työyhteisönäkemystä ja positiivista ajattelua", kertoo henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

Jokaisella iso merkitys – ”joku muu” sai jättää hyvästit

Ensimmäisenä kahtena vuonna tavoitteena oli saada urputtamattomuudesta pysyvä tila organisaatiossa ja tempauksella pyrittiin karsimaan pois turha marina ja valitus. Urputtamatta elämä tuntuu huomattavasti valoisammalta ja työympäristö viihtyisämmältä. Pystymme jokainen helposti parantamaan tiimihenkeä yksinkertaisesti kohtelemalla työtovereitamme, kuten he toivoisivat heitä kohdeltavan. Joten yksi Urpottoman viikon teema olikin "Moi, mitä sinulle kuuluu?". Teeman mukaisesti viikon aikana todelliset tiimipelaajat antoivat tunnustuksia toisilleen ja pelasivat hymyhippaa.

Urpoton viikko ei siis suinkaan ole vakava viikko, vaan sen henki on iloinen. Siihen pystyy sitoutumaan helposti, pilke silmäkulmassa. DNA:lla on esimerkiksi jätetty jäähyväiset henkilölle "joku muu" ja otettu näin lisää vastuuta oman roolin merkityksestä työyhteisön hyvinvoinnissa.

Meillä jokaisella on ratkaiseva merkitys työilmapiirin rakentamisessa, joten viime vuoden Urpottoman viikon aiheena oli kuuntelu ja toisten huomioiminen. DNA:laiset testasivat itsensä leikkimielisellä Urpometerillä, joka kertoi, millainen työkaveri kukin itse on. Tämän lisäsi ilmiannettiin yli 600 hyvää tyyppiä ja lähetettiin satoja Urpoperhe-postikortteja läheisille. Viikon alussa laitettiin liikkeelle rikkinäinen puhelin, eli viestiketju, jossa kukin puhelun saanut jatkoi ketjua soittamalla viestin eteenpäin sovitulle henkilölle. Tähän osallistui 300 henkilöä ja tarinasta muotoutui täysin omanlaisensa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Viikon tavoitteet työhyvinvoinnissa

Urpottomalla viikolle asetetaan aina tavoitteet ja ne lähtevät työhyvinvoinnin kehittämisestä. Tänä vuonna tavoitteena on parantaa sisäistä viestintää tuoden esiin jokaisen vastuu siinä. Työskentely vaatii tiimityötä, eikä se ole mahdollista ilman keskinäistä hyvää tiedonkulkua ja muiden erilaisuuden huomiointia ja kunnioittamista. Tulevan viikon aikana DNA:laiset haastetaan kertomaan omat hölmöt mokansa, parhaat vitsinsä, ilmiantamaan pahimman jargon-sanan ja tärkeän työkaverin sekä tutustumaan DNA:laisen viestintäoppaaseen.

Jokainen työntekijä on viestijä ja viestinnällä on monia ilmenemismuotoja, sanojen ja tekojen lisäksi on väliä sillä, mitä jättää sanomatta tai tekemättä. Useimmiten huono viestintä työpaikalla ei johdu järjestä tai halusta viestiä huonosti, vaan se on tunteen syy ja harvoin tahallista. On kiirettä, stressiä ja huonoa tuulta – ei kukaan ole tahallaan urpo.

Urpottoman viikon aikana on syntynyt DNA:laisen määritelmä: valovoimainen tiimipelaaja, joka kestää haastaviakin olosuhteita - urputtamatta.

Avainsanat:

työilmapiiri DNAlaiset uusi työ työpaikat Töitä ja oppimista

Kommentit (11)

Valtus
21.11.2019 07:38
Ette voi pilata nimeä Urpo, olette tosi tyhmiä, teidä tvmainos karvanaama jätkä on tosi inha, poistakaa se Uuno.
jaska84
08.12.2019 13:51
Joo Urpo nimessä ei ole mitään vikaa, miksi käytätte tälläistä "urpoton", muutenkin vähän junttimainen tapa talossa ei fiksut ihmiset mitään tempaisua kuten tätä...
Joo Urpo nimessä ei ole mitään vikaa, miksi käytätte tälläistä "urpoton", muutenkin vähän junttimainen tapa talossa ei fiksut ihmiset mitään tempaisua kuten tätä tarvitse, taidatte taas pitää työntekijöitä kouluikäisinä.

Näytä kokonaan

turpo
27.01.2020 18:11
Jos liittymänne toimisivat niin ei tarvitsisi asiakkaidenkaan urputtaa, tekisitte työnne kunnolla
Emma
31.01.2020 19:21
Lapsellista. Typerää. Kuvaa DNA:ta oikein hyvin! Jos asiat ovat huonosti, homma ei toimi tms. siitä saa ja pitää sanoa. Se ei ole urputtamista. Hymyhippaa voi pelata la...
Lapsellista. Typerää. Kuvaa DNA:ta oikein hyvin! Jos asiat ovat huonosti, homma ei toimi tms. siitä saa ja pitää sanoa. Se ei ole urputtamista. Hymyhippaa voi pelata lastentarhassa, aikuiset fiksut ihmiset kyllä osaavat ottaa kollegat huomioon - tai ainakin niissä firmoissa, joissa itse olen työskennellyt. Mutta niissä nyt on ollutkin useampi tuhat ihmistä organisaatossa... Laittakaa asiat kuntoon, liittymät toimimaan jne. niin ei tarvitse edes asiasta sanoa!

Näytä kokonaan

Joppe
17.02.2020 16:53
Lähes kaikki palvelut sekaisin reilun viikon ajan. Johdon syytä katsoa peiliin ja lopettaa urputtaminen urputtamisesta. Asiakastuki aivan kusessa teidän muutosten takia....
Lähes kaikki palvelut sekaisin reilun viikon ajan. Johdon syytä katsoa peiliin ja lopettaa urputtaminen urputtamisesta. Asiakastuki aivan kusessa teidän muutosten takia. Sataa suoraan Elisan laariin, kohta entinen asiakas.

Näytä kokonaan

Hangon keksi
28.02.2020 18:14
Olen ollut vastaavassa työssä. Kun iloinen ääni kuuluu tai osaat ilmaista asiaa rauhassa ja diblomaattisesti on myös mahdollista saada parempi vastaus. Eihän se hymy ma...
Olen ollut vastaavassa työssä. Kun iloinen ääni kuuluu tai osaat ilmaista asiaa rauhassa ja diblomaattisesti on myös mahdollista saada parempi vastaus. Eihän se hymy maksa mitään kivijalka myynnissä, mutta antaa enemmän. Hyvää työpäivää koko dna henkilö kunnalle.

Näytä kokonaan

puhelin.vertaaja
30.03.2020 16:02
voiko puhelimeen honor 10 litestä vähentää 20 euroa koska tarvin uutta eikä riitä raha millään.
Valitus
31.03.2020 09:58
Olen nyt ollut melkein puolituntia puhelinlijalla, ihan perseestä kokopalvelu. Äitini 83 vuotias, joka ei osaa käyttää puhelin viestejä eikä hänellä ole tietokonetta jo...
Olen nyt ollut melkein puolituntia puhelinlijalla, ihan perseestä kokopalvelu. Äitini 83 vuotias, joka ei osaa käyttää puhelin viestejä eikä hänellä ole tietokonetta jolla teille ottaisi yhteyttä, onko tuo paperi tai puhelin tuttu voisitteko joko soittaa tai lähettää lasku kirjeenä onhan se tuttu voin kyllä nevoa jos ette enään muista. Hänen poikansa, joka hoisi hänen asioita on kuollut ja sekin te tiedättä kun otitte kaikki hänen ostamansa tuotteet takaisin.

Näytä kokonaan

Sepposeponseppo
28.04.2020 14:19
Olen käyttänyt kaikkia muita operaattoreita ja nyt DNA:n asiakas. Ei tällä hetkellä valittamista ja valittamiseen suhtauduttu asiallisesti. Jotain positiivista piti kirj...
Olen käyttänyt kaikkia muita operaattoreita ja nyt DNA:n asiakas. Ei tällä hetkellä valittamista ja valittamiseen suhtauduttu asiallisesti. Jotain positiivista piti kirjoittaa tähän ketjuun :)

Näytä kokonaan

45 minuuttia
19.05.2020 10:55
45 minuuttia taas asiakaspalveluun jonotusaika ja chatti ei edes aukea kun on niin paljon ruuhkaa. Tarttis palkata vissiin lisää näitä asiakaspalvelijoita ottamaan paska...
45 minuuttia taas asiakaspalveluun jonotusaika ja chatti ei edes aukea kun on niin paljon ruuhkaa. Tarttis palkata vissiin lisää näitä asiakaspalvelijoita ottamaan paskan vastaan kun hommat ei yleensä pelaa kuten pitäisi, kanava katoaa itsekseen tekniseen syyhyn vedoten eikä kukaan tiedä onko kukaan oikeasti edes korjaamassa mitään, sen paremmin DNA:lla kuin Digitallakaan.

Näytä kokonaan

Käsittämätöntä
11.11.2020 21:29
Urputtamottomuus yhdistetään suomalaiseen nimeen Urpo. Oman isäni nimi on Urpo ja hän kyllä ei ole elämänsä aikana kovinkaan paljon urputtanut nyt yli 70sinä. Hävetkää o...
Urputtamottomuus yhdistetään suomalaiseen nimeen Urpo. Oman isäni nimi on Urpo ja hän kyllä ei ole elämänsä aikana kovinkaan paljon urputtanut nyt yli 70sinä. Hävetkää oikeasti.

Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.