10 vinkkiä videokuvaukseen

Tämän päivän sosiaalisessa mediassa videot ovat kasvava trendi. Puhelimien kamerat ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että niillä saa kuvattua kutakuinkin yhtä laadukasta videota kuin hyvillä videokameroilla. Näillä vinkeillä hiotaan vielä kuvaajankin tekniikka kohdilleen:

1. Pysty vai vaaka?

Ennen videokuvaajille iskostettiin päähän yksi asia: kuvaa aina vaakakuvaa. Nykyisin suuri osa videoista katsotaan älypuhelimen näytöltä ja siksi myös pystyvideo on ottanut jalansijaa videomaailmassa. Esimerkiksi Snapchatillä on jopa helpompi katsoa pystyvideota.

2. Vältä zoomailua

Jos haluat kuvata laadukkaan näköistä videota, kannattaa jättää digitaalinen zoomailu vähemmälle. Se ei pelkästään saa katsojaa voimaan pahoin vaan zoomin käyttö heikentää myös kuvanlaatua. Kuitenkin jos on tarpeen zoomata, tulee se tehdä rauhallisesti sekä välttää edestakaisin zoomailua. Kannattaa myös muistaa, että mitä lähemmäs zoomaa sitä enemmän myös kameran liike näkyy.

3. Kiinnitä huomiota kuvan sommitteluun

Sommittelulla on suuri merkitys valokuvissa, mutta myös videokuvauksessa siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin jos kuvaa pidemmän aikaa yhteen suuntaan, on hyvä tarkistaa, että kuva on suorassa ja ettei kuvattavan henkilön päästä esimerkiksi “kasva” liikennemerkkiä tai muuta vastaavaa. 

4. Uusia näkymiä

Kokeile eri kuvakulmia. Usein mielenkiintoisimmat videot on kuvattu esimerkiksi eri korkeudelta tai eri puolelta kuin yleensä. Erilaisia kuvakulmia saa myös puhelimeen liitettävällä Black Eye -linssillä.

5. Muista myös yksityiskohdat

Jos teet pidempää videopätkää tai vaikka Snapstorya, kuvaa isojen alueiden lisäksi myös pieniä yksityiskohtia tai esimerkiksi läheltä kohdetta. Yksityiskohdat elävöittävät videota ja luovat todellista tunnelmaa.

6. Karsi kaikesta turhasta

Silloin kun ei tahdo käyttää aikaa videon editointiin, kannattaa kuvata vain kaikki oleellinen. Ei ole järkevää pitää kameraa pyörimässä, jos mitään ei tapahdu.

7. Käsi vakaana

Kuten zoomaus myös kameran liiallinen ja harkitsematon liikuttelu saa katsojan vain pahoinvoivaksi. Vapaalla kädellä videota kuvatessa käsi tulee pitää vakaana ja kun kameraa liikutetaan, se pitää tehdä rauhallisesti. Aivan kuin kantaisit piripintaan täynnä olevaa kahvikuppia.

8. Anna aikaa katsojalle

Jos kuvaat monia kohteita kerralla, pidä kamera tarpeeksi kauan aina yhdessä kohteessa. Siten annat katsojalle mahdollisuuden tutkia rauhassa mitä kaikkea kuvassa tapahtuukaan.

9. Tehosteet jälkikäteen

Vaikka puhelimessasi saisi videokuvauksessa käytettyä mitä hienoja filttereitä, kannattaa ne säästää jälkikäsittelyyn. On helpompi lisätä tehosteita ja tehdä muokkauksia jälkeenpäin kuin ottaa niitä pois.

10. “Ainiin ne äänet!”

Kun kamera lähtee käyntiin suu menee suppuun. Ympäristön äänet tai kuvattavan puhe on yleensä toivotumpaa kuin kuvaajan omat välikommentit.

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2023 Julia Arko

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Yrityksillä on vaikutusta ja vastuuta yhteiskunnallisesti – ja tärkeän asian puolesta myös kilpailijat voivat tehdä yhteistyötä vaikuttaakseen mahdollisimman paljon positiiviseen muutokseen.
5/2023 Samu Malmelin

Asiantuntijoiden vinkit vanhempien yleisimpiin huolenaiheisiin koskien lasten puhelimen käyttöä

Asiantuntijat antavat vinkkejä, miten rajoittaa ruutuaikaa ja varmistaa puhelimen turvallinen käyttö.
5/2023 Samu Malmelin

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle – huomiota tulee kiinnittää lapsen oikeanlaiseen digilaitteiden käyttöön

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa.
5/2023 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä