5 vinkkiä - miten säästät energiaa, rahaa ja ympäristöä asumisessa

Jokainen meistä voi vaikuttaa energian ja ympäristön säästämisen asumisessaan. DNA Oyj:n Wattinen-älylämmityspalvelun liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi muistuttaa, että energiatehokkuus vaikuttaa asumisessa niin terveyteen, talouteen kuin hiilijalanjälkeenkin. 

Nappaa talteen Mikko Lietsalmen viisi vinkkiä, jotka jokaisen kannattaa tehdä oman hyvinvointinsa sekä energian ja ympäristön säästämisen eteen.

Vaikuta taloyhtiöön

Lietsalmi toteaa, että vaikka esimerkiksi ilmastoasiat eivät taloyhtiössä kiinnostaisikaan, oikeilla energiaratkaisuilla säästää selvää rahaa.

”Oman asunnon energiatehokkuudesta voi lopulta parhaiten huolehtia vaikuttamalla taloyhtiötasolla tehtäviin toimiin. Nykyään on olemassa hyviä ratkaisuja mitata taloyhtiön energiankäyttöä ja tehdä kollektiivisia ratkaisuja myös vanhoihin taloyhtiöihin, joissa energiatehokkaat ratkaisut ovat perinteisesti olleet haastavampia kuin uudiskohteissa. Yksinkertaisesti: kun säästetään lämpöä, vettä ja sähköä, säästetään myös rahaa. Se on hyvä perustelu toimenpiteille missä tahansa yhtiökokouksessa”.

Säädä lämpötilaa

Helpoiten omassa asunnossa voi vaikuttaa suoraan sen lämpötilaan. Huoneiston optimaalinen lämpötila on noin 21 astetta ja makuuhuoneessa 18-20 astetta, mutta muun muassa THL:n vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiskodeissa on kuitenkin 40 % ajasta lämpötila yli 23 astetta.

”Huoneiston lämpötilan vaikutus näkyy tutkitusti terveydessämme. Korkea sisälämpötila lisää asumistyytymättömyyttä, väsymystä ja heikentää sekä oppimista että yleistä toimintakykyämme. Tästä on selkeitä tutkimustuloksia, että sitä kannattaisi siis laskea. Lämpöä ei tosin kannata tiputtaa kertarysäyksellä, sillä keholla kestää hetken tottua viileämpään lämpötilaan. Hyvä keino onkin tiputtaa ensin vaikka yksi aste viikoksi, ja katsoa miten se vaikuttaa,” Lietsalmi toteaa.

Älä lämmitä tyhjää kotia

DNA:n helmikuussa 2020 teettämän tuloksen mukaan kolme neljäsosaa (74 %) kyselyyn vastanneesta yli tuhannesta kerrostaloasukkaasta sanoo haluavansa pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia. Samaan aikaan noin puolet (48 %) kerrostaloasukkaista kertoo, ettei koskaan alenna asuntonsa lämpötilaa, vaikka olisi sieltä pitkäänkin poissa.

”Muutaman päivän poissaolon ajaksi asunnon lämpötilaa voi alentaa. Tuulettaessa patterista voi sulkea kokonaan lämmön pois, varsinkin jos patteri on suoraan ikkunan alla. Jos kiinteistössä on älykäs lämmitysjärjestelmä, se säätää automaattisesti asunnon lämpötilaa alhaisemmaksi esimerkiksi öisin ja poissaolojen aikana, ja sulkee patteritermostaatin tuuletuksen ajaksi.”

Suihkulla on väliä

Moni mieltää, että lämmönkulutus liittyy vain sisätilojen lämmittämiseen. Käyttöveden lämmittämisellä on kuitenkin suuri vaikutus taloyhtiöiden energiankulutukseen. Jos siis haluaa säästää energiaa, kannattaa omaa suihkukäyttäytymistä miettiä.

”Helpoin tapa vähentää energiankulutusta on tietysti suihkussa vietetyn ajan vähentäminen. Harva meistä kuitenkaan seisoo suihkussa mielellään sekuntikello kädessä, joten toinen hyvä tapa on valita suihkuun vettä säästävä suihkupää. Taloyhtiön kannattaa myös säätää vedenpaine kohdilleen, jos toivoo säästöjä”, Lietsalmi toteaa.

Tarkista mistä sähkösi tulee

Helppo keino jokaiselle vähentää omia asumisen päästöjä on tarkistaa sähköyhtiöltä, mistä kotiin tuleva sähkö on peräisin.

”Jos se on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla, voi vaihtaa päästöttömään sähköön, Myös omiin sähkönkulutustottumuksiin voi vaikuttaa. Esimerkiksi omien sähkölaitteiden kulutusta voi seurata tarkasti parinkympin hintaisella sähkönkulutusmittarilla.”, Lietsalmi neuvoo.

Lue lisää DNA:n Wattisesta täältä.

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2022 Ville Halonen

DNA oli mukana maailman suurimmassa etä-TET-jaksossa – linjoilla yli 6 000 uteliasta nuorta

DNA oli mukana palvelualojen TET-päivässä torstaina, 24. marraskuuta.
11/2022 Heidi Havastila

Verkkorikollisuus on räjähdysmäisessä kasvussa – kuka tahansa voi joutua sen uhriksi

10/2022 Milja Köpsi | Vierasblogi

Eikö naisia muka kiinnosta teknologia, kysyy Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä DNA:n vierasblogissa

Teknologiaan ja koodaamiseen liittyy valtava määrä sukupuolistereotypioita sekä ennakkoluuloja.
10/2022 Miia Taanila

Hädän hetkellä ymmärsin, että kollegoistani olikin tullut minulle ystäviä – miten se tapahtui?

Työyhteisön oikeat kasvot ja työkulttuuri paljastuvat hädän hetkellä.