10 vinkkiä videokuvaukseen

Tämän päivän sosiaalisessa mediassa videot ovat kasvava trendi. Puhelimien kamerat ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että niillä saa kuvattua kutakuinkin yhtä laadukasta videota kuin hyvillä videokameroilla. Näillä vinkeillä hiotaan vielä kuvaajankin tekniikka kohdilleen:

1. Pysty vai vaaka?

Ennen videokuvaajille iskostettiin päähän yksi asia: kuvaa aina vaakakuvaa. Nykyisin suuri osa videoista katsotaan älypuhelimen näytöltä ja siksi myös pystyvideo on ottanut jalansijaa videomaailmassa. Esimerkiksi Snapchatillä on jopa helpompi katsoa pystyvideota.

2. Vältä zoomailua

Jos haluat kuvata laadukkaan näköistä videota, kannattaa jättää digitaalinen zoomailu vähemmälle. Se ei pelkästään saa katsojaa voimaan pahoin vaan zoomin käyttö heikentää myös kuvanlaatua. Kuitenkin jos on tarpeen zoomata, tulee se tehdä rauhallisesti sekä välttää edestakaisin zoomailua. Kannattaa myös muistaa, että mitä lähemmäs zoomaa sitä enemmän myös kameran liike näkyy.

3. Kiinnitä huomiota kuvan sommitteluun

Sommittelulla on suuri merkitys valokuvissa, mutta myös videokuvauksessa siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin jos kuvaa pidemmän aikaa yhteen suuntaan, on hyvä tarkistaa, että kuva on suorassa ja ettei kuvattavan henkilön päästä esimerkiksi “kasva” liikennemerkkiä tai muuta vastaavaa. 

4. Uusia näkymiä

Kokeile eri kuvakulmia. Usein mielenkiintoisimmat videot on kuvattu esimerkiksi eri korkeudelta tai eri puolelta kuin yleensä. Erilaisia kuvakulmia saa myös puhelimeen liitettävällä Black Eye -linssillä.

5. Muista myös yksityiskohdat

Jos teet pidempää videopätkää tai vaikka Snapstorya, kuvaa isojen alueiden lisäksi myös pieniä yksityiskohtia tai esimerkiksi läheltä kohdetta. Yksityiskohdat elävöittävät videota ja luovat todellista tunnelmaa.

6. Karsi kaikesta turhasta

Silloin kun ei tahdo käyttää aikaa videon editointiin, kannattaa kuvata vain kaikki oleellinen. Ei ole järkevää pitää kameraa pyörimässä, jos mitään ei tapahdu.

7. Käsi vakaana

Kuten zoomaus myös kameran liiallinen ja harkitsematon liikuttelu saa katsojan vain pahoinvoivaksi. Vapaalla kädellä videota kuvatessa käsi tulee pitää vakaana ja kun kameraa liikutetaan, se pitää tehdä rauhallisesti. Aivan kuin kantaisit piripintaan täynnä olevaa kahvikuppia.

8. Anna aikaa katsojalle

Jos kuvaat monia kohteita kerralla, pidä kamera tarpeeksi kauan aina yhdessä kohteessa. Siten annat katsojalle mahdollisuuden tutkia rauhassa mitä kaikkea kuvassa tapahtuukaan.

9. Tehosteet jälkikäteen

Vaikka puhelimessasi saisi videokuvauksessa käytettyä mitä hienoja filttereitä, kannattaa ne säästää jälkikäsittelyyn. On helpompi lisätä tehosteita ja tehdä muokkauksia jälkeenpäin kuin ottaa niitä pois.

10. “Ainiin ne äänet!”

Kun kamera lähtee käyntiin suu menee suppuun. Ympäristön äänet tai kuvattavan puhe on yleensä toivotumpaa kuin kuvaajan omat välikommentit.

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Kommentit (1)

Kari.lepisto70
22.11.2021 19:11
Moi kaikille Minusta tämä oli erittäin hyödyllinen ja kiinnostava teksti jota kannattaa lukea ja hyödyntää kun kuvaa videoita!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.