Blogit

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Tässä artikkelissa:  

  • Huijaukset uhkaavat suomalaisten pankkitilejä 
  • Mobiilivarmenteen käyttö antaa suojaa huijareita vastaan 
  • Lisäturvaa mobiilivarmenteen rinnalla DNA Digiturvasta 

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa huijauksista, joissa kalastellaan pankkitunnuksia 

Viime aikoina ovat yleistyneet huijaukset, joissa kalastellaan suomalaisten pankkitunnuksia. Rikollisten tavoitteena on päästä tyhjentämään asiakkaan pankkitili - mediassa on ollut esillä tapauksia, joissa henkilö on menettänyt jopa kymmeniä tuhansia euroja rahaa. 

Pankkitunnushuijausten ja muiden huijausten määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna suomalaisilta huijattiin rahaa yli 44 miljoonaa euroa.* Määrä kasvoi edellisvuodesta jopa kolmanneksen. 

Viimeisimmissä huijauksissa pyritään hämäämään ihmisiä OmaKanta.fi- ja Suomi.fi-palveluiden nimissä, ja onpa huijausviestejä lähetetty myös DNA:n nimissä. Yleisiä ovat olleet myös tekstiviestihuijaukset, joissa vedotaan tapahtuneeseen liikennerikkomukseen. Lisätietoa näistä huijauksista Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla.

Jos olet saanut huijausviestin, katso toimintaohjeet täällä.

Mobiilivarmenteella suojaa pankkitunnushuijareita vastaan

Keinoja, joilla voit varmistaa, etteivät pankkitunnukset joudu huijarille, on olemassa. Yksi niistä on Mobiilivarmenne, jota DNA ja muut teleoperaattorit tarjoavat asiakkailleen.  

Mobiilivarmenteella voi tunnistautua lähes kaikkiin muihin palveluihin paitsi pankkien omiin palveluihin. Kun käyttää mobiilivarmennetta tunnistautumiseen, huijaussivustollakaan ei voi menettää omia pankkitunnuksiaan.  

”Pankkitunnukset kannattaa jättää vain pankin omiin palveluihin kirjautumiseen ja muissa tapauksessa käyttää aina Mobiilivarmennetta. Mobiilivarmenteen käyttö palveluihin tunnistautumisessa pitää pankkitunnuksesi huijareilta turvassa”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan lisäarvopalveluista vastaava Heidi Havastila neuvoo.  

Mobiilivarmennetta ei huijaussivustolla ole yleensä käytössä, joten suhtaudu epäillen sellaisiin tunnistautumissivuihin, joissa ei mobiilivarmennetta tunnistustapana näy. 

Mobiilivarmenteen voi ottaa helposti käyttöön DNA:n verkkosivuilla.

Lisäsuojaa DNA Digiturvasta

Tunnistautuessa erilaisiin palveluihin kannattaa käyttää myös turvallista selausta. Tällainen ominaisuus löytyy kattavista tietoturvatuotteista, muun muassa DNA Digiturvasta.  

Turvallinen selaus tunnistaa tunnetuimmat haittasivustot ja estää pääsyn niille. Tämä on hyvä ominaisuus, jos vahingossa satutkin klikkaamaan kalasteluviestin linkkiä. 

Turvallinen selaus on vain yksi DNA Digiturvan ominaisuus – kattavaan tietoturvapalveluun kuuluu virustorjunta, VPN-yhteys, salasanojen hallinta ja tietovuotohälytin turvallisen selauksen lisäksi. Sen avulla voit myös rajoittaa lasten ruutuaikaa.  

Tutustu DNA Digiturvaan täällä.

*Määrä ilmenee Finanssiala ry:n pankeilta keräämistä tiedoista.  

Avainsanat:

tietoturva Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa

5/2024 Artikkelien toimitus

Sirkun vanhan mökin tilalle nousi kaunis kakkoskoti – yhden tärkeän ratkaisun ansiosta arki pyörii terassilta käsin