DNA Apurin 4 vinkkiä puhelimen puhtaanapitoon

Tänä päivänä puhelin tuntuu lähes kehomme jatkeelta. Se on mukana kaikessa päivittäisessä tekemisessämme ja tuo koko maailman kämmenellemme. Iki-ihana luurimme on myös pöpömagneetti, joka kerää käsiemme kautta bakteereja ja viruksia. Ketuttaako aivastelu ja vuotava nokka? Erityisesti flunssakaudella on tärkeää estää niiden kulkeutuminen elimistöömme. DNA Apuri kokosi parhaat vinkit, joilla pidät puhelimen bakteerivapaana.

Tutkimukset ovat osoittaneet puhelinten olevan todellisia bakteeripesäkkeitä. Kuljetamme pöpöt omista käsistämme puhelimeen, josta ne jälleen tarttuvat käsiin ja käsistä kasvoillemme. Puhelimia ei vain näpytellä likaisilla käsillä, vaan ne ovat myös mukana kaikkialla missä mekin kuljemme. Luuri pyörii jopa keittiössä ja kylppärissä, ja niitä säilytetään taskun tai laukun pohjalla. 

Hätä ei ole tämän näköinen, sillä ongelmaan löytyy helppo ratkaisu. Puhelimen hygieenisyys on kirjaimellisesti omissa käsissäsi. Pienillä teoilla on iso vaikutus siihen, kuinka paljon ja minkälaisia bakteereja näytölläsi asustelee.

4 muistisääntöä puhelimen hygieeniseen käyttöön:

1. Puhdista puhelimesi säännöllisesti. Pöpöjä kertyy joka käyttökerran yhteydessä, eikä kerran kuukaudessa tehty puhelimen puhdistaminen ole riittävä puolustus taistelussa lisääntymiskykyisiä vierailijoita vastaan. Puhelin kaipaa huoltoa aina, kun olet käyttänyt sitä julkisilla paikoilla. Mikrokuituliinalla tai puhdistusliinalla pyyhkiminen pitävät luurin hyvässä kunnossa.

2. Rajoita puhelimen käyttöä tilanteissa, joissa se on erityisen altis bakteereille. Saniteettitilat ovat suurimpia bakteerilähteitä, sillä puhelinta käytetään vessassa asioinnin aikana ja kädet pestään vasta vessakäynnin jälkeen. Ulosteperäiset norovirukset voivat elää pinnoilla pitkään ja puhelin on loistava kasvualusta näille viruksille.

3. Pese kädet puhelimen lainaamisen jälkeen. Puhelimen pinnoilla elävät pöpöt ovat pääosin käyttäjän omasta suusta tai lähtöisin ihon bakteereista. Omistajalla itsellään saattaa olla vastustuskyky omia pöpöjä kohtaan, mutta ystävälle bakteerikanta voi olla vieras. Jos siis lainaat ystäväsi puhelinta, kannattaa kädet pestä pikaisesti sen jälkeen. Pöpöt tarttuvat myös omaa puhelinta lainatessa.

4. Laita puhelin pois kokatessa ja syödessä. Reseptit ja ruokaohjelmat tuovat lisämausteensa kokkailukokemukseen. Mikäli puhelin pyörii keräkaalien ja kirsikkatomaattien kaverina, vaarana on,  että bakteerit päätyvät omaan ja muiden ruokailijoiden lautaselle.

Kun kaipaat apua tai etsit vastauksia, anna DNA Apurin auttaa.

Avainsanat:

vinkit Vastuullisuutta ja huolenpitoa Tukisisällöt

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2023 Jussi Tolvanen

Haluatko luoda loistavan asiakaskokemuksen ja rakentaa pitkäjänteistä kilpailuetua? Jos kyllä, niin aloita henkilöstökokemuksesta

10/2023 Niina Metsälä

Parhaat ratkaisut luodaan asiakkaiden kanssa yhdessä

10/2023 Artikkelien toimitus

Tässä espoolaisessa koulussa älylaitteet ovat renki, eivät isäntä – ja siksi niitä ei ole tarpeen kieltää

10/2023 DNA Apuri

DNA Apuri vinkkaa: 5 apuvälinettä puhelimen puhdistukseen