Kuulokkeiden osto-opas 

Millaiset ovat parhaat langattomat kuulokkeet? Mitkä kuulokkeet tarjoavat diipeimmät bassot? Mitkä sopivat urheiluun? Mitä ovat vastamelukuulokkeet?

Jätä jäähyväiset sotkeutuville kuulokejohdoille. Langattomat Bluetooth-kuulokkeet vapauttavat liikkumaan ja samalla nautit musiikista.

Mutta millaiset kuulokkeet sopivat urheiluun? Millaiset kuulokkeet pelaamiseen tai etätyöhön? Millaiset ovat parhaat nappikuulokkeet? Entä parhaat vastamelukuulokkeet? DNA:lta löydät parhaat langattomat kuulokkeet: Apple, Jabra, JBL, Marshall, Nura, Plantronics, Samsung, Sony ja monet muut merkit edulliseen hintaan. 

Miksi kannattaa valita langattomat bluetooth-kuulokkeet?

Langattomat kuulokkeet vapauttavat liikkumaan. Ne ovat erinomainen valinta, kun haluat nauttia hyvästä äänentoistosta ilman rajoituksia tai johtosotkuja. Lähde lenkille, tee kotitöitä tai treenaa, eivätkä kuulokkeiden johdot ole tielläsi.

Lähes kaikki langattomat kuulokkeet tukevat Bluetooth-yhteyttä. Bluetooth-kuulokkeet on helppo yhdistää eri laitteisiin. Kuulokkeissa on kosketusohjaus tai painikkeet, joilla säädät äänenvoimakkuutta, vaihdat kappaleita ja vastaat puheluihin. 

Lisäksi jotkut Bluetooth-kuulokkeet mahdollistavat myös ääniavustajan käytön, jolloin ohjaat puhelintasi ja muita laitteita Sirin, Amazon Alexan tai Google Assistantin avulla.

Nappikuulokkeet, kuppikuulokkeet, vastamelukuulokkeet – mitä eri termit tarkoittavat?

Nappikuulokkeet, kuppikuulokkeet, vastamelukuulokkeet – mitä eri termit tarkoittavat?

 • In-ear-kuulokkeet = nappikuulokkeet. Kuulokkeiden korvanapit asetetaan korvakäytävään.
 • On-ear-kuulokkeet = isommat kuulokkeet, jotka asettuvat korvan päälle lepäämään.
 • Over-ear- tai around-ear-kuulokkeet = kuppimalliset kuulokkeet, jotka peittävät koko korvan. Tiiviit kuulokekupit vaimentavat samalla myös ympäristön ääniä.
 • Open-ear-kuulokkeet = ns. avoimet nappikuulokkeet. Eivät asetu korvan sisään ja tuki korvakanavaa, vaan kuulokkeet asettuvat korvan päälle.  Sopivat etenkin juoksijoille tai pyöräilijöille, jotka haluavat kuulla ympäristönsä äänet.
 • Ear-hook-kuulokkeet = kuulokkeissa on sanka, joka tulee korvan ympärille ja pitää kuulokkeet napakasti paikallaan. 
 • Aktiivinen taustamelunvaimennus = lyhyemmin vastamelukuulokkeet, jotka tunnistavat ympäröivän melun ja tuottavat vastamelun vähentäen ympäristön ääniä
 • Hybridi-taustamelunvaimennus = kuulokkeissa on aktiivinen ja passiivinen melunvaimennus, eli vastamelutoiminnon lisäksi kuulokkeissa eristävät korvatyynyt. Lopputuloksena todella tehokas melunvaimennus.
 • Kuuloke-elementti = Kuulokkeiden sisäiset äänentoistoelementit, jotka tuottavat äänen. Suuret elementit tarjoavat puhtaat korkeat taajuudet sekä matalat, jopa vatsanpohjassa tuntuvat bassot.
  • Dynaaminen elementti on yleisin käytetty elementti.
  • Tasapainoinen elementti (BA) tarjoaa hieman paremman äänenlaadun.
  • Elektrostaattinen kuuloke-elementti tarjoaa erittäin tarkan äänenlaadun ja tarkkuuden, mutta niitä käytetään vain korkealaatuisimmissa kuulokkeissa.
 • Taajuusvaste = Kertoo, kuinka kuulokkeet reagoivat äänisignaaliin eri taajuuksilla. Useat kuulokkeet voivat toistaa laajemman taajuusalueen, joka ylittää ihmisen kuulon rajat (20–20 000 Hz). 
 • Impedanssi = ilmaisee kuinka paljon tehoa kuulokkeet kestävät. Impedanssia mitataan ohmeina (Ω). Tyypillisesti pienemmällä impedanssilla saadaan suurempi äänenvoimakkuus kuulokeliitännästä.
 • Herkkyys = Mitä suurempi herkkyys, sitä suuremman äänenvoimakkuuden kuulokkeet toistavat. Muistathan, että pitkittynyt altistus korkeille äänenvoimakkuuksille voi vaurioittaa kuuloasi.
 • Liittimen koko = 3,5 mm:n kuulokeliitäntä on alalle muodostunut standardi. Jotkut ammattilaiskäyttöön suunnitellut erikoismallit saatetaan varustaa 6,3 mm:n liitännällä.

