Blogit

DNA Asiakastarina: parempi netti kotiin vaihtamalla ulkomokkulaan

Kaksikerroksinen hirsitalo pienessä laaksossa, pihalla tilaa lapsen ja koirien telmiä menemään. Sisällä pitäisi aloittaa Teams-kokous, mutta netti sen kuin jumittaa. Janika päätti kokeilla, minkälainen vaikutus ulkomokkulalla olisi kodin nettiyhteyteen. Vaikka hän asuukin 4G-alueella ja ulkomokkula on uusi 5G-laite.

Janika on töissä DNA:lla ja työnkuvaan kuului aiemmin myös asiakkaiden erilaisten nettihaasteiden ratkaiseminen. Kun uudenlainen tapa toteuttaa netti kotiin ulkomokkulan avulla tuli tarjolle, oli hänelle luontevaa testata sitä myös itse. Aiemmin käytössä oli ollut kotimokkula.

“Kodin netin tulisi olla toimintavarma, koska sitä käytetään meilläkin etätöiden tekoon, katsotaan DNA TV Hubi -laitteelta suoratoistopalveluita ja lisäksi taloudesta löytyy intohimoisia nettipelaajia”, Janika kertoo. “Siihen kun laskee lisäksi WiFiä tarvitsevat kodinkoneet ja muut älylaitteet, niin ulkomokkulan testaaminen ei ollut mitenkään vaikea päätös.”  

Toimiva netti koostuu monesta palikasta, jotka sopivat yhteen  

Hidastelevan ja pätkivän netin haasteet olivat hänellekin arjesta tuttuja. Etenkin yhtäaikainen käyttö oli hankalaa, koska kaistaa ei millään riittänyt sekä Teams-palaveriin että iltapäivän lastenohjelmaan. Koti kun sijaitsee paikassa, jossa maaston muodot vaikuttavat mobiiliverkon kuuluvuuteen ja talon hirsiseinät tuovat lisähaasteita nettisignaalin kulkuun.  

Ulkomokkulalla toimintavarmempi yhteys  

5G-laitteet ja liittymät toimivat myös 4G-verkon alueella. Ulkomokkula sijoitetaan nimensä mukaisesti ulos, samoin kuin 5g-antenni. Sopivia paikkoja ovat esimerkiksi ränni, tolppa tai ikkunan pieli. Laite nappaa nettisignaalin lähimmästä tukiasemasta ja esimerkiksi seinien tai ikkunoiden vaimentava vaikutus jää pois laskuista. Tällöin netin nopeus ja yhteyden vakaus paranevat. Lisäksi nopeampi 5G-liittymä varmistaa kotiin nopeamman kaistan myös silloin, kun verkossa on ruuhkaa. Siksi liittymän nopeudella on väliä. Janikankin kotona oli ollut käytössä 5G-liittymä, sillä jo pari lisämegaa nopeudessa tuo oleellisen eron netin toimivuuteen esimerkiksi katvealueilla. Vaikka DNA kehittää ja päivittää mobiiliverkkoaan jatkuvasti, joskus esimerkiksi maaston muotojen vuoksi voi syntyä alueita, joissa kuuluvuus jää normaalia heikommaksi. 

Nopea netti ja kattava WiFi kotona pitävät perheen tyytyväisenä 

Jo pelkästään kotimokkulan vaihtaminen ulkomokkulaan päivitti netin nopeuden muutamasta megasta lähemmäs 90 Mbit/s eli kymmenkertaiseksi. Kodin seinien sisäpuolella WiFi-verkko vaikuttaa netin toimivuuteen. Janikan kotiin langaton verkko luotiin Mesh WiFi -laitteiden avulla, kaksikerroksissa kodissa niitä on käytössä kolme. 

“Enää ei tarvitse meillä perheen kesken suunnitella netin käyttöä, kuka saa pelata tai katsoa Hubia. Lisäksi etätyö onnistuu hyvin kummallakin perheen aikuisella, vaikka poika sattuisi käyttämään nettiä”, Janika iloitsee muutoksesta. “Ehdottomasti suosittelen jokaista testaamaan ulkomokkulaa, vaikka kuuluvuus näyttäisi heikolta, en olisi uskonut, että kehitys voisi pelkällä laitteella olla näin huikea." 

Enää ei tarvitse miettiä, kenen vuoro on pelata.  

Janikan suosituksista onkin jo otettu ystäväperheessä vaari. 5G-ulkomokkulan ja liittymän päivityksen myötä heidänkin nopeutensa kymmenkertaistui ja vauhti huitelee parhaimillaan 300 Mbit/s -tietämillä entisen 25 Mbit/s sijaan. Ei yhtään hassumpaa!  

 

Janikan vinkit toimivaan kodin nettiin: 

1. Ulkomokkulaa kannattaa kokeilla myös heikon kuuluvuuden ja 4G-verkon alueella.  Tutustu mokkuloihin täällä

2. Mesh WiFi -laitteilla saa WiFin laajennettua kätevästi koko kotiin.

3. Muista myös DNA:n tarjoama 30 päivän tyytyväisyystakuu kodin nettiyhteydelle  

Avainsanat:

mokkulat 4G asiakkaat teknologia Lapsiperheen arkea Teknologiaa ja tekoälyä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

7/2024 Artikkelien toimitus

Mihin kahden gigan kaapelikaistaa tarvitaan? Yli 100 000 kotitaloutta voi jo nauttia DNA:n huippunopeasta netistä

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut