Verkko on kaupalle raaka paikka

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Kauppa verkon varassa -podcastista.


Kauppa ja erityisesti vähittäiskauppa elää mielenkiintoisia aikoja. Teknologia on muutoksessa tärkeässä roolissa, mutta ohuiden katteiden maailmassa investoinnit kaikkeen uuteen lasketaan todella tarkkaan.

”Koko ajan kaupan alalla teknologian merkitys kasvaa ja teknologia on oleellinen osa uusia kaupan konsepteja”, Tuko Logisticsilla työskennellyt, nykyisin Bookitia johtava Peter Klenberg arvioi.

Kuluttajien odotuksia asettavat enemmän ja enemmän kansainvälisen huipputason ostoskokemukset – niin verkossa kuin kivijalassakin. Suomalainen, ketjuliikkeiden vetämä päivittäistavarakauppa tuntuu tässä sykkeessä hitaalta uudistumaan.

”Kauppa joutuu suojelemaan omia investointejaan kivijalkaan eikä siksi ole lähtenyt kovalla rytinällä verkkoon”, Klenberg tarjoaa vastaukseksi.

”Pienet kotimarkkinat ja pienet asiakasmäärät tarkoittavat, että Suomessa on myös kallista investoida uuteen. Pelkästään rfid-lätkä maksaa jo senttejä ja se on siellä maitopurkissa liikaa”, kaupan IoT-ratkaisuja ja -analytiikkaa kehittävän Fideran perustaja Mikko Jalonen arvioi.

Verkkokaupan puolella haetaan tällä hetkellä markkinaosuuksia, usein vaikka vahvasti tappiollakin. Suurin haaste ovat palautukset, joita arvion mukaan on jopa puolet kaikista verkkokauppaostoksista. Hintakilpailu ei kuitenkaan ole ainoa mahdollisuus erottautumiselle.

Retail-asioista vastaava johtaja Markku Mäenpää Second Opinionista nostaa esimerkiksi nimenomaan verkkokauppana tunnetun Amazonin kokeilun laajentaa kivijalkaan. Paljon mediahuomiota keränneessä täysautomatisoidussa kaupassa ostokset kerätään koriin ja ovella sensorit automaattisesti laskuttavat ne asiakkaan luottokortilta.

”Pitää olla jotain poikkeuksellisen kiinnostavaa, joko sisältö tai asiakaskokemus tai joku muu alue”, Mäenpää summaa.

 

Keskustelijoiden lisävinkit kiinnostuneille:

Kuuntele koko keskustelu podcastina!

DNA Busineksen koolle kutsumassa Kauppa Verkon varassa -podcastissa keskustelevat Sallamaari Muhosen johdolla johtaja ja hallitusammattilainen Peter Klenberg Tuko Logisticsilta ja Bookitista, retail-asioista vastaava johtaja Markku Mäenpää Second Opinionista sekä toimitusjohtaja Mikko Jalonen Fiderasta. 

 

Kuuntele sarjan muut podcastit

Avainsanat:

IoT Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.