Langattomat kuulokkeet urheiluun

Musiikilla saat treenistäsi enemmän irti. Sopivalla soittolistalla löydät uuden vaihteen intervalleihin ja kävelylenkki kulkee keveästi, kun kuulokkeissa pyörii uusin äänikirja tai kiinnostava podcast.

Kun valitset langattomia urheilukuulokkeita, huomioi nämä kolme seikkaa:

 1. Kestävyys – Valitse roiskeenkestävät urheilukuulokkeet, sillä treeneissä tulee hiottua ja ulkona voi yllättää sadekuuro. 
 2. Hyvä istuvuus ja mukavuus – Valitse kuulokkeet, jotka istuvat miellyttävästi korvillesi ja pysyvät paikallaan. Monipuoliset korvasanka- ja korvatyynyvaihtoehdot auttavat sinua löytämään sopivan istuvuuden.
 3. Hyvä äänenlaatu ja turvallisuus – Laadukkaat kuulokkeet tarjoavat laadukkaan äänen. Lisäksi on tärkeää, etteivät kuulokkeet eristä liikaa ulkoisia ääniä, jotta olet tietoinen ympäristöstäsi etenkin, kun liikut ulkona.
   

Kuulokkeiden vedenkestävyys

Joskus sataa ja ropisee, joten urheiluun kannattaa valita kuulokkeet, jotka kestävät vettä tai ainakin roiskeita. Yleisimmin käytetty vedenkestävyysluokitus on IP-luokitus (Ingress Protection), joka koostuu kahdesta numerosta. Ensimmäinen numero kuvaa pölynkestävyyttä ja toinen vedenkestävyyttä.

Yleisimmät luokat langattomissa kuulokkeissa ovat: 

 • IPX4: Kuulokkeet on roiskeenkestävät. Kuulokkeet kestävät pieniä vesiroiskeita, eivätkä ne vaurioidu hikoilusta tai sadekuurosta. Tämä luokitus on yleinen urheilukuulokkeissa. 
 • IPX5: Kuulokkeet on suojattu vesiroiskeilta. Kuulokkeet kestävät suurempia vesiroiskeita, ja ne voivat kestää suihkun tai rankkasateen. Tämä on myös yleinen urheilukuulokkeissa. 
 • IPX6: Kuulokkeet on suojatut voimakkailta vesiroiskeilta. Ne kestävät suihkun ja voimakkaan sateen lisäksi voimakasta hikoilua. 
 • IPX7: Kuulokkeet on vedenkestävät. Ne kestävät upottamisen veteen, mutta eivät sovellu sukellukseen. Tämä on yleinen luokka vesitiiviissä kuulokkeissa, joita voidaan käyttää mm. uidessa. 

Huomaathan, että vedenkestävyysluokitus voi vaihdella eri valmistajien ja mallien välillä. Katso tarkemmat tiedot kuulokevalmistajan sivuilta ja heidän markkinointimateriaaleistaan. 

Bluetooth-kuulokkeet etätyöhön

Musiikkia kuunnellessa on helppo keskittyä. Etäpäivät voivat olla täynnä palavereja. Valitessa langattomia kuulokkeita työhön, huomioi seuraavat kohdat:

 1. Kuulokkeiden mukavuus ja äänieristys – Etätyöpäivä saattaa olla yhtä istumista. Valitse kuulokkeet, joita on mukava käyttää pidempäänkin. Pehmustetut korvatyynyt ja säädettävä pääpanta takaavat paremman istuvuuden. Hyvä äänieristys vähentää taustamelua. 
 2. Mikrofonikuulokkeet – Laadukas mikrofoni, joko sisäänrakennettuna tai ulkoisena, varmistaa selkeän äänenlaadun ja vähentää taustamelua, etenkin jos osallistut etäpalavereihin ja soitat paljon puheluita. 
 3. Bluetooth-yhteys usean laitteen kanssa – Langattomien kuulokkeiden on oltava yhteensopivia tietokoneesi, älypuhelimen sekä videoneuvotteluohjelman kanssa. Varmista myös, että kuulokkeet tukevat ns. usean laitteen kytkentää. Kun työskentelet tietokoneellasi tai kuuntelet musiikkia ja saat puhelun, kuulokkeet yhdistyvät automaattisesti puhelimeen ja voit vastata puheluun.

