Tuoko uusi vuosi muutoksen tuulia myös työelämään? Lue vinkit uusille yrittäjille!

Vuoden vaihtuessa moni miettii uutta alkua. Joillekin se tarkoittaa yrittäjäksi siirtymistä. Mitä uuden yrittäjän tulee selvittää ennen kuin ensimmäinen työsuorite on menestyksekkäästi saatu myyntiputkeen?

”Ensin kannattaa miettiä onko kevytyrittäjyys vai toiminimen perustaminen itselle paras vaihtoehto”, sanoo Joonas Tuompo, FREE.fi-laskutuspalvelun toimitusjohtaja.

Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan yrittäjänä toimimista ilman omaa y-tunnusta.

”Kevytyrittäjyys on monelle helppo tapa aloittaa. Esimerkiksi FREE.fi-palvelun avulla asiat hoituvat ketterästi. Palvelun käyttöön tarvitset vain verokortin. Palvelumme kevytyrittäjät ovat lisäksi aina vastuu- ja tapaturmavakuutettuja.”

Kun liikevaihto kasvaa tai yritykselle on tarve hankkia kalustoa tai työvälineitä, on toiminimen ja y-tunnuksen hankkiminen hyvä idea. Y-tunnus tuo mukanaan esimerkiksi alv-alarajahuojennuksen, yrittäjävähennykset verotuksessa sekä mahdollisuuden starttirahaan.

”Myös toiminimiyrittäjyys onnistuu FREE.fi:ssä. Täytät vain kaupparekisteriä varten tarvittavat tiedot ja pohdit osviittaa sille, miltä yrityksen tulot voisivat näyttää. Muusta ei tarvitse kantaa huolta, sillä järjestelmä tekee kirjanpidon toimitettujen kuittien pohjalta. Alv-palautuksetkin hoituvat mutkattomasti”, Tuompo sanoo.

Palvelun avulla pystyy myös välttämään helpommin aloittelevan yrittäjän virheet, kuten oman ja yrityksen rahojen sekoittumisen.

“Laskutuspalvelua käyttämällä ei tarvitse avata erillistä yrityspankkitiliä. Tämä auttaa pitämään omat ja yrityksen rahat erillään. Meillä on hyvä teknologinen kyvykkyys ja kehitämme asioita asiakkaiden tarpeiden mukaan. Valttinamme on myös osaava asiakaspalvelu: koulutamme asiakaspalvelijoitamme ja meillä on kirjanpitäjiä neuvomassa kinkkisissä tilanteissa. Lähtökohtana on, että yrittäjän ei tarvitse muuta kuin tehdä työt ja laskuttaa”, Tuompo toteaa.

Alkuun yrittäjyyden kiemuroissa pääsee myös maksuttoman FREE.fi Akatemian lyhyillä ohjeilla, joissa käydään läpi esimerkiksi arvonlisäveron, yrittäjän eläkevakuutuksen ja yritysverotuksen perusteita.

Asiakkaalle tärkeintä on saada vastaus

Kun liiketoimintasuunnitelma on valmis ja päätös yrittäjyyden laadusta on tehty, on seuraava askel nimen ja verkkotunnuksen valinta. Domainin, eli verkkotunnuksen, saa näppärästi DNA:lta. Samalla kannattaa hankkia yrityksen nimeen pohjautuva sähköpostiosoite sekä oma yrityspuhelinnumero. Ne luovat luottamusta myös asiakkaan suuntaan”, vinkkaa DNA:n Offering Manager Tarja Aarnio.

Seuraavaksi on hyvä pohtia työvälineitä. Yrittäjä saa rahanarvoisia etuja y-tunnukselle ostamisella. Esimerkiksi työpuhelimet ja -tietokoneet ovat yritykselle vähennyskelpoisia. Modernit pilvipohjaiset toimistoviestinnän työkalut puolestaan varmistavat arjen sujumisen: Microsoft 365 -palvelut mahdollistavat tuttujen Office-sovellusten lisäksi muun muassa videoneuvottelut sekä pilvitallennuksen.

Mikäli asiakkaiden yhteydenotot ovat yrityksellesi avainasemassa, on tärkeää pitää huolta siitä, että jokaiseen yhteydenottoon vastataan.

”Pääasia on, että asiakas saa vastauksen. Siihen hyvä apu on joustavat soitonohjaukset mahdollistava vaihdepalvelu. Eikä saa unohtaa, että lomaa kaipaa yrittäjäkin. Loman ajaksi rauhaa tuo lomavastaaja-palvelu, jolloin itse on lähipiirin tavoitettavissa, mutta asiakkaiden puhelut ohjautuvat yrityksen muille työntekijöille ” Aarnio kertoo.

”Yrittäjän on hyvä pohtia liittymätyyppiä. Jos puhelinliikennettä ei ole paljon ja se on lähinnä yrityksestä ulospäin, kuluttajaliittymälläkin pärjää hyvin. Jos kuitenkin on tarve mille tahansa lisäpalveluille – esimerkiksi soiton ohjaamiselle kollegoille – kannattaa valita yritysliittymä,” Aarnio muistuttaa.

Yrittäjän aloituspaketti mutkattomasti DNA:lta

Nettiyhteys on tämän päivän yritykselle ehdoton työväline. Kannettavaan tietokoneeseen voi hankkia SIM-kortin, jolloin yhteyttä ei tarvitse jakaa esimerkiksi puhelimesta.

”Langaton 5G-yhteys riittää monen yrittäjän tarpeisiin sellaisenaan. Silloin yhteys ei ole sidottu kiinteään toimistoon, vaan hommat hoituu mutkattomasti paikasta riippumatta. Jos 5G-yhteys ei vielä ole omilla kotikulmilla, niin vaihtoehtoja löytyy kyllä”, kommentoi Aarnio.

Yrittäjän on hyvä miettiä myös erottautumiskeinoja. Esimerkiksi DNA Viestillä tavoittaa ison määrän asiakkaita kerralla: voit esimerkiksi lähettää markkinointiviestejä ja tehdä asiakastyytyväisyyskyselyitä.

Aarnio muistuttaa, että jokaisen yrityksen tulee pitää huolta tietoturvasta.

”Moni saattaa tuudittautua ajatukseen, että pieni firma ei ole hakkereiden näkökulmasta kiinnostava. Tietoturva-aukkoja skannataan kuitenkin automaattisesti, eikä silloin pienikään ole turvassa. Helpoin tapa pitää yrityksen tietoturva kunnossa on valita asiantunteva kumppani, joka osaa valita yrityksen tarpeeseen sopivan suojauksen.”

Läppärit, liittymät, verkkoyhteydet, puhelimet, tabletit, tietoturva, maksupäätepalvelu, Microsoft 365-paketti ja pilvipalvelut – kahlattava määrä kuulostaa valtavalle. Mistä aloitteleva yrittäjä tietää mikä riittää?

”Suosittelen olemaan yhteydessä meidän asiantuntijoihimme. He osaavat neuvoa ja suositella juuri omaan yritykseen sopivaa ratkaisua. Kun yrityksesi ja sen tarpeet kasvavat, palvelumme skaalautuvat joustavasti kasvusi mukana – ja maksat vain siitä, mitä tarvitset”, Aarnio sanoo.


Vinkkejä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa markkinointiin ja rahoitukseen aloittelevalle yrittäjälle löydät DNA:n maksuttomasta Digiakatemiasta!
 

Avainsanat:

Vinkit Yrittäjille Yrittäjän digiakatemia

Lue lisää uudesta työstä

11/2023 DNA Yrityksille

NIS2-direktiivi on yrityksille mahdollisuus – Näin ennakoit ja rakennat kestävää liiketoimintaa

NIS2-direktiivi vahvistaa kyberuhkien torjuntaa.
11/2023 DNA Yrityksille

Ennakointi voi pelastaa liiketoimintasi jatkuvuuden – Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin?

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja sen mukanaan tuomat ennalta arvaamattomat seuraukset vaikuttavat yritysten toimintaympäristöön.
Tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää – 7 kysymystä yrittäjien yhteyksistä.
11/2023 DNA Yrityksille

Yrittäjä, tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää?

Nämä 7 kysymystä mietityttävät yrittäjiä.
11/2023 DNA Yrityksille

DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja: "Suunnittelu on hyvä, toimintaan yhdistettynä parempi"

Anna-Mari Ylihurula aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana elokuun 2023 alussa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.