Älykello auttaa arkea löysin rantein

Uunista nousee palaneen käryä. Makaronilaatikko olisi pitänyt ottaa ulos ajat sitten. Missä Elmeri viipyy ja miksi hänestä ei kuulu mitään? Irmelikin on epäilyttävän hiljaa. 

Hetkinen, jossain soi. Se tulee lastenhuoneesta, sängystä peiton alta. 

– Irmeli, isän puhelin ei ole lasten lelu! Voi ei, Elmeri on yrittänyt soittaa ja häneltä on tullut viisitoista viestiä vihaisilla emojeilla. Eihän tästä tule mitään! 

Puhelimen katoaminen on lapsiperheen arjessa katastrofi. Sen avulla muun muassa pidetään yhteyttä perheenjäseniin ja ystäviin, hoidetaan työasioita, seurataan maailman tapahtumia ja viihdytään. Sitä käytetään myös ruoanlaitossa munakellona. 

Puhelinta on lähes mahdotonta laittaa hetkeksi sivuun sen välttämättömien toimintojen vuoksi. Samalla se hallitsee käyttäjäänsä, vie huomion ja varastaa aikaa. Voisipa luurista edes hetkeksi luopua. 

DNA VINKKI: Tähän on itse asiassa ratkaisu. Apple Watch Series 6 Cellular sekä Apple Watch SE Cellular -älykelloihin saa puhelut ja netin. Älykello korvaa irrallisen luurin tärkeimmissä toimissa, kulkee aina mukana ja on käytettävissä tarvittaessa. Muuten sen saa unohtaa. 

Aina tavoitettavissa 

Ihmisen ei suinkaan tarvitse olla aina tavoitettavissa, mutta ilman puhelinta voi tulla ahdistus. Onko minua kaivattu, onko jotain vakavaa sattunut tai olisiko kaveri pyytänyt illalla lenkille?  

On varsin tavallista, että puhelimen ottaa kouraansa vain vastatakseen lyhyesti viestiin tai maksaakseen laskun, mutta samalla tuleekin imaistuksi esimerkiksi somen syövereihin. 

Älykellossa riski on pienempi. Se pitää käyttäjänsä ajan tasalla ja huolehtii siitä, ettei mitään tärkeää mene ohi, mutta ei puhelimen tavoin koukuta. 

Apple Watch Cellularin kautta voi puhua puhelut sekä lukea ja vastata niin sähköpostiin kuin muihin viesteihin. Siitä myös näkee tarpeellisiksi kokemiensa sovellusten ilmoitukset. Kalenteri muistuttaa sovituista tapaamisista sekä tehtävistä asioista. Ja voihan sillä vaikka maksaakin lähikaupassa, jos lompakko on jäänyt lenkille lähtiessä eteisen pöydälle. 

Kädet vapaaksi 

Ihmisellä on vain kaksi kättä ja kaikki tekeminen on helpompaa, kun niistä kumpaakaan ei tarvitse käyttää kännykän räpeltämiseen. Monet reagointia vaativat asiat hoituvat älykellolla arjen pyörittämisen ohessa: puheluiden ja viestien lisäksi se antaa reittiohjeet haluttuun kohteeseen, maksaa laskut ja toistaa musiikkia. Kellossa on kaiutin ja mikrofoni, mutta toki äänen saa yhdistettyä myös bluetooth-kuulokkeisiin. 

Ja kun ihan perusasioista puhutaan: kellosta näkee ajan, se herättää, ajastaa ja ottaa aikaa. Monet luopuivat rannekelloistaan matkapuhelimien myötä, mutta Apple Watch Cellular kääntää suunnan takaisin luontevampaan muotoon. Kello ranteessa on kätevämpi kuin puhelimen näytöllä. Se ei huku, lipsahda lattialle tai sotkeennu sämpylätaikinaan – tai ainakin pyyhittävää on vähemmän. 

Kunto korkealle ja uni paremmaksi 

Kun arkiaskareet on hetkeksi selätetty, voi suunnata vaikkapa salille tai lenkkipolulle. Miten mukavaa on jättää puhelin pois taskusta, mutta silti kuunnella musiikkia, podcastia tai äänikirjaa sekä tallentaa samalla oleellinen data liikuntasuorituksesta. 

Apple Watch Cellular mittaa käyttäjänsä terveyttä ja hyvinvointia sekä auttaa seuraamaan päivittäistä aktiivisuutta. Kellon ruutu näyttää tiivistetyn yhteenvedon päivän aikana kertyneestä aktiivisuudesta. Ja GPS pitää huolen siitä, että reitti tallentuu.  

Harrastaapa henkilö sitten juoksemista, kävelyä, joogaa, tanssia tai miekkailua, treenit tallentuvat näppärästi sovellukseen ja ovat tarkasti analysoitavissa. Jopa veren happitason mittaaminen onnistuu uudella tunnistimella. 

Kun kellon jättää yöksi ranteeseen, se tutkii unen kestoa sekä laatua ja auttaa uusia rutiineja ehdottamalla parantamaan nukkumistakin. 

Turvaa läheisillekin 

Perheen isoimmat lapset voivat käyttää kelloa itsekin, minkä vuoksi hekin voivat hetkeksi luopua puhelimistaan ja ovat tavoitettavissa. 

Mutta onkohan mummolla kaikki kunnossa? Applen älykello valvoo myös vanhenevien isovanhempien vointia ja liikkeitä. Se tunnistaa käyttäjänsä mahdolliset kaatumiset ja tarvittaessa soittaa automaattisesti hätäpuhelun, jopa kansainvälisen. Hätätila SOS -toiminnolla saa nopeasti yhteyden perheen ICE-yhteyshenkilöihin ja kello kertoo käyttäjänsä tarkan sijainnin.