Jos sinun täytyy painaa pitkää päivää, niin valitse kuulokkeet, joissa on riittävän pitkä akku. Jos työpäiväsi koostuu toinen toistaan seuraavista palavereista, vaaditaan istumalihaksiltasi sekä kuulokkeiden akulta paljon.  

Ja jos kuulokkeiden akku tukee pikalatausta, niin jo 10–15 minuutin pikalatauksella saat pari tuntia lisää käyttöaikaa.  

Nappikuulokkeet vai vastamelukuulokkeet – mitkä ovat parhaat kuulokkeet musiikin kuunteluun?

Langattomat nappikuulokkeet vai langalliset kuppikuulokkeet? Vai sittenkin vastamelukuulokkeet? Millaiset kuulokkeet sopivat parhaiten musiikinkuunteluun?

 • Äänenlaatu. Musiikin kuuntelussa äänenlaatu on tärkeää. Vaikket olisi audiofiili, etsi kuulokkeet, jotka tarjoavat tasapainoisen äänentoistin ja hyvän äänieristyksen. Laadukkaat kuulokkeet tuottavat selkeät korkeat eli diskanttiäänet, täyteläiset keskialueet ja voimakkaat bassot. Musiikki kuulostaa eläväiselle ja rikkaalle.
 • Mukavuus. Joskus musiikkia tulee kuunneltua pidempään, joten kuulokkeiden tulee istua miellyttävästi korville. Valitse kuulokkeet, joissa on pehmustetut korvatyynyt ja säädettävä pääpanta, jolloin ne istuvat korville pidemmäksikin aikaa.
 • Langalliset vai langattomat. Jos haluat maksimaalisen äänenlaadun, valitse langalliset kuulokkeet. Jos taas arvostat liikkumisen vapautta, valitse langattomat Bluetooth-kuulokkeet. Niissä on hyvä äänentoisto, mutta ne vaativat säännöllistä lataamista. 
 • Vastamelukuulokkeet. Jos haluat nauttia musiikistasi häiriöttömästi, valitse kuulokkeet, joissa on aktiivinen taustamelunvaimennus. Se vähentää ympäristön ääniä ja luo rauhallisen kuunteluympäristön. 

 • Suljettu vai avoin rakenne. Suljetut kuulokkeet eristävät paremmin ulkoisia ääniä ja tarjoavat paremman äänieristyksen. Avoimet kuulokkeet päästävät enemmän ääntä sisään ja ulos, mikä luo avoimemman ja luonnollisemman äänimaailman. 

  Valintasi riippuu pitkälti henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja kuulokkeiden käyttötarkoituksesta. 

   

Millaiset ovat hyvät pelikuulokkeet?

Sopivilla pelikuulokkeilla saat kilpailuetua pelaamiseen. Kuulet vihollisen liikkeet ennen heitä ja kuulet jopa mistä suunnasta ääni kuuluu. Kommunikoit tiimisi kanssa tiukimmissakin pelitilanteissa. Uppoudut pelimaailmaan ja lopputuloksena upeammat pelikokemukset. 

Mitä sinun pitäisi huomioida, kun olet ostamassa pelikuulokkeita: 

 • Yhteensopivuus ja liitettävyys. Varmista, että kuulokkeet – olivat ne langalliset tai langattomat – ovat yhteensopivia käyttämäsi pelikoneen kanssa, oli koneesi sitten PC, PlayStation, Xbox tai Nintendo Switch.   
 • Äänenlaatu. Pelaamisessa äänenlaatu on tärkeää, jotta kuulet pelin yksityiskohdat ja vihollisen liikkeet. Kuulokkeet, jotka tarjoavat laajan taajuusvasteen ja tarkat äänet, tarjovat parhaan pelikokemuksen. 
 • Mikrofonin laatu. Peleissä on tärkeää kommunikoida muiden pelaajien kanssa. Tästä syystä hyvä mikrofoni on tärkeä ominaisuus. Valitse siis kuulokkeet, joissa on hyvä kohinaa vähentävä mikrofoni, jolla tulet kuulluksi vaikeammissakin pelitilanteissa.
 • Äänieristys. Kuulokkeiden hyvä äänieristys auttaa keskittymään peliin ja estää ulkoiset häiriöt. Kuulokkeet, joissa on suljettu rakenne, tarjoaa paremman äänierityksen. Uppoudut pelimaailmaan ilman häiriöitä. 

