Toimi näin, kun työpuhelimesi varastetaan

Työpuhelimen kohdalla varkaus on aina tietoturvariski. Työsähköposti kulkee monella mukana puhelimessa, eivätkä liiketoimintakriittiset tiedot välttämättä ole kovinkaan monen painalluksen päässä.

Puhelinvarkauteen kannattaa varautua hyvissä ajoin.

Varmista, että puhelimessasi on vahva pääsykoodi eikä pin-koodisi ole jokin turhan ilmeinen, kuten 0000, 1234 tai syntymävuotesi. Vahvat koodit antavat peliaikaa varkauden ensiminuuteilla, kun varas ei ainakaan heti pääse käsiksi puhelimesi sisältöön tai voi soittaa isoja laskuja palvelunumeroihin.

Katso etukäteen, miltä puhelimen paikannuspalvelu näyttää ja millaisia vaihtoehtoja se tarjoaa. Näin tiedät miten toimia varkauden osuessa kohdalle.

Kun epäilet varkautta, soita mahdollisimman pian kaverin puhelimesta asiakaspalveluun ja ilmoita siitä. DNA:n asiakaspalvelu auttaa varkaustapauksissa ympäri vuorokauden niin verkossa kuin puhelimitse numerossa 044 144 099.

Android-käyttäjä, toimi näin

 • Kun puhelimeesi on kytketty Google-tili, mene mahdollisimman pian osoitteeseen android.com/find ja kirjaudu sisään puhelimeen kytketyllä Google-tunnuksella.
   
 • Vasemmalla näet palveluun kytketyt laitteesi. Palvelu tarjoaa sinulle kolme toimintoa:
   
  • Toista ääni: jos puhelin on päällä ja yhteydessä verkkoon, tämä nappi toistaa puhelimessa äänen. Kätevä tapa paikantaa puhelin, jos se onkin vaikka sohvatyynyjen välistä.
    
  • Lukitse puhelin: tämä on paras vaihtoehto, jos epäilet varkautta, mutta et ole vielä aivan varma. Lukitun puhelimen voi vielä avata omalla salasanalla, jolloin et menetä henkilökohtaisia tietoja. Voit myös laittaa puhelimen ruudulle viestin, jossa pyydät puhelimen löytäjää soittamaan esimerkiksi puolisosi puhelinnumeroon.
    
  • Tyhjennä puhelin: puhelimen tyhjentäminen pyyhkii kaikki tiedot puhelimesta ja periaatteessa estää puhelimen käytön muilta. Käytännössä varkailla on kuitenkin omia keinojaan saada puhelin uudelleen käyttöön, mutta henkilökohtaisiin tietoihisi he eivät enää pääse.

Apple-käyttäjä, toimi näin

 • Kun puhelimeesi on kytketty Apple ID, mene mahdollisimman pian osoitteeseen icloud.com/find ja kirjaudu sisään puhelimeen kytketyillä tunnuksilla.
   
 • Selaimen yläpalkissa keskellä näet Kaikki laitteet -painikkeen, jota painamalla avautuu alasvetovalikko. Valitse laite, jota epäilet varastetuksi. Palvelu tarjoaa sinulle kolme toimintoa:
  • Toista ääni: jos puhelin on päällä ja yhteydessä verkkoon, tämä toistaa puhelimessa äänen. Kätevä tapa paikantaa puhelin, jos se onkin vaikka sohvatyynyjen välistä.
    
  • Kadonnut-tila: tämä on paras vaihtoehto, jos epäilet varkautta mutta et ole vielä aivan varma. Lukitun puhelimen voi vielä avata omalla salasanalla, jolloin et menetä henkilökohtaisia tietoja. Voit myös laittaa puhelimen ruudulle viestin, jossa pyydät puhelimen löytäjää soittamaan esimerkiksi puolisosi puhelinnumeroon.
    
  • Tyhjennä iPhone: puhelimen tyhjentäminen pyyhkii kaikki tiedot puhelimesta ja periaatteessa estää puhelimen käytön muilta. Käytännössä varkailla on kuitenkin omia keinojaan saada puhelin uudelleen käyttöön, vaikka he eivät enää pääsekään käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi.

Lisää vinkkejä parempaan mobiilitietoturvaan saat lataamalla Turvallisesti työpuhelimella -oppaamme!

Lataa opas

Avainsanat:

Vinkit Mobiili Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.