Blogit

Bitmoji, tubettaja, tägäys, jodlaus... Ota haltuun tämän hetken netti- ja somesanasto!

Netin ja somen viimeisten villityksien perässä voi olla vaikea pysyä, varsinkin jos ei ole itse kovin aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Madaltaaksemme kielimuuria kokosimme yhteen listan sanoista, joihin saatat törmätä netissä, mutta joiden merkitys voi jäädä hämärän peittoon.

AR

On lyhenne englannin kielen sanoista Augmented reality, eli lisätty todellisuus. AR sekoittaa todellisuutta ja virtuaalimaailmaa lisäämällä tietokoneella tehtyjä grafiikoita esimerkiksi puhelimen kameranäkymään. AR-teknologian on ennustettu yleistyvän tulevaisuudessa huomattavasti, mutta sitä on jo sovellettu tänä päivänä monissa suosituissa sovelluksissa, kuten Pokemon Go! -pelissä ja Snapchat filttereissä.

Bitmoji

On virtuaalinen näköishahmo, joka muistuttaa ulkonäöltään sarjakuvahahmoa, ja jota voi käyttää viesteissä tai täydentämässä päivityksiä eri sosiaalisen median kanavissa. Bitmoji voi esimerkiksi poseerata eri tavoilla ja pukeutua hassuihin vaatteisiin. Ennen bitmojeja on puhuttu myös avatareista.

Bothie

On video, joka on kuvattu samanaikaisesti kännykän etu- ja takakameralla. Nokia 8 -älypuhelin on ensimmäinen markkinoille tullut puhelin, jossa on bothie-ominaisuus sisäänrakennettuna kamerassa.

Däppääminen

Tarkoittaa tuuletusta, jossa toinen käsi suoristetaan yläviistoon, ja toinen käsi nostetaan koukistettuna samaan suuntaan, samalla kun pää painetaan koukistetun käden kainaloa kohti. Jos siis näet oudosti käsiään heiluttelevia nuoria, ei syytä huoleen - kyse on vain däppäämisestä!

Face

On tuttavallisempi ja lyhyempi nimitys Facebookille.

Fiidi

On sosiaalisen media palveluissa käytetty näkymä tai ”seinä”, joka kokoaa yhteen käyttäjän seuraamien henkilöiden ja ryhmien julkaisut. Monissa sosiaalisen media palveluissa käyttäjä voi muokata omaa fiidiään haluamansa laiseksi seuraamalla esimerkiksi Twitterissä ainoastaan tiettyyn aiheeseen liittyviä julkaisuja.

Filtteri

On mobiilissa kuvanmuokkauksessa käytettävä värisuodatin, joka muokkaa kuvan värejä nopeasti tyylikkään näköisiksi. Snapchatissa ja Instagramissa on käytössä nykyään myös ns. Face Filttereitä, joiden avulla omakuvan, eli selfien, päälle voi lisätä erilaisia graafisia kuvioita ja maskeja.

GIF

On lyhyt looppaava video, joka koostuu monista nopeasti vaihtuvista kuvista. Giffit ovat suosittuja sosiaalisessa mediassa ja niitä käytetään usein kuvaamaan omaa tunnetilaa tai reaktiota.

Hashtag

On sosiaalisessa mediassa käytetty aihetunniste, jonka avulla eri aiheisiin liittyviä viestejä voidaan ryhmitellä ja etsiä helpommin. Hashtagin tunnistaa ristikkomerkistä (#). Hashtageja käytetään usein erilaisten kampanjoiden ja tempauksien yhteydessä.

Insta

On tuttavallisempi ja lyhyempi termi Instagramille. Instagram on suosittu kuvien ja videoiden jakamiseen suunniteltu sosiaalisen median alusta.

Jodel

Jodel on pääasiassa korkeakouluopiskelijoiden käytössä oleva anonyymi, paikallinen sosiaalisen median mobiilisovellus. Jodlaamisella tarkoitetaan viestien lähettämistä kyseiseen sovellukseen.

Lagata

Tarkoittaa että laite toimii normaalia hitaammin tai on jumittuneessa tilassa.

Lanit

Ovat ystävien tai tuttujen kesken järjestetyt illanistujaiset, joissa osallistujat pelaavat yhdessä tietokonepelejä ja tuovat usein omat tietokoneensa mukanaan. Aikaa, energiajuomia ja herkkuja kuluu paljon.

Meme

On kuva, johon on lisätty humoristinen kuvaan sopiva teksti. Yleensä teksti sijoittuu kuvan ylä- ja alaosaan. Memet ovat suosittuja sosiaalisessa mediassa ja kuka tahansa voi luoda omia memejä siihen tarkoitetuilla sovelluksilla.

Musical.ly

On sosiaalisen median sovellus, jossa käyttäjät voivat kuvata itsestään lyhyitä musiikkivideoita tunnettujen kappaleiden tahtiin. Sovellus ei nauhoita ääntä, vaan musiikki lisätään videoon sovelluksesta.

Snäpätä

Tarkoittaa kuva- tai videoviestien lähettämistä Snapchat-sovelluksen avulla. Snapchat on erityisesti nuorison keskuudessa suosittu sosiaalisen median sovellus, jossa käyttäjät voivat jakaa kuvia ja lyhyitä videoita ystävilleen ja seuraajilleen.

Spämmätä

Tarkoittaa turhien, epäoleellisten tai häiritsevien viestien lähettämistä toistuvasti.

Trollata

Tarkoittaa pilailua ja hämmennyksen aiheuttamista netin ja sosiaalisen median keskusteluissa.

Tubettaja

On henkilö, joka ylläpitää omaa YouTube kanavaansa ja luo sinne videoita. Tubettajien seuraaminen on nousseet viimeisten vuosien aikana valtavaan suosioon ja suosituimmilla suomalaisillakin tubettajilla on satojatuhansia seuraajia.

Tägätä

Tarkoittaa henkilön merkitsemistä kuvaan sosiaalisessa mediassa. Henkilö saa yleensä tästä ilmoituksen.

Vlogi

Tarkoittaa video blogia, jossa videon tekijä kertoo päiväkirjamaisesti viime aikaisista tapahtumista tai elämästään. Useat suositut tubettajat ovat vloggaajia.

VR

On lyhenne englannin kielen sanoista Virtual reality, eli virtuaalitodellisuus. Virtuaalitodellisuus on tietokoneella luotu maailma, jota voidaan katsella VR-lasien avulla. Tämä keinotekoinen todellisuus tuntuu aidolta, koska VR-lasien näyttämä virtuaalinen maisema muuttuu pään liikkeiden mukaan. Ja kyllä – VR tarkoittaa myös Valtion rautateitä, mutta harvemmin somen maailmassa.

Avainsanat:

some teknologia nuoret Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu