Älykellojen osto-opas – millainen älykello kannattaa ostaa 

Älykelloa ostamassa? Lue vinkit äly- tai urheilukellon ostoon.

Älykello vai urheilukello – millainen kello sopii sinulle? Mieti aluksi käyttötarkoitusta: tarvitsetko treenikaveria, joka kestää sukelluksen ja seuraa sykettäsi? Vai etsitkö aktiivisuutta ylläpitävää kelloa, jolla voit maksaa ostoksia ja soittaa.

Urheilukellot on suunniteltu erityisesti urheiluun. Ne ovat vedenkestäviä, mittaavat tarkasti sykettä, niissä on GPS-paikannus sekä harjoitusohjelmia. Ne sopivat tavoitteelliseen treenaamiseen.

Älykelloissa on omat urheilusovelluksensa ja niihin voi ladata muitakin sovelluksia. Älykellolla näet puhelut, viestit ja puhelimeen saapuvat ilmoitukset. Joillakin kelloilla voit myös maksaa ja soittaa puhelut.

Tarkista, että älykello on yhteensopiva puhelimesi kanssa. Huomioithan, jotta voit hyödyntää älykellon kaikkia ominaisuuksia, pitää puhelimessasi olla tietty käyttöjärjestelmä, kuten Applen iOS tai Android.

Varmista myös, että kello on yhteensopiva sykevyön ja käyttämäsi sovelluksen kanssa. Joissakin kelloissa on omat urheilusovelluksensa, kuten Garmin Connect ja Huawei Health, ja joihinkin kelloihin voit ladata mm. Stravan tai Sport Trackerin.

Millainen älykello tai urheilukello sopii urheilijalle?

Ylös, ulos ja lenkille! Älykello on loistava treenikumppani. Kattavilla urheiluominaisuuksilla varustetussa älykellossa on rannesykemittaus ja kello mittaa matkaa. Lisäksi se laskee kaloreita ja jopa tsemppaa.

Älykello kerää paljon dataa, ja puhelimeen ladattavalla sovelluksella saat yksityiskohtaisempaa tietoa urheilusuorituksestasi.

Urheilukelloissa on monipuoliset ominaisuudet, jotka sopivat vaativalle treenaajalle.

Iskun- ja vedenkestävät älykellot

Rapatessa roiskuu. Mutta urheilukellot kestävät roiskeita, pölyä sekä kolhuja. Ne ovat yleensä vedenkestäviä.

  • Kestävyyden IP-68-luokitus? Kello kestää upotuksen veteen. Tarkka syvyys vaihtelee, mutta se on vähintään metri. Voit siis uida ja mennä suihkuun kello ranteessasi. Kello on täysin pölytiivis, eli se sopii hyvin vaikka pyöräilyyn soratiellä.
  • Vedenkestävä 5 ATM? Kello kestää painetta, joka vastaa 50 metrin syvyyttä veden alla. Kello sopii allassukellukseen. 10 ATM-merkintä tarkoittaa, että kello kestää sukelluksen 100 metrin syvyyteen.

Älykello GPS-paikannuksella

GPS-paikannus mahdollistaa matkan, nopeuden ja reitin seurannan. Se on hyödyllinen juostessa, pyöräillessä, vaelluksella ja muissa ulkolajeissa. Näet nopeutesi, keskinopeuden, matkan sekä reitin.

GPS-paikannuksella voit myös suunnistaa ja jakaa sijaintisi muille.

Treenimusiikki älykellossa

Jossakin urheilukelloissa, kuten Garmin-kelloissa, on tuki mm. Spotify ja Deezer offlinelle, eli voit ladata musiikkia suoratoistopalvelusta kellon tallennustilaan. Näin sinulla on treenimusiikit mukanasi, etkä tarvitse puhelinta. 

Treenisovellukset älykelloissa

Älykelloihin voi ladata urheilusovelluksia, kuten Stava, Sports Tracker ja Nike Run Club. Ne seuraavat mm. sykettäsi, kuljettua matkaa sekä nopeuttasi.

Lisäksi kelloissa on omat sovelluksensa, kuten Garmin Connect, Polar Flow ja Suunto App, jotka keräävät erittäin monipuolista dataa eri lajeista, ja niiden keräämä statistiikka on paljon kattavampaa ja tarkempaa kuin kelloon ladattavien sovellusten keräämä data.

Millainen älykello sopii terveyden seuraamiseen? 

Vaikket treenaisi tavoitteellisesti, auttaa älykello ylläpitämään aktiivisuuttasi ja hyvinvointiasi. Älykelloissa on useita terveysmittareita ja niihin voi ladata terveyden seurantaan tarkoitettuja sovelluksia.

Älykello EKG:llä ja verenpainemittarilla

  • EKG eli sydänkäyrä mittaa sydämen toimintaa ja voi havaita rytmihäiriöt varhaisessa vaiheessa.
  • Verenpainemittari mittaa verenpaineen ranteesta. Älykellon verenpainemittari auttaa seuraamaan verenpainetta säännöllisesti ja havaitsemaan muutokset.

Älykello unen seurantaan

Älykello ranteessa seuraa unen eri vaiheita, kuten liikettä ja sykettä. Kello arvioi unenlaatua ja analysoi unen keston lisäksi eri vaiheita sekä heräämistä. Urheilukelloissa unenseuranta useissa tapauksissa tarkempi kuin perusälykelloissa.

Huomoithan, että unenseuranta, verenpainemittari tai EKG ovat lähinnä suuntaa antavia, eivätkä ne korvaa lääketieteellisiä laitteita, eivätkä lääkärin diagnoosia.

