Blogit

Kuva: Kasvu Open/Matias Ulfves

Verkostoidu, ennakoi ja haasta – Kasvu Openin menestyjien vinkit kasvu-uralle  

Vuoden 2021 kasvuyrityksiksi valittiin Kasvu Open Karnevaalissa pienten yritysten sarjassa Luomoa Oy ja keskisuurten yritysten sarjassa Unikie Oy. Kunniamaininnan sai Nordic Sales Crew Oy ja yleisö äänesti suosikiksi Skycode Oy:n. Lue alta Kasvu Openin voittajien vinkit kasvuun.

Vuoden kasvuyritykset valittiin kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaalissa 28.10.2021. Vuoden kasvuyritykset valitsi Kasvu Openin valtakunnallinen tuomaristo, jonka valinnat perustuivat neljään arviointikriteeriin: markkinapotentiaali, tiimi, näytöt ja kasvukyky. DNA on kumppani kasvuyrityksille suunnatussa Kasvu Open -sparrausohjelmassa.

Kasvu Openissa vahvat näytöt kasvusta ja globaalista skaalautuvuudesta toivat voiton Unikielle keskisuurten yritysten sarjassa.

Kuva: Kasvu Open/Matias Ulfves

Tamperelainen Unikie Oy kehittää älykkäitä, reaaliaikaiseen päätöksentekoon kykeneviä koneita, autoja ja teollisuuden sovelluksia. Tekoälyllä vahvistetun teknologian avulla Unikie kykenee esimerkiksi ulkoisesti ohjaamaan ja pysäköimään auton ilman kuljettajaa.

Mitkä ovat Top 3 -kasvuvinkkiä, Unikien liiketoiminnan kehittämisestä ja ekosysteemeistä vastaava johtaja Jouni Salo?

”Uskon eri teknisten osaamisalojen ristipölytykseen. On tärkeää osata etsiä ratkaisumalleja oman kuplan ulkopuolelta. Toinen meille tärkeä taito on uskallus katsoa lähitulevaisuuteen, eli millaisia asioita pitää tehdä hetken päästä. Jos katse on 10 vuoden päästä realisoituvissa ongelmissa, kassan pitää olla suuri. Meidän toiminnassamme on erittäin tärkeää, että meillä on korkea tekninen osaamistaso. Tässä rekrytointitiimimme on onnistunut aivan loistavasti”, Jouni Salo kertoo.

Unikie on vahvalla kasvu-uralla ja henkilöstöä on pian jo 500. Globaalit markkinat ovat olleet alusta asti selkeänä suuntana, samoin kuin suoraan isojen toimijoiden haastaminen. Salon mukaan kumppanuudet ovat olennaisessa asemassa kasvua tavoiteltaessa.

Kiertotalous antaa etulyöntiaseman

Kumppanoitumisvinkki tulee myös pienten yritysten sarjassa voiton ottaneelta savonlinnalaiselta Luomoa Oy:ltä, joka on kehittää kestävän rakentamisen tuotteita. Tuomariston mukaan Luomoalla on vahvoja näyttöjä kasvusta ja vahva myyntiputki, joka on avautumassa kansainvälisille markkinoille.

Kuva: Kasvu Open/Matias Ulfves

”Tutustu uteliaasti ja laaja-alaisesti, sillä kukaan ei onnistu yksin, eikä koskaan voi tietää, kuka avaa oikeat ovet oikealla hetkellä”, Luomoan luova johtaja ja partneri Anna Salonen kertoo ja jatkaa: ”On hyvin tärkeää myös kuunnella, sillä voit ollakin ihan väärässä. Asiakkaiden, kumppanien ja alihankkijoiden hiljainen tieto on kullanarvoista. Kolmantena vinkkinä nostan ennakoinnin. Nopean kasvun vaihe on rankka, joten vahva strategia ja operatiivinen suunnitelma isomman yrityksen saappaisiin kannattaa luoda jo ennen kuin kädet ovat syvällä savessa”.

Kansainvälistymisen ovia avaa kiertotalouden nousu globaalisti. ”Sen oivaltavilla yrityksillä on tällä hetkellä mahtava etulyöntiasema”, Salonen kiteyttää.

Kunniamaininta F2F-myynnille

Tuomaristo antoi kunniamaininnan helsinkiläiselle Nordic Sales Crew Oy:lle, jonka on Suomen johtava Face2Face-myynnin toimija. Perustaja ja toimitusjohtaja Paavo Pörstin vinkit yrityksen kasvuun sisältävät tutun elementin Unikielta ja Luomoalta.

Kuva: Kasvu Open/Matias Ulfves

”Meille on toiminut, että ympärillä on hyvien tyyppien verkosto ja muiden yrittäjien tuki. Arvostamme jokaista työntekijäämme todella korkealle, annamme heille mahdollisuuden vaikuttaa työhönsä ja saamme voimaa työyhteisön diversiteetistä. Lisäksi pitää tietenkin tuntea markkina ja tietää sen potentiaalinen koko”, Pörsti sanoo.

Nordic Sales Crew’n kasvutavoite on yli 30 prosenttia vuodessa. Pörsti vinkkaa, että jatkossa kasvua saatetaan hakea myös kansainvälisiltä markkinoilta. ”Pitää olla selkeät tavoitteet sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille, jotta kaikki voivat työskennellä samaan suuntaan”.

Tekoäly-ERPillä yleisön suosikiksi

Yleisön suosikiksi nousi vaasalainen Skycode Oy. Yrityksen SkyPlanner-ohjelmiston voi integroida teollisuuden toiminnanohjausjärjestelmiin (ERP), ja sen tekoäly auttaa tekemään tuotannonsuunnittelua nopeammin ja optimaalisemmin. Tekoälyn avulla myös muutoksiin voi reagoida hyvin nopeasti.

Kuva: Kasvu Open/Matias Ulfves

”Kuukausimaksullinen pilvipalvelu (SaaS) on hyvää liiketoimintaa. Partneroituminen auttaa ainakin meitä leviämään ketterästi maailmalla, ja ERP-yhtiöt jälleenmyyvät meitä jo nyt. Lisäksi tuote on näppärästi monistettavissa. ERPiä käyttäviä yhtiötä on oikeastaan kaikissa maissa”, perustaja Jussi Mäntylä listaa Top 3 -vinkit kasvuun.

Mäntylä näkee kasvupotentiaalin lähes rajattomaksi. ”Palvelupaketti ja hinta skaalautuvat, ja teollisuuden ERP-järjestelmiä käyttävien yhtiöiden markkina on miljardien kokoinen. Skycoden tavoite on saada sieltä yksi miljardi”, Mäntylä kuvailee ja naurahtaa.

Verkostot kasvun tukena

Kasvu Openissa menestyneitä yrityksiä yhdistää kolme tekijää. Niitä ovat vahvat kumppanuudet, suunnitelmallisuus sekä monimuotoiseen, osaavaan työyhteisöön panostaminen.

On myös eduksi, jos palvelu tai tuote on monistettava tai helposti skaalattava, ja toiminnassa on etunoja vihreän bisneksen suuntaan. Rekrytointiin panostamalla löytyvät parhaat tekijät ja inklusiivinen kulttuuri antaa työntekijöille mahdollisuuden loistaa.

Toimivalla menestysreseptillä on hyvä lähteä tavoittelemaan kansainvälistäkin kasvua vuoden 2021 voittajien vanavedessä.
 

Kasvuyrityksen menestys rakentuu myös toimivien yhteyksien varaan. Kuinka varmistaa, että yhteydet ja työkalut pysyvät kasvussa mukana? Lue lisää artikkelista.

Tutustu myös muihin Kasvuyrittäjien menestystarinat -juttusarjamme artikkeleihin.

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit Johtaminen Robotiikka Yrittäjille

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Deepfake-huijaukset ja monet muut verkkorikokset ammattimaistuvat – Jokainen yritys on potentiaalinen kohde kyberrosvolle

Blogi
4/2024 Mari Eklund

Uhkakenttä muuttuu teknologian kehittyessä – miten yrityksen kyberresilienssiä voi vahvistaa?

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Peter Nyman: Johdon on luotsattava organisaatio tekoälyn käyttöön

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.