Blogit

10 vinkkiä parempaan etätyöhön ja -opiskeluun

Vaikka on ihana nähdä työ- tai koulukavereiden iloisia naamoja ihan kasvotusten, niin myös etätyöhön ja -opiskeluun liittyy paljon plussia. Ensinnäkin työmatkojen vähentyessä säästät rahaa, aikaa ja maapalloa. Toiseksi työaika on joustavampi – voit vaikkapa aloittaa päivän vähän myöhemmin jos aamulla nukuttaa. Kolmanneksi: työnteko on tehokkaampaa, kun voit tehdä hommia juuri sinulle luontevalla tavalla.

1. Kokeile erilaisia ympäristöjä

Löydä sinulle sopiva tila erilaisille tehtäville. Eri ihmisille sopivat erilaiset ympäristöt: toinen keskittyy parhaiten pienessä hälinässä ja toinen tarvitsee täyden hiljaisuuden. Kokeile myös vaihtaa kotona huonetta tai etäillä välillä mökillä tai vaikkapa lähikahvilassa.

2. Johda itseäsi

Suunnittele etukäteen, mitä aiot saada päivän aikana tehtyä ja luo itsellesi aikataulu. Vältä sosiaalisessa mediassa roikkumista!

3. Pidä taukoja

Älä yritä tehdä kaikkea valmiiksi yhdellä rykäisyllä. Ajatus virtaa paremmin, kun maltat välillä hengähtää. Pidä siis kunnon lounastauko ja lyhyempiä pausseja pitkin päivää.

4. Noudata pelisääntöjä

Työpaikoilla on usein etätyöhön liittyviä käytäntöjä, kuten esimerkiksi etäpäivästä etukäteen ilmoittaminen. Pelaa yhteisten sääntöjen mukaan, niin työskentelypaikkasi ei vaikuta kollegoiden työhön.

5. Ole tavoitettavissa

Ole tavoitettavissa puhelimitse, sähköpostitse ja mahdollisissa työpaikan pikaviestipalveluissa. On ihan ok myös sulkea välillä sähköposti ja pikaviestimet, jos tarvitsee keskittyä. Kerro työkavereille, että kyseisenä ajankohtana sinut tavoittaa vain soittamalla.

6. Osallistu kokouksiin pätkimättä

Esimerkiksi videopalaverit tarvitsevat enemmän kaistaa, joten jos netti pätkii, kannattaa tehdä pieni nopeuden päivitys ja palaverit sujuvat helpommin sekä suuret tiedostot latautuvat nopeammin. 


 

7. Käytä pilvipalveluita

Kun tallennat tiedostot pilveen, ne ovat saatavilla laitteesta riippumatta. Voit halutessasi tarkistaa saman asian niin puhelimelta kuin tietokoneelta. Mainioita palveluita ovat esimerkiksi Dropbox ja Google Drive.

8. Suosi kannettavia laitteita

Kevyt läppäri tai tabletti on helppo ottaa mukaan paikkaan kuin paikkaan! Pitkä akunkesto on myös plussaa, niin ei haittaa vaikkei pistorasiaa olisi heti lähettyvillä. Sim-korttipaikalliseen läppäriin tai tablettiin saa mobiilinetin. Myös mokkulat kulkevat mukana, ja niistä voi jakaa nettiä usealle laitteelle.

9. Muista irrottautua töistä tai opiskelusta

Jos teet töitä kotona, niin vapaa-ajan ja työajan erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa. Rutiinit auttavat: käy nollaamassa ajatukset vaikka lenkillä aina työpäivän jälkeen.

10. Ole sosiaalinen

Usein työpaikalla on hyvää seuraa ja parhaassa tapauksessa jopa ystäviä, ja siksi etätyön tekeminen tuntuu helposti yksinäiseltä. Perusta työporukalla höpöttelyryhmä vaikkapa WhatsAppiin, niin voitte käydä kahvipöytäkeskustelujakin virtuaalisesti.

Avainsanat:

mutkaton työ vinkit Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa