DNA Koti 5G toi nopean netin Savolaisen perheeseen

Vantaalla asuvan Savolaisen kuusihenkisen perheen kotona teknologia ei ole pääosassa, mutta mahdollistaa viihtymisen yhdessä. Perheen avaran ja modernin kodin keskiössä ovat ruokapöytä ja olohuoneen sohva, jotka kutsuvat viihtymään ja rentoutumaan yhdessä. Kodista näyttää silti puuttuvan usein suomalaisesta olohuoneesta näkyvältä paikalta löytyvä viihde-elektroniikkalaite: olohuoneessa ei ole lainkaan televisiota. Tässä kodissa asuu kuitenkin huipputeknologiaa päivittäin hyödyntävä perhe. Miten tämä on mahdollista?

Savolaisen kuusihenkinen perhe, äiti Mimmi, isä Jyri sekä lapset eli 14-vuotias Tomas, 11-vuotias Lianna, 9-vuotias Naomi ja 2-vuotias Renny asuvat Vantaan Nikinmäessä. Alueelle kaivettiin vähän aikaa sitten kuukausia kestäneessä rakennusprojektissa valokuitukaapeli, mutta perhe ei siihen tarttunut. Heidän kotiinsa asteli DNA:n asentaja, joka asensi parissa tunnissa kaksi Google WiFi -laitetta ja yhden 5G-ulkovastaanottimen. Niiden avulla heillä on nyt käytössään huippunopeat 5G-yhteydet. Netti onkin perheessä kovassa hyöty- ja huvikäytössä.

Koti 5G on DNA:n ratkaisu kodin nopeisiin nettiyhteyksiin: DNA tarjoaa 5G-verkon käyttäjille oman kaistan, jossa ei ole ruuhkaa.

Kuten kodistakin huomaa, teknologia ei kuitenkaan ole Savolaisen perheen pääasia. Tärkeintä on se, mitä teknologialla voi tehdä. Perheen ainoa televisio löytyy Tomaksen huoneesta. Nettiä käytetään kännyköissä, tablet-laitteissa ja kannettavissa tietokoneissa. 5G WiFi-laitekin on niin tyylikäs, että sitä ei meinaa edes erottaa seinällä olevalta hyllyltä.

”Netissä on tärkeintä, että yhteys toimii, on nopea eikä töki. Ja onhan tämä 5G-verkko tosi nopea. Meillä oli aiemmin käytössä 4G-yhteydet. Videot eivät pätki yhtään ja nettisivut latautuvat nopeasti”, Jyri-isä toteaa.

Google WiFi -laite

Google WiFi -laite sopii perheen sisustukseen

Nettiä tarvitaan töihin ja laiskotteluun

Tällä hetkellä Jyri myöntää viettävänsä kaikista vähiten aikaa netissä heidän perheessään. Hänen työpäivänsä saattavat venyä iltaan asti, joten aikaa ei vain ole. Mimmi sen sijaan tarvitsee nettiyhteyksiä myös työnsä puolesta. Hän tekee viikoittain etätöitä, joten yhteyksien on pelattava.

”Kyllä 5G:n nopeuden huomasi heti. Kaikki sivut ja ohjelmat latautuvat vain paljon nopeammin. Työasioiden lisäksi nettiä tulee käytettyä lähinnä someselailuun ja nettishoppailuun. Itselleni netin hyötykäyttö on tärkeämpää kuin viihde”, Mimmi toteaa.

Mutta kyllä kiireisen lapsiperhearjenkin keskellä on säännöllisesti aikaa joutilaalle yhdessäololle. Kun perhe on yhdessä, se kokoontuu pöydän ääreen pelailemaan. Tai sitten katsotaan läppäriltä esimerkiksi urheilua, sillä siitä pitää koko perhe.

Nuoriso arvostaa nopeaa yhteyttä

Kuten useimmissa suomalaisperheissä, myös Savolaisen perheessä lapset ovat nettinatiiveja. Heille netti on luonteva osa kaikkea elämää: koulunkäyntiä, yhteydenpitoa ystäviin, harrastuksia ja viihtymistä. Perheen kouluikäisillä lapsilla Naomilla, Liannalla ja Tomaksella on koulukäytössä Chrome book -laitteet, joilla he tekevät läksyjä. Kun läksyt on tehty, tyttäret kaivavat usein kännykän esiin esimerkiksi tarkistaakseen, mikä olikaan sen Pariisissa palaneen kirkon nimi. Ja totta kai myös videoiden katselu on perheen keskimmäisille tärkeää.

”Me seurataan netissä monia tubettajia, etenkin Nelli Orellia, Mmiisasia, Roni Backia ja Miklua”, Naomi ja Lianna kertovat.

Eniten nopeaa ja varmaa nettiä arvostanee Tomas, joka harrastaa verkkopelaamista PlayStationillaan. Kun peli on kiivaimmillaan, saattaa sekunnin kymmenyskin olla pelaajalle tärkeä asia. Kilpailijalle ei kannata antaa etulyöntiasemaa hitaamman netin vuoksi.

Perheen nuorimmaisen, Rennyn, suosikki taas on Ryhmä Hau -ohjelma, jota on kaikkein mukavinta katsoa läppäriltä äidin tai isän sylissä.

Netti on kuitenkin lapsillekin vain osa muuta elämää. Tässä kodissa on tilaa elämälle ja aktiviteeteille. Tomas on parhaillaan keilaamassa. Tytöt voimistelevat keskellä olohuonetta, sillä ei ole vaaraa, että maljakot tai muut esineet kaatuisivat. Sohvaa voi käyttää apuna myös päälläseisonnassa. Tässä perheessä netti ei todellakaan ole tehnyt lapsista passiivisia sohvaperunoita – päinvastoin!

Lue lisää DNA Koti 5G:stä 

5G-ulkovastaanotin

Kiinteä 5G toteutetaan ulkovastaanottimen avulla. 

Mikä on 5G?

Mitä tarkoittaa kiinteä 5G?

Kiinteän 5G -yhteyden avulla voidaan toteuttaa nopea ja luotettava nettiyhteys pientaloille. Rakennuksen ulkoseinään kiinnitetään 5G-ulkovastaanotin, joka suunnataan 5G-tukiasemaan, joka puolestaan on yhteydessä kiinteään valokuituverkkoon. Tukiaseman ja ulkovastaanottimen välillä netti kulkee langattomasti. 5G-ulkovastaanottimesta vedetään ethernet-kaapeli sisälle taloon, joko seinään tehdyn reiän kautta tai ikkunan välistä. Rakennuksen sisälle luodaan oma sisäverkko, joka WiFi-laitteiden avulla voidaan ulottaa ullakolta aina takapihalle saakka.

Mitä tarkoittaa 5G-verkon nopeus?

Moni haaveilee 5G-verkosta, jotta saisi nopean nettiyhteyden kotiin. 5G-verkon kymmenkertaiset nopeudet ja jopa gigan yhteydet takaavat, että netti ei pätki, vaikka nettiä käyttävien laitteiden määrä kodeissa kasvaa. Samalla tiedostojen lataaminen nopeutuu ja esimerkiksi 4K-elokuvat ovat saman tien katsottavissa.

Mitä tarkoittaa viive?

Viive on aika, joka kuluu komennosta reagoimiseen. 5G:n viive on lyhyempi, joten siitä on hyötyä ja iloa erityisesti sellaisissa toiminnoissa, joissa viiveestä on haittaa, esimerkiksi verkkopelaamisessa. 5G tekee nettipelaamisesta entistä elämyksellisempää ja vaivatonta myös verkon yli muiden pelaajien kanssa, paikasta riippumatta.

Mitä hyötyä on luotettavuudesta?

Netin luotettavuus ja toimintavarmuus takaavat, että myös turvajärjestelmät, älylukot ja muut kodin laitteet toimivat luotettavasti.

Miten asennus tapahtuu?

Vaikka 5G tarjoaa huipputeknologiaa käyttäjälleen, ei käyttäjän tarvitse olla teknologiaguru osatakseen. Koti 5G on helppo, vaivaton ja nopea. Nopeus näkyy paitsi nettiyhteyksissä, myös asennusvaiheessa: se ei vaadi kaivuutöitä, asennus sujuu avaimet käteen -periaatteella ja muutamassa tunnissa käytössä on nopea ja ruuhkaton netti.

Kenelle DNA Koti 5G sopii?

Kiinteä 5G tuo ruuhkattoman nettikaistan kotiin – omakotitaloihin ja paritaloihin. Sinnekin, minne nopea kiinteä verkko ei ulotu. 5G-verkko riittää kotitalouden ainoaksi yhteydeksi, vaikka sitä käytettäisiin paljon esimerkiksi etätöihin, pelaamiseen ja striimaukseen.

Avainsanat:

asiakkaat valokuitu nopea verkko kattava verkko teknologia palvelut tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (9)

jouko
19.02.2020 10:06
onko mahdollista ostaa syrjäkylälle oma 5g-verkko kyläläisten käyttöön.
DNA-vaurioita luvassa
19.02.2020 16:30
Toivottavasti Savolaisen perhe on tietoinen mahdollisista terveyshaitoista, joita Europarlamentin tutkijaryhmän (EPRS) tuoreen selonteon mukaan olisi syytä välittömästi ...
Toivottavasti Savolaisen perhe on tietoinen mahdollisista terveyshaitoista, joita Europarlamentin tutkijaryhmän (EPRS) tuoreen selonteon mukaan olisi syytä välittömästi selvittää. Erityisesti lapsiperheessä kannattaisi ottaa varovaisuusperiaate käyttöön ja välttää tällaista biologisilta pitkäaikaisvaikutuksiltaan tutkimatonta teknologiaa. STUK ei nyt tule hätiin. STUK:in noudattamat ja "valvomat" 20 vuotta vanhat (ICNIRP) säteilyn raja-arvot on todettu tuossa samaisessa selonteossa riittämättömiksi väestöä suojaamaan, koska ne eivät sisällä 5G:n erityispiirteitä, mm. pulssimaista beam forming -säteilyä. 5G on uusi tupakka ja historia toistaa itseään valitettavan identtisenä aiempiin "terveyspommeihin" verrattuna. Siihen asti, kunnes tämä maailmanlaajuinen kupla puhkeaa, kannattaa jokaisen ottaa oman ja lastensa säteilyterveyden suojelu omiin käsiin. 💖

Näytä kokonaan

les miserables
19.02.2020 20:19
Hyvä kommentti, kiitos! Mm. Sveitsi ja Bryssel ovat kieltäneet 5G:n terveyshuol...
Hyvä kommentti, kiitos! Mm. Sveitsi ja Bryssel ovat kieltäneet 5G:n terveyshuolien vuoksi. Toivottavasti Suomi herää unesta myös!