Älykello, jolla voi soittaa

Osalla älykelloista voi soittaa ja kuunnella musiikkia. Tosin tällöin kellon pitää olla lähellä puhelintasi, sillä kellon pitää olla Bluetooth-yhteydessä puhelimeen.

Useat älykellot on varustettu tallennustilalla, jonne voit tallentaa treenimusiikin. Näin sinulla on suosikkibiisit ja -soittolistat kun lähdet lenkille, ja voit jättää puhelimen kotiin.

Suosituimmat musiikin suoratoistopalvelut tarjoavat ns. offline-tilan, jolloin voit ladata musiikkia ilman nettiyhteyttä kuunneltavaksi.

Älykello SIM-korttipaikalla eli älykello 4G-yhteydellä

Sitten on älykelloja 4G LTE -yhteydellä. Näillä älykelloilla voit soittaa ja lähettää viestejä, ilman puhelinta. Tämä vaatii erillisen liittymäsopimuksen ja mahdollisesti lisämaksuja.

Älykelloon ei välttämättä liitetä fyysistä SIM-korttia, vaan älykellot käyttävät digitaalista eSIM-korttia. Tilaa eSIM DNA:lta, jolloin voit soittaa ja tekstata sekä kuunnella musiikkia, podcasteja sekä äänikirjoja ilman puhelinta.

Jos älykellossasi on 4G-yhteys, voit kuunnella musiikkia samalla tavalla kuin puhelimellasi. Joskin kannattaa huomioida, että 4G-yhteyden käyttäminen kuluttaa enemmän kellon akkua.

Älykellon akkukesto

Älykellojen akkukesto vaihtelee eri mallien välillä. Esimerkiksi Apple Watch- ja Samsung Galaxy Watch -älykelloissa on akunkesto 1–3 vuorokautta käytöstä riippuen, mutta samalla niissä on enemmän älykello-ominaisuuksia.

Älykellon akkua syövät GPS-paikannus, sykemittaus, 4G-yhteys sekä jatkuvasti päällä oleva näyttö. Mutta jos jokaöinen lataus ei sinua haittaa, nämä kellot saattavat sopia käyttöösi.

Jos etsit älykelloa pitkällä akkukestolla, niin urheilukelloissa on erityisen pitkä akkukesto. Suunto-urheilukelloissa ja Huawei-älykelloissa löytyy kelloja jopa useamman viikon akkukestolla ja löytyypä jopa Garminilta ja Suunnolta kellot, jossa on auringonladattava akku.

Älykello miehelle, älykello naiselle ja älykello lapselle? Onko niissä mitään eroa.

Ei ole. Useimmista kellomalleista on saatavilla erikokoiset mallit. Ne sopivat miehille ja naisille sekä erikokoisiin ranteisiin.

Jos haluat ohuen ja kevyemmän muotoilun, valitse pienempi malli. Jos kaipaat isompaa näyttöä, josta näet helposti kellonajan ja ilmoitukset, valitse isompi malli.

Useimmissa älykelloissa on muokattavat kellotaulut sekä pikakiinnitettävät ja vaihdettavat rannekkeet. Niiden avulla muutat älykellon tyyliisi sopivaksi.

Yksi tyyli toimii salilla, toinen lenkkipolulla, ja jokin muu toimistolla sekä illallisella.

Maksaminen älykellolla

Unohtuiko lompakko kotiin? Ei hätää. Osaan älykelloista voit liittää maksukorttisi tiedot ja voit maksaa älykellon lähimaksutoiminnolla. Älykellolla maksaminen on kätevää liikkuessa tai urheillessa, kun perinteisemmät maksuvälineet eivät ole mukana.

Älykellolla maksaminen onnistuu tällä hetkellä niiden pankkien korteilla, jotka tukevat Apple Pay-, Google Pay- tai Garmin Pay -maksamista. Varmistathan, että pankkisi tukee näitä maksutapoja.

Lasten älykellot

Millainen älykello kannattaa ostaa lapselle? Vai kannattaisiko lapselle ostaa älypuhelin? Lasten kellopuhelin on hyvä valinta lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi.

Kellopuhelimesta löytyy pitkälti samat herkut kuin puhelimesta. Kellopuhelimella voi soittaa, sillä voi ottaa valokuvia ja niissä on myös GPS-paikannus.

GPS-paikannuksen avulla näet, missä lapsesi viilettää. Kellojen karttapalveluun voi myös määrittää sallitut alueet. Jos lapsi poistuu niiltä, lähettää lasten kellopuhelin sinulle ilmoituksen.

Lasten kellopuhelimet toimivat myös puhelimina. Niillä voi lähettää ja vastaanottaa viestejä.

Turvallisuuden ja yksityisyyden kannalta on tärkeää, että kellopuhelimet eivät ole suoraan netissä. Vanhemmat voivat itse määrittää, ketkä kaikki voivat olla lapsiin yhteydessä.

Millainen älykello lapselle?

Lapselle kannattaa valita helppokäyttöinen kello, jossa on selkeä ja yksinkertainen käyttöliittymä. Jos lapsesi ei osaa lukea, hän tunnistaa valokuvista henkilöt ja pystyy lähettämään emoji-viestejä.

Lisäksi kannattaa valita sellainen älykello, jossa on pitkäkestoinen akku. Valitse kello, jossa akkukesto on vähintään päivän.

Tutustu DNA:n kattavaan älykellovalikoimaan ja löydä itsellesi sopivin.