Aiotko sinä hiplailla kesälomalla?

Kaunis, kuuma kesäilta, romanttiset tunnelmat, ilma väreilee rakkautta ja jotain alkukantaisempaakin…
Suomi-elokuvissa kamera siirtyisi kuvaamaan kaukaisuutta, taskupokkareissa tarina ehkä viipyilisi vielä hetken kuvailuissa ennen kuin jättäisi lopun lukijan mielikuvituksen varaan.

Mikä ihana hetki, jolloin muu todellisuus häipyy taka-alalle, vai häipyykö?

Aika monesti kun toinen heistä avaa nykyisin samalla Facebookin tai Instagramin kertoakseen tästä ihanasta hetkestä.

Heinäkuussa Suomi hiljenee kesäloman viettoon. Perheet pakataan autoihin, matkoilla nautiskellaan yhdessä olosta ja kookosrasvan tuoksusta. Samalla ladataan pitkästä talvesta tyhjentyneitä akkuja seuraavaan työjaksoon, vai ladataanko? Aika moneen sähköpostin poissaoloilmoitukseen on tässä ajan hengessä hiipinyt teksti: “Olen lomalla. En lue viestejäni säännöllisesti, joten lähetä tekstiviesti kiireellisissä asioissa matkapuhelimeeni.”

DNA:n hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat ahkeraa kännykän käyttäjäkansaa. Kaikkiaan 30 % kyselytutkimukseen vastanneesta tuhannesta suomalaisesta kertoo ”hiplailevansa” puhelintaan aiempaa enemmän. Vähintään kahden tunnin välein puhelintaan vilkaisee kaksi kolmesta suomalaisesta. Noin 14 % suomalaisista on älypuhelimen heavy-usereita, joilla puhelin on kädessä koko ajan tai vähintään 15 minuutin välein.

Samassa tutkimuksessa kolmasosa nuorista tunnustaa, että heidän on vaikea irrottautua puhelimestaan. Voisiko tämä johtua siitä, millaista mallia heidän vanhempansa näyttävät puhelimen käytön suhteen, paikasta ja ajasta riippumatta? Erään tutkimuksen mukaan 70 prosenttia vastanneista kertoo jopa surffailevansa netissä pöntöllä istuessaan.

Jaa kesälomalla kavereillesi kivoja kokemuksia mutta muista, että todellisuus on ympärilläsi, ei sosiaalises-sa mediassa eikä työsähköpostissa. Kukaan ei jaksa ilman taukoja, ota siis lomastasi kaikki ilo irti. Tylsisty, anna aivojesi levätä ja kun tulee pakonomainen tarve hiplailla, älä valitse puhelintasi vaan jotain ihan muuta.

Elämä on – tässä ja nyt. Ihanaa kesää!

Avainsanat:

digitalisaatio hyvinvointi

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2021 Samu Malmelin

Helpot niksit – näin teet kotinetistäsi tietoturvallisemman

9/2021 Samu Malmelin

Ekoteko, josta saa rahallista korvausta ­­­– tuo vaihtolaite DNA Kauppaan

Monen lipaston laatikosta saattaa löytyä ylimääräinen puhelin.
9/2021 Helena Vartiainen

Digivinkkejä aloittelijoille ja harrastuneille

Whatsappista tietosuojaan ja videopiknikeihin!
9/2021 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Taloyhtiölaajakaista on erikseen räätälöity ratkaisu, jossa jokainen asukas voi valita itselleen sopivimman netin.