Langattomat pelikuulokkeet – mitä muita ominaisuuksia?

Langattomia pelikuulokkeita hankittaessa kannattaa miettiä myös muita ominaisuuksia. Pelikuulokkeissa voi olla virtuaalinen surround-ääni (Dolby Atmos, DTS:X), säädettävä äänenvoimakkuus sekä yhteensopivuus peliohjaimen kanssa.  

Nämä vaihtelevat mieltymyksesi ja tarpeesi mukaan.

Kuulokemikrofonit ja handsfree-kuulokkeet 

Bluetooth handsfree-kuulokkeilla vapautat kätesi. Handsfree-kuulokkeet sopivat erinomaisesti paljon puhuvalle sekä paljon autoilevalle. Kevyt handfree-kuuloke istuu miellyttävästi korvallasi ja kuulet ympäristön äänet. Pitkäkestoisella akulla varustettu kuuloke toimii yhdellä latauksella koko päivän ja pidempäänkin. 

Voit myös käyttää nappikuulokkeita handsfree-kuulokkeina, joiden kuulokejohdossa on mikrofoni. Ammattilaiset suosivat työntekoon suunniteltuja handsfree-kuulokkeita. 

Mitä pitää huomioida, kun olet ostamassa langattomia handsfree-kuulokkeita:

 • Keveys. Handsfree-kuulokkeet pysyvät korvallasi koko päivän, joten kuulokkeiden pitää olla kevyet. 
 • Mikrofonit. Sankamalliset handsfree-kuulokkeet on varustettu erillisellä mikrofonilla, joten äänesi kuuluu miellyttävästi. Korvanappimallisissa kuulokkeissa on myös laadukas mikrofoni. 
 • Akkukesto. Varmista, että handsfree-kuulokkeissa on pitkäkestoinen akku, joka kestää yhdellä latauksella koko päivän ja pidempäänkin. 
 • Kuule ympäristön äänet. Langattomien handsfree-kuulokkeiden kanssa kuulet mitä ympärillä tapahtuu. Olit sitten ajamassa autoa tai istuit toimistossa, on tärkeää, että kuulet ympäristön äänet. 

Millaiset ovat hyvät lasten kuulokkeet? 

Alle kolmevuotiaan lapsen ei pitäisi käyttää kuulokkeita lainkaan. Sitä vanhemmat lapset voivat käyttää kuppimallisia over-ear-kuulokkeita, mutta niiden pitää olla lapsille suunnatut.  

Kun olet ostamassa lasten kuulokkeita, huomioi ainakin seuraavat kohdat: 

 • Kuulon suojaaminen. Lapsen kuulon suojaaminen on tärkeää. Valitse lapselle kuulokkeet, jotka rajoittavat äänenvoimakkuutta turvalliselle tasolle. Lasten kuulokkeissa on yleensä rajoitettu äänenvoimakkuuden säätö tai integroitu äänenvoimakkuuden rajoitin. Rajoittimet auttavat estämään liian kovan melutason aiheuttamia kuulovaurioita. 
 • Kestävyys. Lasten kuulokkeet pitää olla kestävät ja suunniteltu kestämään aktiivista elämää. Valitse siis kuulokkeet, jotka on valmistettu kestävistä materiaaleista, ja joissa on kestävät kaapelit tai langattomat Bluetooth-yhteydet.  
 • Mukavuus. Lapsille ostettavien kuulokkeiden tulisi olla mukavat käyttää pitkäkin aikoja. Etsi siis kuulokkeet, joissa on pehmustetut kuulokepannat sekä pehmeät korvatyynyt. Hyvä istuvuus on tärkeää siitäkin syystä, että ne vähentävät painetta korville.

Kuulokkeet, jotka sopivat lapselle

Valitse lapselle kuulokkeet, jotka sopivat lapsen päähän. Pienimmille, yli kolmivuotiaille lapsille kannattaa valita kuulokkeet, jotka on suunniteltu erityisesti lapsille. Niissä on pienemmät koot ja lapsiystävälliset ominaisuudet. Vanhemmille lapsille kannattaa valita kuulokkeet, jotka tarjoavat paremman äänenlaadun ja langattoman yhteyden sekä mikrofonini. Ja mikä tärkeintä, kuulokkeiden pitää olla oikean väriset! Kuka nyt väärän värisiä kuulokkeita korvilleen laittaisi? Ehkä aikuiset.