Näytä kokonaan

Huolissaan
30.03.2020 01:19
Mietin itsekin, että toivottavasti perhe on tietoinen terveyshaitoista eikä ne ...
Mietin itsekin, että toivottavasti perhe on tietoinen terveyshaitoista eikä ne tule yllätyksenä. Mukavaa, että meitä suomalaisia pidetään koekappaleina tämän suhteen. Lisää terveysmenoja valtiolle.

Näytä kokonaan

bla bla
26.04.2020 20:37
sanoitte kaikki samoin gsm 3g 4g ja nyt 5g ... voitteko kertoa ja osoittaa tosi...
sanoitte kaikki samoin gsm 3g 4g ja nyt 5g ... voitteko kertoa ja osoittaa tosiasian, että joku on kuollut tai loukkaantunut jostakin yllä mainitusta verkosta While it has been claimed that Switzerland, Japan and the city of Brussels have banned 5G, Switzerland already has 5G sites operating (it will cover 90% of the country by the end of 2019), Japan also has 5G and Brussels has an agreement with operators to deploy it

Näytä kokonaan

Susanna
21.02.2020 08:59
Näin sitä tupakkaakin mainostettiin ilman huolen häivää vuosikymmeniä sitten. En uskalla ajatella mitä terveyshaittoja tästä ihmiskokeesta meille koituu. Jyrkkä EI kiito...
Näin sitä tupakkaakin mainostettiin ilman huolen häivää vuosikymmeniä sitten. En uskalla ajatella mitä terveyshaittoja tästä ihmiskokeesta meille koituu. Jyrkkä EI kiitos 5G:lle.

Näytä kokonaan

Snookerguru
09.03.2020 19:47
Tosta säteilyjupakasta meinasin muutaman sanan sanoa.Me suomalaiset ollaan saatu säteilyä jo ennen nettiä ja isoja määriä,joka johtuu yleensä siitä että ihmiset ostavat ...
Tosta säteilyjupakasta meinasin muutaman sanan sanoa.Me suomalaiset ollaan saatu säteilyä jo ennen nettiä ja isoja määriä,joka johtuu yleensä siitä että ihmiset ostavat halvimpia esim,vahvistin kaiutin piuhoja ja ihmiset jotka eivät tiedä minkälaisen magneettikentän sisällä ne kattelevat tveetä.5g yhteydessä on pakko olla hyvin suojatut piuhat ja muut vempeleet jo pelkkä tv kaukosäädin toimii 2,4ghzin voimin niiku melkein kaikki langattomat välineet,mut seki nostettiin jo vuosia sitten 5ghziin eikä mitään oo valitettu?.näihin kuuluu pleikkari xbox ja lukematon määrä muita laitteita,ite oon köyhä mutta mikäli ostan vaik hdmi piuhan ni mielummin ostan sen mikä saattaa olla parikypää kalliimpi ku niis vaan on eroja sekä kaiuttimiin laitan magneetti suojan ellei ole jo suojattu.Tuntuu vaa enemmän kateellisien ihmisten hommilta,mut tietysti voin olla väärässä vaik oon ollu noitten laitteiden kans tekemisissä yli 30vuotta itse pystyy tekemään paljon ottamalla selvää,nouseeko säteily vai putoaako niiku ite ajattelin.P ahempaa on homeet ja kosteus sekä vetoisat asunnot varsinkin puuvallilassa ja puutalot yleensä ne aiheuttaa ongelmia ja paljon,mut toivotaan että päättäjät tajuis jotain ku niihin vaikuttaa moni asia.thx

Näytä kokonaan

AngyDad
11.09.2020 13:26
try studying some science first! 5ghz is NOT the same as 5G - 5 G mean Fifth Generation, not 5 GHZ! and as for the health effects the fact that visible light has a highe...
try studying some science first! 5ghz is NOT the same as 5G - 5 G mean Fifth Generation, not 5 GHZ! and as for the health effects the fact that visible light has a higher frequency is closer to the ionisation levels than the frequencies that 5G use. The amount of energy transmitted is below the current levels of 4G and WELL below the recommended levels. 5G wont event penetrate the skin, its easily blocked. Basically go study some REAL science not some clap up YouTube pseudoscience

Näytä kokonaan

Jukka
18.05.2021 13:26
Melkoisen tyhmiä kommentteja taas. Taajuus on sen verran korkea ettei se läpäise edes talon seiniä. Turvallisempaa olla 5G lähettimen lähellä kuin 4G:n.

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.