Ajatusmallit uusiksi: DNA:lla työt hoituvat vaikka Teneriffalta

Etätyö sinänsä on jo aika vakiintunut tapa monessa yrityksessä; työntekijöillä on mahdollisuus tehdä töitä kotoa käsin päivä tai pari viikossa. Usein kuulee kollegoilta muista yrityksistä, että näihin joustaviin työntekemisen muotoihin liittyy edelleen paljon arjen pelisääntöjä. Etätöistä täytyy sopia etukäteen esimiehen kanssa tai etätyötä ei saa tehdä esimerkiksi maanantaisin tai perjantaisin, jotta ei synny ”pitkää viikonloppua”.

Kun tulin reilu kolme vuotta sitten DNA:lle ja opettelin sen tapaa toimia, tajusin, että tässä firmassa ajatellaan toisin. Etätyö onkin aitoa mutkatonta työtä eli jokaisella DNA:laisella on vapaus ja vastuu johtaa omaa työtään.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen meidänkin tiimissä voi tehdä töitä missä ja milloin vain. Myönnän ihan avoimesti, että tämä vaati minulta esimiehenä uudenlaista suhtautumista etätyökulttuuriin, olinhan aiemmissa työpaikoissani ollut laatimassa juuri noita tiukempia etätyösääntöjä. Pohjimmiltaan oman pään sisällä täytyy tehdä vain yksi muutos: luota oman tiimin työmoraaliin sataprosenttisesti ja varmista, että työtä ohjaavat tavoitteet ovat kristallinkirkkaat. Se miten ja missä työt tavoitteiden saavuttamiseksi tehdään, on tiimin ja yksilöiden itsensä päätettävissä.

Tavoitteet kovenevat: kun mutkaton työ on jo luonteva osa arkea, päätimme yrityksenä pilotoida ulkomailla työskentelyn mahdollisuutta. Heti ensimmäisenä talvena, kun tämä oli mahdollista, meiltä pieni porukka innostui ajatuksesta, eikä aikaakaan, kun oli ostettu Black fridaysta tarjouslennot Espanjaan. Matkalle lähti poikkitieteellinen tiimi, jossa oli edustettuna juuri silloin meneillään olevaan hankkeeseen liittyvät avainroolit. Kyseessä ei siis ollut organisaatiorakenteen mukainen tiimi, joka päätti nostaa omaa työtehoaan auringossa.

Haloo, kuuleeko Espanja?

Huomasin, että työyhteisössä piti opetella ulkomailla olevien työkavereiden osallistamista ja ymmärtämistä. ”Haloo, kuuleeko Espanja”-huudot raikuivat sen viikon Skype-palavereissa. Kyse ei ollut teknisen yhteyden toimivuudesta, vaan siitä, että pääsimme yli oman asenteemme: tiimi ei tosiaankaan ollut lomalla, vaan töitä tehtiin samassa rytmissä kuin toimistolla normaalisti. Toisin sillä erotukselle, että työpäivän päätteeksi pystyi pulahtamaan Airbnb-asunnon altaaseen.

Tiimi tuotti työmatkan aikana myös asiakkaillemme suunnatun videon DNA Testi: Prepaid-liittymä ulkomailla. Kustannustehokkaasti omalla tuotannolla ja aidossa ympäristössä testattuna.

Väitän, että tämä meidän mutkattomuus on yksi syy, miksi meidät valittiin tänä vuonna Suomen parhaaksi työpaikaksi.


DNA:lla mutkaton työ tarkoittaa sitä, että mobiilityöpisteissä työskentelevä henkilöstö päättää itse työnteon paikan ilman erillistä sopimista esimiehen kanssa. Mutkattoman työn malli on saanut kiitosta erityisesti ruuhkavuosiaan eläviltä vanhemmilta ja vastaavasti ikääntyviä vanhempiaan arjessa auttavilta työntekijöiltämme.

Avainsanat:

työilmapiiri mutkaton työ työpaikat Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

6/2022 Tuuli Nummelin

Ilman naamiota – jokaisen tulisi saada olla oma itsensä myös työpaikalla

DNA on jo neljättä vuotta Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani.
6/2022 Samu Malmelin

Huijausviestejä liikkeellä – kuusi vinkkiä suojautumiseen

Opi tunnistamaan yleiset huijausviestejä yhdistävät tekijät.
6/2022 Helena Vartiainen

Hyvä ilmastotyö ei käytä oikoteitä

Ilmastonmuutos on onnistuttava hillitsemään, vaikka liiketoiminta kasvaa ja energiankulutus lisääntyy.
6/2022 Susanna Silvander-Rosti

”Kuulumisten vaihto oli viikon ahdistavin hetki” – monimuotoisuuteen on korkea aika herätä työpaikoilla

Rento kuulumisten vaihto oli eräässä aiemmassa työpaikassani viikon ahdistavin hetki.